Sport
EUROBASKET 2017.

Razbili Čehe za oproštaj od Cluja
Objavljeno 7. rujna, 2017.

Posljednji nastup u C skupini hrvatski su košarkaši u četvrtak odigrali u rano poslijepodne. Odigrali su onako kako se to od njih i očekivalo. Izabranici Ace Petrovića rutinski su odradili posao protiv Češke, a na oproštaju od Cluja ostvarili su i svoju najuvjerljiviju pobjedu. U utakmici koja nije imala rezultatsku važnost bili smo efkasni, te smo „stotkom“ zaključili prvi dio Eurobasketa. Za razliku od prethodnog prvenstva, kada su nas baš Česi izbacili u osmini finala, ovaj put to je bila igra mačke i miša. Češka je na oproštaju od prvenstva pokazala da joj nije mjesto među 16 najboljih, jer Hrvatska je i s pola gasa na kraju bila 38 poena u plusu.

Prigoda pričuvama

Kako je i najavljivao naš izbornik, na oproštaju od Rumunjske odlučio je prigodu dati i onim igračima s dosad manjom minutažom, dok je Tomasa i Žorića odlučio potpuno odmoriti. Tako je startna petorka doživjela značajne izmjene, osim standardnog Ukića, na parket su istrčali Krušlin, Ramljak, Bender i Buva. Ovaj posljednji bio je napadački najaktivniji u otvaranju utakmice, na brzinu je zabio osam poena, a s druge strane suparniku je trebalo tri minute da pronađu način kako do ubaci loptu kroz naš koš. Kada su zabili, počeli su hvatati i priključak, ali bilo je jasno da će kontrolu ove utakmice imati naša reprezentacija. Iako su naši „rezervisti“ sve imali pod kontrolom, od 6. minute počele su ulaziti i naše prve violine. Prvo je u 6. minuti ušao Šarić, dvije minute poslije Bogdanović, kao i Popović i Simon. Nakon deset minuta imali smo +11 (28:17), iako smo promašili sedam slobodnih bacanja, što potvrđuje da koncentracija ipak nije bila na najvišoj razini, ali bila je dostatna da Češkoj odmah damo do znanja da će EP zaključiti porazom.

Najviše na EP-u

Suparnik je u prvoj dionici promašio svih osam pokušaja za tri poena, a u drugoj četvrtini su naštimali ruku, te su pogodili četiri uzastopne trice što im je nakratko pomoglo da se približe. U 13. minuti su na 30:26, četiri minute poslije na 41:36, ali raspoloženi Bogdanović je s 14 poena u toj dionici onemogućio da jedna revijalna utakmica preraste u nešto više. U nastavku je naša prednost rasla, a nakon treće četvrtine (78:60), Petrović je odlučio da su Bogdanović i Šarić s nešto više od 22 minute dovoljno bili na parketu. Prvi je zabio 25, dugi je ponovno imao double-double (18+10). Posljednjih deset minuta Česi su se predali, te su jedva čekali da utakmica završi. Primili smo samo devet poena, a raspad suparničkog sustava kaznili smo i s najviše postignutih poena dosad na prvenstvu. Iz Rumunjske na kraju idemo zadovoljni, s četiri pobjede i jednim porazom osvojili smo drugo mjesto u skupini, ali sada kreće nokaut-faza i Istanbulu, stoga jedva čekamo nedjelju i osminu finala.

Nino BENČINA
HRVATSKA             107
ČEŠKA                       69

CLUJ – Dvorana Polivalentna. Gledatelja: 400. Suci: Sahin (Italija), Rosso (Francuska), Reid (Australija).

HRVATSKA: Krušlin 11 (3-6), Popović 3, Simon 6 (1-1), Šarić 18 (8-10), Ukić 12, Žorić, Planinić 2, Bender 10, Buva 13 (5-8), Ramljak 7 (0-1), Tomas, Bogdanović 25 (5-7).

ČEŠKA: Auda 19 (2-2), Hruban 15, Satoransky 2, Welsch, Palyza 12 (1-1), Širina 6, Svrdlik 10, Peterka 3, Bohačik, Križ, Kyzlink.

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 28:17, 26:23, 24:20, 29:9.

Najčitanije iz rubrike