Sport
EUROBASKET 2017.

Imamo se pravo nadati u Istanbulu
Objavljeno 7. rujna, 2017.
U osminu finala hrvatski košarkaši odlaze kao drugoplasirana momčad C skupine

Nakon tri pobjede stigao je i prvi poraz košarkaša Hrvatske na Eurobasketu, ali on nije uzdrmao temelje naše selekcije. Štoviše, možda ih je dodatno učvrstio, jer izabranici Aleksandra Petrovića pokazali su da su kadri igrati ravnopravno i protiv aktualnog prvaka Starog kontinenta. Španjolci su jaki, moćni, ali nisu nikakvi “izvanzemaljci”, kakvima su ih mnogi prikazivali nakon što su braća Gasol i društvo u tri prethodne utakmice pobjeđivali s prosječno 39 razlike. Hrvatsku su dobili s tankih šest (73:79), a ostaje dojam da smo mi mogli i zadržati pobjednički niz. No nešto lošije odigrana završnica odvela nas je u prvi poraz, koji nam neće ozbiljnije naškoditi.

- Imali smo na kraju dva otvorena šuta za okrenuti utakmicu u našu korist. No, bez obzira na ishod, ovo je poslužilo svrsi. Prigodu su dobili i igrači koji su imali manju minutažu, ali su pokazali da će nam biti od koristi u rotaciji kada bude najpotrebnije, a to je u nokaut-fazi - kaže naš izbornik, koji je protiv “furije” koristio deset igrača. Nisu igrali dosada startni play (Ukić) i centar (Planinić), a nova rješenja pokazala su da Hrvatska ima adute, koji bi trebali dati i rezultat kada počne druga faza Eurobasketa, u kojoj poraz znači i odlazak kući.

Tako je na posljednjoj utakmicu startnu ulogu organizatora igre preuzeo Kruno Simon, koji je ostao dužnik u prethodnim dvobojima, ali je u ovom pokazao da je možda i bolje rješenje na “jedinici” od našeg kapetana, kojeg malo muče leđa. Pod košem su lavovski dio posla odradili Dario Šarić (18 poena, 13 skokova, pet asistencija i dvije blokade) i Dragan Bender, kao i Luka Žorić, koji se hrabro nosio sa španjolskim centrima, koji su najbolji na ovom prvenstvu. Iskusni imenjaci, Marko Popović i Tomas, samo su potvrdili da je njihov povratak u “repku” bio dobar potez. Španjolsku smo zamalo dobili, iako je Bojan Bogdanović bio bez poena u prvih 20 minuta, te je blokiran na posljednjem ulazu 12 sekundi prije kraja (pri 71:74), ali je u drugom dijelu pokazao da se na njegov napadački arsenal uvijek može računati (15 poena).

Hrvatska je puno prije posljednjeg kola osigurala osminu finala, a nakon dvoboja sa Španjolcima jasno je da u Istanbul idemo kao drugoplasirana momčad C skupine. To znači da ćemo nokaut-završnicu u nedjelju u Turskoj otvoriti protiv trećeplasirane selekcije iz D skupine. Dva su kandidata, Rusija i domaćin, a ako posljednje kolo donese neke lude rezultate, mogla bi nas zadesiti i Srbija. Ali realnije je da Turci i Rusi budu prva prepreka na putu povratka hrvatske košarke u europski vrh. Kandidati za medalju? Ne treba razmišljati toliko unaprijed, ali imamo pravo u Istanbul otići i s dozom optimizma, naravno umjerenog.

Nino BENČINA

Ako posljednje kolo D skupine ne donese lude rezultate suparnik u osmini finala bit će Rusija ili Turska

Skupina C

Danas igraju: Češka - Hrvatska (13.30 sati), Mađarska - Španjolska (16.15), Crna Gora - Rumunjska (19.45).

Skupina D

Rusija - Velika Britanija (13.30 sati), Belgija - Srbija (16.15), Latvija - Turska (19.45).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike