Svijet
NAJDUŽI AMERIČKI RAT

Trump šalje još 4000 vojnika u Afganistan
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.

Američki predsjednik Donald Trump u svom obraćanju javnosti otvorio je vrata povećanju broja američkih vojnika u Afganistanu, u sklopu nove strategije za tu regiju, prevladavši tako svoje sumnje o tom najdužem ratu u kojemu Amerika sudjeluje i obećavši “borbu do pobjede”.

Trump je u svom govoru iz vojne baze u blizini Washingtona poručio kako njegov novi pristup ima za cilj spriječiti da Afganistan postane sigurno utočište islamističkih militanata usmjerenih na napad na Sjedinjene Države. Trump, koji je više puta kritizirao afganistanske strategije svojih prethodnika, naslijedio je iste izazove, uključujući ponovno uskrsnuće talibana i slabu vladu u Kabulu. On postavlja temelje za veći angažman SAD-a bez jasnog kraja na vidiku ili pružanja specifičnih mjerila za uspjeh.

Trump je proširio nadležnost američke vojske kako bi ona ciljano djelovala na militantne i kriminalne mreže. Rekao je kako američki neprijatelji u Afganistanu trebaju znati da se ne mogu nigdje sakriti i da ni jedno mjesto nije izvan dohvata američkog oružja. “Naše će se snage boriti za pobjedu”, kazao je.

U govoru s malo detalja Trump nije rekao koliko će vojnika biti dodatno poslano u Afganistan niti je dao vremenski rok za okončanje prisutnosti SAD-a u Afganistanu, kao ni za pritisak na Pakistan, Indiju i NATO saveznike da pojačaju vlastite aktivnosti. Međutim, dužnosnici su priopćili kako je potpisao ugovor s ministrom obrane Jamesom Mattisom o planu slanja oko 4000 dodatnih vojnika na 8400 koliko ih je sada razmješteno u Afganistanu. Trump je najavio i stroži pristup SAD-a prema Pakistanu. Viši američki dužnosnici upozorili su kako bi mogao smanjiti sigurnosnu pomoć za Pakistan ako ta država ne bude više surađivala u sprječavanju militanata da koriste sigurna utočišta na njezinu teritoriju. H

Možda ste propustili...

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

Najčitanije iz rubrike