Kultura
SVEČANA AKADEMIJA U NJEGOVOJ RODNOJ KUĆI

Vukovarski nobelovac Ružička dugo je bio zanemarivan, o njemu se nije smjelo govoriti!
Objavljeno 15. rujna, 2017.

VUKOVAR - U povodu 130 godina od rođenja Vukovarca i nobelovca Lavoslava Ružičke u njegovoj je rodnoj kući održana svečana akademija, koju su organizirali Gradski muzej Vukovar i Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom.

Pozdravnu je riječ uputila ravnateljica Gradskog muzeja, Ruža Marić, naglasivši kako se, između ostaloga, i ovom svečanom akademijom žele odužiti Lavoslavu Ružički za sve što je učinio za grad Vukovar.

- Predavanja o liku i djelu Lavoslava Ružičke održali su eminentni stručnjaci, no izuzetno je važno da se i Grad Vukovar odužio Ružički za njegove napore i nastojanja kojima je promovirao Hrvatsku i Vukovar. Tako smo u poslijeratnom vremenu organizirali Ružičkine dane, koji traju i danas. Nakon dobivanja Nobelove nagrade 1939., Ružička je proglašen počasnim građaninom Vukovara, po njemu je jedna ulica dobila ime, a u njegovoj je rodnoj kući otvoren 1977. spomen-muzej, posvećen njegovu životu i radu. U ratu razorena, njegova je rodna kuća obnovljena 2007. i otvoren je kongresni centar Ružičkina kuća, a iste godine i Veleučilište koji nosi njegovo ime - rekla je Ruža Marić.

O Ružički je u ime HAZU-a govorio Vukovarac, akademik Pavao Pavličić, voditelj Zavoda HAZU Vukovar:

- Ovo je velika obljetnica velikog čovjeka. Vukovar čini dobro što proslavlja Ružičku, a to čine i ostale institucije. Ružička u HAZU ima svoju sobu, a dugo je bio zanemaren. Mogu posvjedočiti da sam kao Vukovarac za Ružičku čuo tek s 15 godina, o njemu se nije smjelo govoriti i zato je ovo velika stvar - rekao je Pavličić.

O liku i djelu Ružiče govorili su i prof. dr. sc. Srećko Tomas, prof. dr. sc. Ante Jukić, doc dr. sc. Mirko Smoljić (dekan Veleučilišta “Lavoslav Ružička”) i dr. Vlado Horvat, koji je između ostalog rekao:

- S Ružičkom sam se susretao više puta, a prvi put 1963., kada je došao u Vukovar, te 1975. kada je Skupština Općine Vukovar donijela odluku da se osniva njegov muzej. Odlazio sam tri puta u Švicarsku i kontaktirao ga oko preuzmimanja dijela njegove ostavštine, što smo i učinili, a 1977. smo otvorili i Spomen-muzej. Bio sam direktor Gradskog muzeja Vukovar, kojemu je bilo povjereno raditi na Spomen-domu Ružička, i mi smo to u vrlo kratkom roku i učinili.

Prema riječima dr. Dražena Živića, voditelja Područnoga centra Instituta “Ivo Pilar”, Grad Vukovar može biti ponosan što je prvi hrvatski nobelovac i jedan od najznačajniji nobelovaca u svijetu u području kemije, rođen prije 130 godina u Vukovaru i ovdje proveo dio života.

U ime Grada Vukovara nazočne je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić, naglasivši kako će Grad Vukovar i nadalje, u suradnji s kulturnim i obrazovnim institucijama, raditi na promociji i prezentaciji lika i djela Lavoslava Ružičke.

Tom je prigodom bio izložen izvornik diplome Nobelove nagrade Lavoslava Ružičke, a otvorena je i izložba “Ružička i Vukovar”. U programu su sudjelovali tenor Josip Paulić i učenici kemičari OŠ Dragutina Tadijanovića.

Mario KOKAJ
VELEUČILIŠTE “LAVOSLAV RUŽIČKA”

Vukovarsko Veleučilište “Lavoslav Ružička” trenutačno ima oko 950 studenata na tri preddiplomska studija (trgovina, upravno pravo i fizioterapija) te specijalistički studij fizioterapije. Za dan Veleučilišta odabran je 13. rujna jer se toga dana 1887. u Vukovaru rodio prvi hrvatski nobelovac, kemičar Lavoslav Ružička. Na svečanoj sjednici Stručnoga vijeća dekan Mirko Smoljić uručio je priznanja zaslužnima za utemeljenje veleučilišta, posmrtno prvom dekanu Antunu Pintariću i članu Upravnog vijeća Petru Mlinariću, vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću i bivšoj gradonačelnici Vukovara Zdenki Buljan te zaposlenici Veleučilišta Karolini Tetkić. Šestero studenata primilo je novčane nagrade za izvrsnost u učenju i za postignute sportske rezultate.

1939.

LAVOSLAV RUŽIČKA PRIMIO JE UGLEDNU NAGRADU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike