TvObzor
NOVOZELANDSKA KANTAUTORICA DOBILA HRVATSKO DRŽAVLJANSTVO

Čija je Lorde?
Objavljeno 15. rujna, 2017.

Sa svoje posljednje predsjedničke turneje po Australiji i Novom Zelandu Kolinda Grabar Kitarović donijela je i fotografiju na kojoj se slikala s novozelandskom i globalnom glazbenom zvijezdom Lorde, a ovjekovječeni trenutak smjesta je osvanuo na predsjedničinoj službenoj stranici na Facebooku.

Nije taj susret bio bez razloga jer je Lorde, kako su izvijestili naši mediji, pripadnica hrvatske dijaspore u toj zemlji s kojima se predsjednica rado susretala. Kako je izvijestio jedan naš dnevni list, ova novozelandska kantautorica, pravim imenom Ella Marija Lani Yelich-O'Connor (20), prije nekoliko dana je uzela hrvatsko državljanstvo. “Moja je majka Hrvatica, kao i još stotinu tisuća Novozelanđana, a sada sam to formalno jer sam dobila državljanstvo”, rekla je Lorde. List objašnjava da je njezin djed po majci stigao iz Dalmacije na Novi Zeland i zaključuje kako je njezinoj odluci da zatraži hrvatsko državljanstvo možda kumovao upravo susret s hrvatskom predsjednicom u kolovozu ove godine koja je pozvala pripadnike naše dijaspore da jačaju veze sa starom domovinom. Njezina majka Sonja Yellich ugledna je novozelandska pjesnikinja čiji je rad višestruko nagrađivan, a pjesme redovito uvrštavane u antologije novije novozelandske poezije. Lorde alias Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, čiji je otac irskog podrijetla, odrasla je u katoličkoj obitelji, a poticajnom intelektualnom ozračju pridonijela je njezina majka pjesnikinja zahvaljujući kojoj je u vrlo mladoj dobi već čitala Salingera i Carvera.

Bila bi to još jedna izvrsna hrvatska domoljubna priča o jedinstvu iseljene i domovinske Hrvatske sve dok se u nju nisu uključili srbijanski mediji s tekstovima u kojima tvrde da je Lorde zapravo Srpkinja. Beogradski list Blic objavio je tekst s naslovom: “Ponovno prisvajaju naše? Svjetska zvijezda otkrila da ima srpsko podrijetlo…” U jednom drugom tekstu s naslovom “Kada proradi srpska krv…: Lorde otkrila da je našeg podrijetla, pa objasnila zbog čega drugi izbjegavaju njezinu obitelj” isti list prenosi kako je novozelandska pjevačica jednom izjavila kako bi tijekom zajedničkih ručkova i večera uvijek bili jako bučni, što je pripisivala “irskoj i srpskoj krvi”. Još jedan srbijanski list navodi kako Elin pradjed Branko Jelić “vuče korijene s naših prostora, ali ne postoji točna informacija je li podrijetlom iz Srbije ili Hrvatske, dok je njegova supruga Radmila rođena u Vukovaru”. Taj srpski izvor propušta napisati kako je djevojačko prezime Lordine bake Vukovarke Anrath, što aludira na moguće njemačko ili židovsko podrijetlo, a ime njezinih roditelja Dragutin (Karl) i Wilhelmina (ethniceleb.com). Sličnu priču ponudio je i tekst o Lorde objavljen na fasterlouder.junkee.com koji navodi da je njezin djed bio “prvi naraštaj srpskih useljenika”. Tko nas to, bre, zavadi?

Ili, čija je, zapravo, Lorde? Ona zacijelo ima dovoljno jake veze s Hrvatskom, svjedoči o tome i njezin susret s predsjednicom i hrvatsko državljanstvo koje je zatražila i dobila. A zašto netko ne bi mogao u Hrvatskoj vidjeti svoju (pra)domovinu bez obzira na to jesu li njegovi pretci Hrvati od stoljeća sedmog ili su pak manjinskog podrijetla? Poznat je slučaj američkog senatora Georgea Voinovicha koji je bio srpskih etničkih korijena s Korduna, ali mu to nije smetalo da cijelog života bude katolik jer mu je majka bila podrijetlom Slovenka. U Hrvatsku je često dolazio i aktivno je podupirao. Sličan slučaj je i s izraelsko-američkim znanstvenikom Josephom Schlessingerom koji zna s ponosom reći da je iz Hrvatske iako je njegova obitelj teško stradala u holokaustu. Naposljetku, nije li i kantautor Miroslav Škoro, tijekom svojih ekumenskih napora krajem 80-ih u Sjedinjenim Državama, svoju suprugu Kim Ann (djevojački Luzaich, Lužajić) pronašao u zajednici američkih Srba? Život u mješovitom braku nije ga omeo u tome da iza sebe ostavi neke od najpoznatijih domoljubnih balada. U dijaspori bi se trebalo radovati svakome zemljaku, naročito onima koji su spremni graditi mostove. Prebrojavanje krvnih zrnaca glup je i uzaludan posao.

Draško CELING
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”