Novosti
STEČAJ POTROŠAČA

Izvansudski je postignut dogovor u samo 16 stečajeva
Objavljeno 22. kolovoza, 2017.

Od početka prošle godine u Hrvatskoj je sklopljeno 16 izvansudskih sporazuma u postupcima stečaja potrošača, a od ukupno 1005 postupaka pokrenuta pred savjetovalištima Financijske agencije u njih gotovo 67 posto izdane su potvrde o neuspjelom sklapanju nagodbi dužnika s vjerovnicima.

Prema podacima Fine, od 1. siječnja 2016. do 21. kolovoza 2017. pokretanje izvansudskog postupka zatražila su 1002 građanina i tri obrtnika, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, a njihovi dugovi premašuju 603 milijuna kuna. Naime, uz zahtjev za pokretanje postupka dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza. Iz tih popisa proizlazi da su osobe koje su zatražile pokretanje postupka navele kako imaju ukupno 5835 vjerovnika, a duguju im ukupno 603,03 milijuna kuna.

Najviše, gotovo 54 posto postupka, ili 538, pokrenuto je pred savjetovalištima u Zagrebu, a slijede Osijek s 82 predmeta, Pula sa 71 predmetom i Rijeka, u kojoj su stečaj zatražile 42 osobe.

Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza - gotovo 250 milijuna kuna, ili oko 41,5 posto ukupnih prijavljenih dospjelih nepodmirenih obveza u svim postupcima.

Po iznosu prijavljenih dugova slijedi Split, u kojem je u 42 predmeta prijavljeno više od 87,9 milijuna kuna, ili 14,6 posto svih prijavljenih nepodmirenih obveza.

Iznos dugova u postupcima pokrenutima u savjetovalištu u Osijeku je 46,4 milijuna kuna, a na četvrtom mjestu po iznosu prijavljenih obveza je savjetovalište u Dubrovniku, u kojem je u 13 postupaka prijavljeno više od 38 milijuna kuna dugova.

U Zagrebu je, prema Fininim podacima, izdano i najviše potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma - 294, ili gotovo 44 posto, od ukupno 671. No iz Fine ističu kako se, osim u jednom slučaju, radi o izvansudskim sporazumima koji su sklopljeni samo s dijelom potrošačevih vjerovnika. U slučaju kada izvansudski sporazum nije sklopljen sa svim potrošačevim vjerovnicima, uz sklopljeni izvansudski sporazum potrošaču se izdaje i potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma, kažu iz Fine. Inače, zakon kojim je omogućen osobni bankrot - Zakon o stečaju potrošača - stupio je na snagu 1. siječnja 2016. i prema njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost.H

1002

građanina zatražila su pokretanje izvansudskog postupka

82

postupka pokrenuta su u Osijeku

Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura