Učionica
DR. SC. IVA BULJUBAŠIĆ POSLIJEDOKTORANDICA ODJELA ZA KULTUROLOGIJU

Ponosna sam što sam predstavljala Sveučilište u Osijeku među europskom ekonomskom elitom
Objavljeno 15. rujna, 2017.
DR. SC. IVA BULJUBAŠIĆ SUDJELOVALA JE NA PRESTIŽNOM12. EKONOMSKOM FORUMU MLADIH LIDERA U POLJSKOJ

Od 4. do 8. rujna 2017. godine u poljskom gradu Nowy Sacz održan je 12. Ekonomski forum mladih lidera (12th Economic Forum of Young Leaders) koji je okupio više od 300 izabranih mladih sudionika iz niza europskih zemalja.

Među troje hrvatskih predstavnika na najvećem međunarodnom društveno-ekonomskom skupu mladih europskih lidera, kao jedina predstavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku našla se dr. sc. Iva Buljubašić, 28-godišnja poslijedoktorandica na Katedri za kulturalni menadžment sveučilišnog Odjela za kulturologiju. Tom smo prigodom s njom razgovarali za Sveučilišni glasnik.

Na koji ste način izabrani za sudjelovanje na ovom događaju?

- Za ovaj forum saznala sam od kolega koji također, kao i ja, grade međunarodnu ekonomsku i akademsku karijeru. Preporučili su mi da se prijavim kako bih upoznala ljude koji su završili prestižne fakultete na svijetu, od pariške Sorbonne do koledža Ivy League u Sjedinjenim Američkim Državama, i koji su među najboljima u svojim znanstvenim područjima. Željela sam s njima podijeliti znanje za bolju budućnost Europe iz različitih područja: znanosti, ekonomije, politike, tehnologije i drugo. No, da bih postala dijelom ovoga najvažnijeg europskoga događaja za mlade lidere, poslala sam svoju prijavu gdje sam, uz prikaz svojih znanstvenih i stručnih radova, objasnila zašto bih baš ja bila lider budućnosti. U iznimno velikoj i jakoj konkurenciji – pristiglo je nekoliko desetaka tisuća aplikacija iz cijele Europe – moja je bila jedna od izabranih, i na to sam ponosna. Inače, uz više od 300 sudionika iz cijele Europe na skupu su bili i europski nobelovci, predsjednici i premijeri država te ostali ugledni gosti.

Objasnite nam ukratko koja je važnost ovoga foruma u europskim i svjetskim okvirima.

- Ovaj forum još se naziva i "Davos of the youth", što pojašnjava veliku važnost ovoga događaja. Naime, svake se godine u švicarskom gradu Davosu održava Svjetski ekonomski forum koji okuplja svjetsku intelektualnu, društvenu, političku i gospodarsku elitu, poput predsjednika, premijera i ministara država G-7 i ostalih država svijeta, nobelovaca, ljudi s Forbesove liste i drugih, kako bi dijelili znanje te raspravljali o svim relevantnim i aktualnim temama za bolju budućnost našeg planeta. Ekonomski forum mladih lidera u Poljskoj istovjetan je Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, no samo na europskoj razini - dakle, bavi se temama relevantnim samo za Europu - i izričito za sudionike do 35 godina starosti. Ovaj Forum u Poljskoj posebnim čini i što mlada elita ima priliku predstaviti sebe, svoje poslovne ideje i institucije gdje rade te upoznati druge mlade lidere i zajedno stvarati nove ideje za bolju budućnost cijele Europe, a jednog dana i cijeloga svijeta.

Zanimljiv je podatak kako ste svojedobno postali najmlađa doktorica znanosti u povijesti Sveučilišta u Osijeku. Koja su vaša područja interesa, odnosno u kojima biste se najviše željeli razviti u znanstvenom smislu, i zašto?

- Točno, 2015. godine s izvrsnim prosjekom završila sam poslijediplomski sveučilišni studij Menadžment na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Obranila sam doktorsku disertaciju pod naslovom "Potencijali nekonvencionalnog marketinga u institucijama kulture Republike Hrvatske", pod mentorstvom prof. dr. sc. Maneta Medića i komentorstvom izv. prof. dr. sc. Marije Ham. Već prije toga, 2013. godine, prijavila sam se na natječaj, bila izabrana i počela raditi kao asistentica na Odjelu za kulturologiju, upravo na kolegijima vezanima uz marketing i menadžment. Od 2016. godine sam u statusu poslijedoktorandice. Osim toga, vanjska sam suradnica uglednog njemačkog Stuttgart Media University, gdje sam prošloga semestra predavala i vlastiti kolegij na temu gerila marketinga. Dakle, područje moga interesa je marketing, a želim se i dalje razvijati u tom području, s naglaskom na gerila marketing i neuromarketing. Iza sebe imam već nekoliko gerila kampanja za institucije kulture, dok je neuromarketing također moja znanstvena strast jer ujedno i zahtijeva istraživanje ljudske psihe, što je jako zanimljivo. Primarni mi je cilj ostati u Osijeku i Hrvatskoj te dijeliti svoje iskustvo s kolegama na našim institucijama.

Razgovarao: Tomislav Levak
Buduća partnerstva i međunarodne suradnje

Ocijenite kakve ćete koristi od vašeg sudjelovanja na ovom Forumu imati vi, ali i vaša ustanova i Sveučilište u Osijeku?

- Sudjelovanje na ovom Forumu donijelo je mnogo koristi. Osobno, upoznala sam niz dragih i uspješnih mladih ljudi, primjerice, mojeg vršnjaka iz Slovačke koji je u roku od deset mjeseci naučio mandarinski jezik i sada pomaže slovačkim tvrtkama da se probiju na kinesko tržište. Odličan je osjećaj sjediti za stolom s ljudima iz niza europskih država, od Švicarske do Gruzije, te s njima razmjenjivati znanja i iskustva. Što se tiče Odjela za kulturologiju i Sveučilišta u Osijeku, razmijenila sam kontakte s ljudima iz nekoliko akademskih zajednica drugih država te očekujem da ćemo uskoro krenuti u realizaciju partnerstva i međunarodnih suradnji.

Možda ste propustili...