Tehno
POVRATAK KRALJA

Test: Samsung Galaxy S8
Objavljeno 25. kolovoza, 2017.

Vezani članci

SAMSUNG

Pametni telefon Galaxy Note8

Nakon fijaska s modelom Note7, Samsung si nije mogao dopustiti ni najmanji kiks. Dakle, nasljednik popularnog S7 morao je biti savršen. Galaxy S8 se, osim par sitnica, uistinu takav i čini. Moderan dizajn, golemi zaslon, izuzetna kvaliteta izrade i najnoviji Android – to je to. Najprodavaniji Android telefon ponovno je dokazao zašto je on upravo to.

Svemirski dizajn

Usporedimo li neki od pametnih telefona s novim Samsung Galaxy S8, ovaj potonji činit će se kao da je iz svemira stigao. Staklo i metal glavni su materijali, a dodatna zaštita u vidu Gorilla Glass 5 trebala bi nas sačuvati ogrebotina. Samsung Galaxy S8 možemo smatrati i prvim uređajem koji je izbrisao pojam phableta, jer njegov golemi 5,8-inčni zaslon stao je u kućište mrvicu veće od prošlog S7, ili u rangu s brojnim telefonima koji pak mjere 5 i nešto sitno inča. Dakle, ona stara kako magična granica iznad 5,5 inča čini telefon phabletom ovdje ne stoji. Dizajn uređaja je tipičan Samsung, obli rubovi, visoka kvaliteta izrade, čvrstoća, zaobljeni bridovi zaslona, tipke s jasnim „klikom“ i visokom kvalitetom pod prstima, sve je tu. Novost je golemi zaslon koji prekriva gotovo čitavu prednju stranu. Pokraj svih drugih danas dostupnih telefona, na S8 jasno se vidi kako je ovo telefon nadolazeće generacije kod kojih je fokus upravo na golemom zaslonu. Koliko je zaslon fenomenalan, toliko vam mogu smetati i neke sitnice. Primjerice, nepostojanje desnog i lijevog ruba zbog razvučenog zaslona izazvat će često nehotično klikanje po zaslonu, posebice ako ležite i čitate nekakav sadržaj. Gledate li, primjerice, kakav video, monozvučnik s donje strane ili, ako mobitel zakrenete onda s desne strane, često ćete poklopiti. Ovako velik zaslon mamac je eventualnih oštećenja pa – čuvajte S8 kao kap vode na dlanu. I to su te sitnice koje nam smetaju, a na sreću s tim se već nekako da živjeti. Uz Samsung Galaxy S8 stižu i vrlo kvalitetne slušalice koje je dodatno podesio poznati AKG. Ovo su jednostavno jedne od najboljih slušalica koje dobijete uz jedan smartfon, što su potvrdili mnogi stručnjaci.

Superbrzo

Po uključivanju telefona dočekuje vas sva raskoš 5,8-inčnog Super AMOLED zaslona razlučivosti 2960 x 1440, a što u konačnici donosi izvrsnu gustoću točaka od 570 ppi. Kutovi vidljivosti, kontrast, apsolutno sve je na najvišoj mogućoj razini, a prikaz na suncu je vjerojatno najbolji na jednom telefonu. S8 pokreće Android 7.0 povrh kojeg imamo Samsung Experience UI, a s njim je stari Samsungov TouchWiz ispao iz mode. Prva novost je da nemamo fizičke tipke ispod zaslona, a one su sada dio sučelja, slično kao što je kod Sony Xperia telefona već godinama. Ako vam zadani raspored ne odgovara, u postavkama ga jednostavno možete promijeniti, tako da vam tipka za natrag, odnosno za multitasking, bude na mjestu na kojem ste naviknuli. Tu je i novi način ulaska u izbornik s aplikacijama. Umjesto dodira na posebnu tipku, sada je dovoljna kratka gesta, povlačenje prema gore primjerice. Rad na uređaju je fluidan i brz, bez imalo znakova umora, bez obzira na radnje koje ste izveli novim S8. Na S8 imamo 12 MP kameru, s vrlo velikim f/1.7 otvorom blende i 1/2,55” senzorom. Broj megapiksela i otvor blende ostali su isti kao na S7, no senzor je noviji, nešto veći i općenito malo bolji. Sukladno tomu, i fotografije su malo bolje, a najkraći opis im može biti – najbolje na pametnim telefonima. Selfi kamera ima 8 megapiksela i doživjela je najveću promjenu jer joj je dodan autofokus, a može snimati impresivne portrete s bokeh efektom. Za one koje zanima što je još ispod blještave vanjštine, S8 pokreće Samsungov Exynos 8895 procesor uparen s 4 GB RAM-a koji su se u ovom trenutku pokazali kao sasvim dovoljni za apsolutno sve zadaće.

U tarifi

Za kraj ostavljamo cijenu. Ona u ovom trenutku iznosi oko 5 do 6 tisuća kuna u maloprodaji. Ipak, za većinu kupaca najbolja opcija bit će kupnja unutar neke od tarifa domaćih operatera. Tražite li uvjerljivo najmoderniji i po mogućnostima jedan od najboljih telefona, sa Samsung Galaxy S8 nikako ne možete pogriješiti.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike