Svijet
RAZGOVOR VUČIĆ - ZAEV

Srbija i Makedonija ipak diplomacijom rješavaju probleme
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarali su u srijedu “dugo i otvoreno” i postigli suglasnost da će Srbija i Makedonija isključivo dijalogom rješavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima, priopćeno je.

Bez obzira na sve političke razlike u važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje nego i za unaprjeđivanje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije, navodi se u priopćenju nakon telefonskog razgovora Vučića i Zaeva.

Srbija i Makedonija uložit će još veće napore za daljnje unaprjeđivanje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene dviju zemalja i sukladno s međunarodnim javno-pravnim propisima, u dobroj vjeri i na prijateljskoj osnovi, štititi prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svom teritoriju.

Dvije zemlje će, kako se navodi, intenzivirati međusobnu komunikaciju na najvišoj razini, podržavati jedna drugu na europskom putu i jačanjem dobrosusjedskih odnosa pridonositi stabilnosti regije.

U zajedničkom priopćenju Vučića i Zaeva ne spominju se teme koje su izazvale diplomatsku krizu između Beograda i Skopja - potpora Makedonije članstvu Kosova u UNESCO-u, ni o “ofenzivnom obavještajnom radu usmjerenom prema institucijama i tijelima Srbije”, kako su prije kazali visoki dužnosnici u Beogradu.

Državni vrh Srbije poručio je da postoje dokazi o obavještajnim aktivnostima Makedonije, a više beogradskih medija objavilo je da je riječ o prisluškivanju i praćenju diplomatskog osoblja.

Srbija je povukla sve djelatnike iz veleposlanstva u Skopju u nedjelju na hitne konzultacije.H

Možda ste propustili...

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

Najčitanije iz rubrike