Objavljeno 15. rujna, 2017.
BELIŠĆE
Pokazujući koliko se diče tradicijom pripremanja domaćeg pekmeza, zbog čega su cijelu jednu ulicu nazvali Pekmez-ulicom, Belišćani su i ovogodišnju manifestaciju Belišćanska zlatna jesen počeli simbolično upravo Pekmezijadom u popularnoj Pekmezici. Tu je na prostoru između dviju najstarijih belišćanskih zgrada prikazan običaj tradicionalnog pripremanja pekmeza u velikom kotlu, onako kako se to svojedobno radilo u mnogim slavonskim domaćinstvima.
O značenju ove manifestacije, kao i potrebi očuvanja industrijske baštine u Belišću, na kojoj se udruženo prije četiri godine počelo raditi zajedno s partnerima iz Mađarske, govorila je zamjenica gradonačelnika Belišća, Ljerka Vučković, koja je i otvorila manifestaciju. I ova manifestacija, koja je dio projekta koji sufinancira Europska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska “Biciklom kroz kulture od Harkánya do Belišća”, najbolji je dokaz da se tradicija ovdje brižljivo njeguje i čuva.
O Pekmezijadi, kao i događanjima u sklopu Belišćanske zlatne jeseni, govorila je čelnica Turističke zajednice Grada Belišća Janja Čeliković, izrazivši zadovoljstvo što Zlatna jesen iz godine u godinu bilježi sve veću popularnost i sve veći broj sudionika.
Starinski običaj kuhanja pekmeza od plavih šljiva u kotlu prikazale su belišćanske umirovljenice, odajući recepturu za pripremu ove poslastice, i danas omiljene mnogim stanovnicima Slavonije i Baranje. Budući da se domaći pekmez pravi bez umjetnih dodataka, sve je popularniji i kao visokovrijedan ekološki proizvod, a u novije vrijeme i poklon koji se uvijek rado prima.
Iznimnu maštovitost u pripremanju različitih namaza pokazale na su na svojim štandovima i proizvođačice s područja grada Belišća, koje su nudile domaće pekmeze i marmelade od bijelih i plavih šljiva, višanja, marelica, kupina, ali i mnoge druge slatke namaze voćno-povrtne kombinacije, koje jednako oduševljavaju i svojim izgledom i ambalažom. Osim njih, bilo je tu i izlagača kozjih sireva, ali i dekorativnih predmeta, boca i šokačkih ukrasa, bez kojih je nezamisliva svaka značajnija domaća manifestacija. Lidija Aničić