Mozaik
OD 25. DO 27. KOLOVOZA

Renesansni festival u Koprivnici
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.

Bajkovita priča o koprivi bit će ispričana na 12. Renesansnom festivalu, najvećoj turističko-povijesnoj manifestaciji u Hrvatskoj, koji se od 25. do 27. kolovoza održava na gradskim bedemima u Koprivnici, priopćeno je u utorak iz Turističke zajednice grada Koprivnice.

Grad Koprivnica zamirisat će po koprivi, a naizgled neugledna biljka naći će se, osim u jedinstvenom parfemu, i u čokoladnim pralinama, likeru, pivu, tinkturama, ljekovitim pripravcima za zdravlje, ljepotu i libido, kolačima te originalnim jelima. Kopriva i eliksiri glavna su ovogodišnja tema ove povijesno-turističke manifestacije koja se diči statusom Superbrandsa, a koju je zbog originalnosti sadržaja, broja sudionika i atraktivnosti za posjetitelje Hrvatska turistička zajednica treći put zaredom proglasila za top-događanje u Hrvatskoj.

Parfem od kopriva "Urtica", službeno će zamirisati u subotu u 16 sati, kada će posjetitelji imati mogućnost obaranja Guinnessova rekorda u testiranju mirisa, a svi ostali proizvodi od kopriva bit će dostupni tijekom sva tri dana manifestacije koja okuplja više od 1200 kostimiranih sudionika iz 11 europskih zemalja.

Samostansko pivo od kopriva spravljat će se u tipičnoj srednjovjekovnoj pivovari, a jela s koprivama kao što su ragu od vepra, picek u medu i vinu sa ščipancima od koprive, pečeni kopun s nadjevom od koprive, jela od fazana i divljeg zeca s kašama od kopriva, prepelice u vinu s umakom od kopriva, te razne slastice poput orehnjače s koprivama i koprivnjaka nastajat će na otvorenim ognjištima i u krušnim pećima.

Kopriva će biti i obvezni sastojak u srednjovjekovnim delicijama koje će u međunarodnom natjecanju za titulu Kraljevskog kuhara pripremati vrhunski kulinarski majstori iz Hrvatske i inozemstva.

Uz okuse i mirise, Renesansni festival vjerno će dočarati i vještine, običaje, glazbu i način života raznih slojeva ljudi u tom davno minulom vremenu. Gotovo 200 obrtnika izložit će svoje proizvode na najvećem srednjovjekovnom sajmu u ovom dijelu Europe, a mnogi od njih, kao što su bačvar, kovač, lončar, sitar, svjećar, užar na licu mjesta pokazat će kako su od zaborava spasili stare zanate.

Na rasporedu su i viteške borbe, noćni napad na grad, nastupi sokolara, doček kralja i kraljice, konjički turnir, vatreni show, raznovrsni zabavno-edukativni sadržaji za djecu, koncerti popularne njemačke hard medieval grupe Furunkulus, a susreti s autentičnim likovima kao što su gubavci, noćobdija, kmetovi, guščarice, coprnice, bogeci, notarice, mušketiri i haramije, dvorske lude i žongleri omogućit će nezaboravni povratak u prošlost.

Veliku gospodarsko-turističku vrijednost Renesansnog festivala te njegovu ekološku orijentaciju (na festivalu se ne koristi plastika) prepoznali su i europski fondovi i brojne međunarodne i domaće tvrtke koji sufinanciraju ovu samoodrživu top-manifestaciju, stoji u priopćenju.Hina

Možda ste propustili...

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike