Novosti
MLADI GINU

Treba hitno uvesti kazne za korištenje slušalica u prometu
Objavljeno 9. rujna, 2017.
Prometni stručnjak Željko Marušić predlaže kaznu od bar 500 kuna

Stradavanje djece i mladih koji stradavaju sa slušalicama u ušima po cestama i željezničkim prugama u Hrvatskoj, ne primjećujući ništa oko sebe, prevršilo je svaku mjeru. Neslužbeno se u medijima navodi da je 14-godišnji dječak, koji je u četvrtak smrtno stradao u naletu vlaka na tračnicama u Jastrebarskom, također imao slušalice u ušima.

Iako se o korištenju slušalica govori kao o vrlo opasnoj stvari i za pješake i bicikliste koji sudjeluju u prometu, godinama se na tom polju ništa ne mijenja. Kazni nema, a mladi i djeca i dalje ginu.

Zakon prilagoditi

Najgore je u cijeloj priči to što se, iz pijeteta prema smrtno stradalima, pogotovo najmlađima, nikada u rezultatima očevida službeno ne govori da su imali slušalice u ušima, pa se kao uzrok nesreće u kojoj su stradali navede drugi uzrok nesreće i sva se krivnja prebaci na vozača vlaka ili automobila, primjerice neprilagođena brzina vozila koje ih je udarilo i slično.

Prometni stručnjak Željko Marušić kaže da su slušalice u ušima najmlađih, ali i svih drugih osoba koje sudjeluju u prometu, užasan problem.

- To treba hitno sankcionirati. Ne možeš biti u blizini pruge i prelaziti ju sa slušalicama, niti možeš tako hodati po pješačkom prijelazu ili cesti. Problem je u manjkavom zakonu koji se nije prilagodio današnjim uvjetima. Treba biti odgovoran i fleksibilan i uključiti promjene u društvu u zakonodavstvo. Prije 50 godina nismo imali taj problem, a zakoni su i dalje isti - kaže prometni stručnjak.

Kako dalje dodaje, treba početi kažnjavati kretanje u prometu sa slušalicama u ušima, ponajprije da bi se spriječila daljnja stradavanja.

- Mora se zabraniti pješacima da se kreću preko pružnih prijelaza i prugama sa slušalicama. Također, to se treba zabraniti i pješacima koji se kreću pješačkim prijelazima i po cestama, ali i biciklistima. Ovo je postala prava pošast i treba uvesti kazne od 500 kuna. Nije stvar u kažnjavanju, već u tome da bi se i na taj način spasili životi - dodao je Željko Marušić.

Ništa bolja situacija nije ni s korištenjem mobitela ostalih sudionika u prometu, za vrijeme vožnje.

Tako je hrvatska policija u protekle dvije godine ispisala nevjerojatnih 75.596 kazni vozačima koji su u vožnji koristili mobitele. U 2015. godini zbog korištenja mobitela dok su vozili kažnjeno je 38.960 vozača, a lani nešto manje - 36.636.

Voze i surfaju po FB-u!

I Hrvatski autoklub (HAK) upozorio je na opasnosti korištenja mobitela u vožnji. Nakon istraživanja HAK-a, koje je provedeno prošle godine, istaknuto je, između ostaloga, da je tipkanje na mobitel tijekom vožnje velika opasnost. “To nisu samo SMS-ovi nego i korištenje društvenih mreža i e-mailova preko tzv. pametnih telefona. U istraživanju smo uočili kako oko 10 posto vozača koristi mobitel tijekom vožnje, a dva posto tipka na njih”, rekao je pri predstavljanju rezultata istraživanja voditelj projekta Krešimir Viduka.

Sandra LACIĆ
VOZAČ AUTOBUSA U OSIJEKU JEDVA IZBJEGAO PJEŠAKA sa slušalicama

Gradski autobus koji vozi Sljemenskom ulicom prema centru Osijeka, prije 10 dana, jedva je izbjegao mladića koji je sa slušalicama u ušima hodao po cesti u osječkoj Ličkoj ulici.

- Autobus je skrenuo iz Sljemenske u Ličku ulicu, a ispred nas se odjednom našao neki mladić koji je hodao preko ceste. Baš je bio negdje na sredini kada je autobus skrenuo. Iako je vozač stisnuo sirenu, mladić uopće nije reagirao. Autobus je naglo zakočio tako da smo se svi zanijeli, a tek tada je mladić na cesti reagirao. Odskočio je u stranu i čupao slušalice iz ušiju. Još je bijesno pogledavao vozača autobusa. Umalo smo nastradali i on i mi jer on nije ništa čuo - ispričala nam je Retfalčanka.

Možda ste propustili...