Novosti
STUDENTICA IZ BARCELONE U OSIJEKU

Laia: Nije me strah povratka u moj grad
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.
Mlada Laia Feixas žali za svim žrtvama napada, kao da su njezini bližnji

Vezani članci

MATURALNA PUTOVANJA U ŠPANJOLSKU

Osječani putuju, brodska Ekonomska škola odustala

Četrnaest je osoba ubijeno i više od stotinu ranjeno u prošlotjednoj seriji terorističkih napada u Barceloni i okolici. Od osam terorista dvojica su ubijena u eksploziji, a šestoricu je ubila policija. Posljednji osumnjičenik ubijen je u ponedjeljak u vinogradu zapadno od Barcelone. Izrazi sućuti stižu iz cijelog svijeta, a Islamska država preuzela je odgovornost za te najnovije terorističke napade na europskom tlu.

Mlada studentica iz Barcelone Laia Feixas (23) u vrijeme terorističkog napada na svoj rodni grad bila je u Osijeku. Ovdje, naime, od 7. kolovoza, u sklopu programa World in the City, podučava građane španjolskom jeziku na osnovnoj i naprednoj razini, a ostaje u Hrvatskoj sve do sredine rujna.

- Šokirala sam se kad su mi javili što se dogodilo. Prvo sam pitala je li s mojom obitelji sve u redu. Kad su mi to potvrdili, odahnula sam, ali zabrinutost i tuga nisu se smanjili. Budući da nisam bila ondje u vrijeme napada, nisam odmah razumjela što se točno dogodilo, nisam imala informacije iz prve ruke. No kad su mi sve detaljno objasnili, automatski sam počela plakati – priča nam Laia Feixas.

Dodaje da policijski službenici nisu davali nikakve informacije do te večeri, stoga se teško mogla smiriti. Žali za svim žrtvama, svojim sugrađanima, kao da su njezini bližnji.

- Pričala sam sa svojima i kažu da su bili vrlo zabrinuti sve dok i posljednji osumnjičenik nije likvidiran. Ipak, još uvijek ne izlaze na ulice ako baš ne moraju - kaže Faixas i poručuje da ju nije strah vratiti se u Barcelonu.

Najnovije vijesti iz Barcelone, pak, govore kako su četiri osumnjičenika za terorističke napade u Kataloniji izvedena pred suca u Madridu. Prvi je pred suca izišao najmlađi uhićenik, 21-godišnji Mohamed Houli Chemlal, ozlijeđen u eksploziji u kući gdje je policija pronašla oko 120 plinskih boca i materijal za izradu eksploziva. Policija sumnja da su u toj kući pripremali napade eksplozivom, a nakon slučajne nesreće odlučili su napasti vozilima prolaznike u Barceloni i Cambrilsu, gdje su neki ozlijeđeni i hladnim oružjem. Chemlal je iz Melille, španjolskog grada na sjeveru Afrike okruženog Marokom. On je pred sucem izjavio kako je skupina planirala veće napade eksplozivom u Barceloni, tvrde španjolski mediji pozivajući se na izvore iz suda. Tu su informaciju objavili španjolska javna televizija RTVE i španjolska novinska agencija EFE. RTVE, pozivajući se na svoje izvore, tvrdi da je cilj bila katedrala Sagrada Familia dok EFE spominje "spomenike".

Četiri osumnjičenika na sud su došla u utorak u 8 sati, nakon što su noć provela u pritvoru pokraj Madrida. Drugi osumnjičenik je Driss Oukabir (28), brat Mousse, ubijenog u drugom napadum, u Cambrilsu. Driss je u policijskoj postaji u Ripollu rekao kako mu je Moussa ukrao putovnicu koja je pronađena u kombiju kojim su pregaženi prolaznici na šetalištu La Rambla u Barceloni. Mohamed Aaallaa (27), baš poput braće Oukabir, također je stanovnik Ripolla. On je vlasnik Audija 3, automobila korištenog u napadu u Cambrilsu. Ondje je ubijena jedna prolaznica i ozlijeđeno više osoba. Policija je ubila pet mladića iz Audija. Uhićen je i Salah el Karib (34), vlasnik internetskog lokala u Ripollu.

Adrian ANDREJEK/H
LAŽNA UZBUNA ZBOG RUKSAKA

U zračnoj luci u Barceloni u utorak je došlo do lažne uzbune zbog uočenog ruksaka. “Incident na aerodromu El Prat lažna je uzbuna. Ne širite neprovjerene informacije koje bi mogle dovesti do opasnosti”, poručila je katalonska policija preko Twittera.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike