Novosti
BIOENERGANA-TOPLANA OSIJEK

Nova elektrana bit će spremna do početka nove sezone grijanja?
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.
Osječka kogeneracijska toplana izgrađena je uz postojeće postrojenje Termoelektrane-Toplane u istočnom predgrađu

Iako kratko temperaturno osvježenje nije još pobudilo razmišljanje o grijanju, jer vrućem ljetu još nije kraj, valja znati kako će za približno tri tjedna HEP Toplinarstvo ući u razdoblje spremnosti toplinskog sustava za grijanje. Taj period, neovisno o vanjskim temperaturama, počinje 15. rujna i završava 15. svibnja.

No izvjesno je kako će ove godine u zagrijavanje osječkih domova, a još uvijek i gospodarstva, biti uključena nova elektrana izgrađena u Osijeku. Naime, početkom godine u probni rad pušten je objekt BE-TO-a, bioenergane-toplane, kogeneracijskog postrojenja koje je HEP izgradio u Osijeku te istovjetno i u Sisku.

Iako u HEP-u ne daju nove službene podatke, poznato je kako su obje eklektrane dovršene u planiranom roku, odnosno krajem prošle godine, te da su od početka ove godine u testnoj fazi, odnosno fazi ispitivanja i usklađivanja. Prema neslužbenim informacijama, obje elektrane bit će usustavljene upravo za potrebe nove sezone grijanja.

Osječka kogeneracijska toplana izgrađena je uz postojeće postrojenje Termoelektrane-Toplane u istočnom predgrađu.

Vrijednost je te investicije 16,25 milijuna eura, a glavna namjena bioenergane, ukupne snage 3 MW električne i 10 MW toplinske energije, bit će proizvodnja toplinske energije za centralizirani toplinski sustav grada Osijeka zimi, odnosno tehnološke pare za industrijske potrošače ljeti. Ova je bioenergana, zajedno s onom u Sisku, prvo kogeneracijsko postrojenje na šumsku biomasu u proizvodnom portfelju HEP-a te ujedno i prva elektrana ovog tipa u HEP grupi u statusu povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije.

Izgradnja ove elektrane svojevrsna je blagodat i za lokalnu blagajnu, jer HEP je s pozicije komunalne naknade uplatio bar 15 milijuna kuna, a ovom investicijom osigurano je i nekoliko novih radnih mjesta.

Dario KUŠTRO
POSAO ZA LOKALNU OPERATIVU

Izvođači radova, Đuro Đaković Holding i nizozemska tvrtka HOST B.V., izabrani su na temelju međunarodnog nadmetanja provedenog prema proceduri njemačke KfW banke. Ujedno je kreditom te banke i financirana gradnje BE-TO Osijek i Sisak. U izgradnji osječke elektrane bilo je mjesta i za lokalnu tvrtku Gradnja, koja je obavila građevinske radove.

16,25

milijuna eura vrijedna je investicija u osječku kogeneracijsku toplanu