Sport
NENAD BJELICA O IZGLEDIMA OSIJEKA U AUSTRIJI

Bit će teško, ali... zabiješ jedan gol i suparniku je već “voda u ušima"
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.

Vezani članci

ZEKIĆEVI ADUTI ZA UZVRAT

Barać i Pušić iznenađenja za Finka

Austrijskim novinarima koji su pratili utakmicu u Gradskom vrtu prošloga tjedna glavna asocijacija na Osijek bio je Nenad Bjelica. Kao igrač je prije 17 godina zaslužan što je Osijek izbacio bečki Rapid u 2. kolu Kupa UEFA, a kao trener bečke Austrije “viole” su svladale zagrebački Dinamo te se tako plasirale u skupine Lige prvaka. “Bjelko” je stoga ovih dana zahvalan sugovornik i za hrvatske, ali i za austrijske medije. Glavna tema je naravno sudar njegova dva bivša kluba u play-offu Europske lige.

U nedjelju ujutro nam se “zahvalio na pozivu”. Imao je dva subjektivna razloga. Prvi je susret njegova Lecha na gostovanju kod Termalice, a drugi što je taj dan proslavio svoj 47. rođendan. Rođen je naime 20. kolovoza u Osijeku.

- Ma više me okupirala iskreno utakmica. Puno je tu obaveza i sastanaka s igračima i analiza na dan utakmice. A rođendan? Samo jedna godina više - pričao je Bjelica čiji su igrači svom treneru “podarili” u nedjelju gostujuću pobjedu od 3:1.

Nije bilo podcjenjivanja

I Lech je ovo ljeto igrao u pretkolima Europske lige. Nisu dogurali tako daleko kao njegovi bivši klubovi Osijek i Austria, u 3. kolu ispali su od nizozemskog Utrechta.

- Iskreno, više me razočarao poraz u Kupu od Pogona negoli taj poraz od Utrechta. U Kupu smo pali bez ispaljenog metka. Protiv Utrechta smo ispali, ali smo svi bili vrlo ponosni i navijači su nas ispratili pljeskom. Bili smo bolji u svim segmentima igre i nogomet je u tim susretima bio nepravedan prema nama. Da, bio sam tužan jer je propuštena prigoda. S druge strane ispali smo od odlične momčadi prema kojoj su se u medijima dosta podcjenjivački odnosili.

Priča se kako su naši mediji podcjenjivački pristupili i bečkoj Austriji. No, da otvoreno stanemo u našu obranu nigdje nitko nije napisao ili izrekao kako je Osijek favorit protiv Austrije. Tek je zaključeno kako im je ždrijeb bio naklonjen. Jer, podsjetimo, u “bubnju” su bili Milan, kijevski Dinamo, Krasnodar, Club Brugge

- Slažem se. Nije bilo podcjenjivanja takve vrste, ali nitko ne zna što je ljudska podsvijest i kako može reagirati. Kada je bio održan ždrijeb, svi mi, pa vjerujem i igrači, osjetili su olakšanje što nisu izvukli Milan ili kijevski Dinamo.

Austria je bolja u gostima

Nije gledao prvu utakmicu Osijek - Austria, premda su mu kvalitete obje momčadi otprilike dobro poznate. Čak možda nešto bolje austrijske momčadi.

- U Poljskoj gledam HTV, pa sam gledao Hajduk i Dinamo, a HNTV koji je prenosio Osijek ne vidi se ovdje. Pratio sam stanje na internetu i Facebooku, pa je netko dao nekakav stream. Odgledao sam ipak posljednjih 15-ak minuta, kasnije sam pratio sve analize i komentare.

Premda je poražen, osnovno je pitanje ima li Osijek izgleda u uzvratu.

- Činjenica je da su šanse manje negoli prije prve utakmice. Osijek mora postići dva pogotka u gostima. Ali, šanse Osijeka definitivno postoje. Mislim kako nemaju što izgubiti. Jedan postignut pogodak, posebno u ranoj fazi utakmice i već je suparniku “voda u ušima”.

Prisjetio se da je on kao trener upravo s Austrijom zamalo ispustio još veću prednost. Pobjedu od 2:0 u gostima.

- Da, s Austrijom sam protiv Dinama u uzvratu gubio 3:1 i postigli smo pogodak i spasili se tek u 80 i nekoj minuti. Ali, ja ne bih uspoređivao današnju Osijekovu situaciju s tadašnjom Dinamovom. Objektivno, Dinamo je bio kvalitetniji tada od nas. A Osijek je u ovom trenutku samo ravnopravan takmac s Austrijom i ništa više.

Gdje je onda prigoda Osijeka?

- Igrat će u St. Pöltenu koji nije njihov stadion. To je samo formalno domaći teren. Čini mi se kako Austria puno bolje igra u gostima. Evo, baš su sada u prvenstvu pobijedili Matersburga kao gost. Više im odgovara kada se brane i pokušavaju iz kontri, što jako dobro rade.

Osijek će sigurno morati preuzeti rizik. A prema tome Austriji će to sigurno odgovarati.

- Rezultat iz prve utakmice sigurno im daje argumente da mogu odigrati “svoju igru”. Ja bih ipak izdvojio jedan segment u igri koji Austrijanci apostrofiraju kao zasad problematičan u njihovoj igri. U odnosu na prošlu sezonu imaju dva potpuno nova igrača u središnjici obrane. Stigao im je Westermann, koji je iskusan igrač, a moram priznati kako Abdul Kadirija, slabije poznam. No, obranu je uvijek puno teže uigrati i sigurno to nije ni Fink uspio za tjedan ili dva nakon što im je otišao Filipović. Puno je lakše u momčad dovesti i uklopiti napadača negoli stopera. I to je sigurno nekakva Osijekova šansa.

Domaći dečki

Prati Bjelica sve što se događa u njegovu rodnom gradu ovoga ljeta. Podsjeća ga to i na jesen 2000. kada je on bio u glavnoj ulozi. Iskreno, ima li bilo kakve sličnosti s njegovom momčadi iz 2000. i ovom današnjom Zekićevom?

- Da, ambijent koji je tada vladao u Osijeku i na stadionu i danas vrlo je sličan. Pratim kako klub puno radi na animaciji navijača i očito u tome uspijeva. Što se tiče momčadi, najveća je sličnost u tome što je i tada kao i danas bilo dosta igrača koji su poniknuli u Omladinskoj školi Osijeka. Tada su igrali Grnja, Vuica, Balatinac, Brkić, Vuka, Jukić, bio je i Malovan, moja malenkost...

Nešto se ipak bino promijenilo u odnosu na 2000. Ali i na sve godine prije i poslije u Gradskom vrtu.

- Valjda prvi put u povijesti Osijek ima financijsku stabilnost. Od početka hrvatske lige to je bio problem, a čini mi se kako tako stabilan u tom pogledu klub nije bio ni u vremenu bivše lige. Konačno smo i to dočekali i vjerujem kako će to biti priča koja će potrajati.

Krešimir LACKOVIĆ

šanse postoje

BJELICA JE S AUSTRIJOM ZAMALO ISPUSTIO 2:0

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana