Sport
VEĆ VIĐENO: OPROŠTAJ OD EUROBASKETA

Još jedna sramota hrvatskih košarkaša
Objavljeno 10. rujna, 2017.
Momčad Ace Petrovića bila je bezidejna u napadu, u obrani je curilo na sve strane, pa su Šved i društvo radili što su htjeli

Čekali smo Dan D na Eurobasketu s umjerenim optimizmom, ali na kraju je hrvatska košarka popila još jednu gorku pilulu. Na otvaranju nokaut-faze u Turskoj dobili smo pravu lekciju od reprezentacije za koju su mnogi vjerovali da nam neće biti u stanju stvoriti prevelike probleme.

No, Rusija nas je deklasirala, očitala lekciju i produžila naše “prokletstvo“ na velikim natjecanjima. Kada je bilo najpotrebnije, potpuno smo zakazali, 40 minuta osmine finala odigrali smo katastrofalno i poraz je bio neizbježan.

Loši kad je najpotrebnije

Već nakon dvije minute bilo je jasno da se neke naše glavne obrambene postavke neće moći ostvariti u ovoj utakmici. Zamisao da naš najbolji obrambeni igrač (Tomas) bude na najboljem Rusu nije dala rezultat. Šved je s dvije trice otvorio utakmicu, a nakon početne nervoze počeli smo i mi zabijati. Aktivan i uspješan bio je Bogdanović, a tricom Tomasa u 4. minuti stigli smo i do prvog vodstva (11:10). No, nikako nismo uspijevali uhvatiti pravi ritam, očito je važnost utakmice itekako sputavala igrače Aleksandra Petrovića. Dvije sekunde prije kraja prve četvrtine D. Kuljagin nam je zabio tricu, a tih 25 primljenih poena bilo je svakako previše za deset minuta. Druga četvrtina je također klimava, Šarić je nakon šest poena u prvoj dionici zaredao s nekoliko loših rješenja, Bogdanović je isforsirao par šuteva, stoga je Aco u 13. minuti obojicu odlučio malo odmoriti. Nervoza ipak nije bila nestala, brzo je klupa zaradila tehničku, pa su Rusi u 14. minuti ponovno na +6 (27:33). No, nismo dopustili Rusima da povećaju vodstvo, a defenzivni impuls donio je Ramljak. Izgledalo je da ćemo uoči odmora imati dva poena zaostatka, ali Mozgov nam je zabio u posljednjoj sekundi za 42:46, što je samo jedan od detalja koji potvrđuju da hrvatski igrači nisu glavom bili u utakmici. Ali, kako smo igrali, zaostatak i nije bio loš.

Katastrofa

Nažalost, ništa se nije promijenilo nakon predaha, ustvari jest, Hrvatska je bila još gora i potpuno je razbijena u drugom dijelu. Ponovno je Šved bio detonator svoje momčadi (zabijao i asistirao), ali je sjajnu pomoć dobio u Fridzonu, koji je u krakom razdoblju zabio osam poena i Rusija je u 28. minuti imala velikih 51:67. U obrani je curilo, a morali smo se mučiti za svaki ubačaj iz igre. U trećoj četvrtini realizirali smo samo tri napada, osam poena zabili smo iz slobodnih bacanja koja su nam bila dosta problematična. Uoči posljednje četvrtine bilo je 57:72, a Šved je dvije minute kasnije bio na 25 poena i deset dodavanja (dodao još dva do kraja), a ubrzo smo ušli u zaostatak veći od 20 poena. Razigranim Rusima pokušao je parirati naš najbolji strijelac Bogdanović, ali njegovih 28 poena bilo je jedino što je vrijedilo na ovoj utakmici. Bilo je još ranije jasno da je nedjelja posljednji radni dan Hrvatske na Eurobasketu, na koji smo stigli s velikim očekivanjima, ali smo se poskliznuli na prvoj prepreci. Očito je da se za Ruse nismo pripremili na adekvatan način i to smo platili uvjerljivim porazom.

Nino BENČINA
HRVATSKA                      78
RUSIJA                              101

ISTANBUL – Sinan Erdem Arena. Gledatelja: 6000. Suci: Vasquez (Portoriko), Lanzarini (Italija), Rosso (Francuska).

HRVATSKA: Krušlin, Popović 4(1-2), Simon, Šarić 13 (7-8), Ukić 2 (2-2), Žorić 11 (1-2), Planinić 6 (0-2), Bender 2, Buva, Ramljak 6 (4-5), Tomas 6 (1-2), Bogdanović 28 (5-7).

RUSIJA: Šved 27 (10-12), Baburin, Fridzon 13 (4-5), Ivlev, Antonov, Zubkov 14 (3-4), Hvostov 6, Mozgov 10 (4-4), Voroncevič 8, D. Kuljagin 14 (2-2), M. Kuljagin, Kurbanov 9 (3-3).

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 23:25, 19:21, 15:26, 21:29.

Boravak u Istanbulu bio je kratak, ruski košarkaši posramili su Hrvatsku i poslali je kući

Najčitanije iz rubrike