Sport
NIŠTA OD LIGE PRVAKA

Europska je liga riječka realnost
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.

Rijeka ipak nije uspjela dohvatiti Ligu prvaka, izgubila je i u uzvratnoj utakmici od Olympiacosa, ovaj put sa 1:0 na Rujevici, te je grčki prvak s ukupnih 3:1 izborio ulazak u skupinu elitnog klupskog natjecanja. No daleko od toga da hrvatski prvak nije imao prilike napraviti povijesni uspjeh. Naprotiv, za razliku od dvoboja u Pireju, gdje su Grci bili dominantna momčad, nakon uzvrata na Rujevici Rijeka ima za čime žaliti. Međutim, promašaji i pogreške na ovakvoj se razini nemilosrdno kažnjavaju, što je momčad Matjaža Keka osjetila. Jedini je pogodak postigao Marko Marin (25), nakon što Riječani nisu iskoristili dvije velike prilike te nakon velike pogreške Alexandera Gorgona, koji je, osim “zapucanog” zicera, izgubio loptu nakon koje je slijedila kontra i gol Grka. Potpuno je to šokiralo Riječane, koji se do kraja poluvremena nisu oporavili te je Olympiacos već tada mogao sve riješiti. No u nastavku se probudila Rijeka, stvorila nekoliko prilika, ali do pogotka nije stigla. Tako će europsku jesen nastaviti u skupini Europske lige.

- Ne znam zašto se čestita kad se izgubi. Pokazali smo veliku želju, ali Olympiacos je velika ekipa. Izuzetno sam zadovoljan, posebno drugim poluvremenom, kad smo prisilili Olympiacos da pruži sve od sebe. Iz nekih šansi jednostavno moraš dati gol. Odigrali smo kvalitetnu utakmicu, no eto... Karakter ove ekipe nikad nije bio upitan. Idemo dalje, ovo je realnost - izjavio je nakon susreta Kek, koji je i “okrznuo” vodstvo kluba, koje mu nije osiguralo širi kadar za vožnju na tri kolosijeka.

- Dali smo sve od sebe, znali smo protiv kakve ekipe igramo. Olympiacos je velik klub, jaka momčad, svaku pogrešku zna kazniti. Nismo uspjeli pobijediti, primili smo taj gol u prvom poluvremenu. Šteta zbog naših navijača, ali to je nogomet. Nama je Europska liga bila cilj, to smo uspjeli ispuniti, no naravno da nam je žao što nismo izborili Ligu prvaka - rekao je kapetan Rijeke Mate Maleš.

Hrvatski će prvak tako odigrati još najmanje šest utakmica u skupini Europske lige, a suparnike će saznati u petak. Iako je jasno kako bi s ovako tankim kadrom teško izgurala izazove u Ligi prvaka, šteta je što Rijeka nije ušla među elitu. Ne samo zbog 15-ak milijuna eura, što je otprilike devet više nego što će ovako zaraditi, nego i zbog izravna četiri bonus-boda na svoj koeficijent (i jedan na nacionalni), što bi uvelike pomoglo u sljedećim europskim sezonama. No, s druge strane, možda će protiv klubova iz EL ipak biti lakše do bodova u skupini pa se vlastiti, ali i nacionalni može “pumpati” i na taj način. G.Roguljić

Najčitanije iz rubrike