Osijek
NOVO DOBA, STARI OBIČAJI

Zašto studenti i dalje moraju tiskati i uvezati završni i diplomski rad?
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.
Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera iznimka je Filozofski fakultet

Studenti mnogih fakulteta diljem Hrvatske, pa tako i onih na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, i danas su dužni tiskati i uvezati nekoliko primjeraka završnih i diplomskih radova, unatoč tome što takvu obvezu ne propisuju ni Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, ni Statut Sveučilišta, ni Pravilnik o studijima i studiranju na Sveučilištu. Međutim, potpunu autonomiju u pobližem uređivanju svih pitanja vezanih uz završni, odnosno diplomski rad te diplomski ispit, omogućuje im upravo navedeni pravilnik.

Naime, izmjenama i dopunama Zakona iz 2013. godine, visokim učilištima ukorak s digitalnim dobom nalaže se trajna objava ocjenskih radova u javnoj internetskoj bazi završnih, odnosno doktorskih radova Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te bazi završnih radova sveučilišne knjižnice u sastavu sveučilišta. Od svih vrsta ocjenskih radova, propisuje se obveza dostave jednog otisnutog primjerka doktorske disertacije u NSK-u. Navedeno stoji i u Statutu Sveučilišta iz 2013., kao i u njegovom Pravilniku o studijima i studiranju iz 2015. godine.

Veliki troškovi

- NSK je zadužen za čuvanje jednog primjerka tiskane disertacije, što ukazuje na važnost pohrane te vrste ocjenskih radova. Visoka učilišta najčešće čuvaju otisnuti primjerak završnog/diplomskog rada kao dio dokumentacije, a o načinu dostupnosti odlučuje visoko učilište/sveučilište – poručio je Tomislav Tomašić, rukovoditelj Odjela Zajednički poslovi NSK u Zagrebu.

S obzirom na broj primjeraka, broj stranica rada, uvez, ali i činjenicu da studenti nakon obrane rada često moraju uskladiti i izmijeniti rad prema sugestijama ispitnog povjerenstva, što znači ponovno tiskanje i uvezivanje radova te dodatni trošak za studente, za što će u konačnici izdvojiti popriličnu svotu. Ako pak fakultet od njih zahtijeva da rad bude lektoriran, to studenta može stajati i do tisuću kuna. Studenti su dužni predati i elektroničku inačicu rada u doc ili pdf formatu, često pohranjenu na već zastarjelim medijima CD-u, ili DVD-u, koju je potom fakultetska, odnosno odjelska knjižnica dužna objaviti u digitalnom repozitoriju završnih i diplomskih radova.

Elektronička inačica

Na samom Sveučilištu, ali i na nekoliko njegovih sastavnica, provjerili smo zbog čega se i dalje drže takve prakse, s obzirom na to da su prednosti elektroničke, odnosno digitalne verzije takvih radova u odnosu na tiskane višestruke. Omogućuje se bolja vidljivost autora i institucije, lakši pristup, dostupnost, korištenje rada, manipulacija tekstom i detektiranje plagijata, a u konačnici i financijska olakšica za studente.

Mario Vinković, prorektor za nastavu i studente na Sveučilištu u Osijeku, slaže se da u pogledu navedenoga postoje određene nelogičnosti, poglavito one koje se odnose na višestruku obvezu ukoričavanja već ukoričenog rada nakon dodatnih i eventualnih sugestija članova ispitnog povjerenstva za obranu diplomskog/završnog rada.

- Osobno nisam primio ni jedan prigovor studenata i nije mi poznato jesu li se studenti u pogledu navedenoga obraćali upravama fakulteta i sveučilišnih sastavnica koje bilježe takvu praksu, Studentskom zboru ili studentskim pravobraniteljima – poručio je Vinković, dodavši kako su mentori odgovorni za sadržajnu i metodološku korektnost teksta završnog rada, ali da za lektorske propuste ne mogu odgovarati.

Međutim, ima i dobrih primjera koji već nekoliko godina teže modernizaciji i što manjem trošku za studente. Jedan je od njih Filozofski fakultet u Osijeku, gdje je student dužan dostaviti samo elektroničku inačicu završnog/diplomskog rada, za čiju izradu, osim uloženog vremena, dobre volje i znanja, neće trebati apsolutno ni jednu lipu.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Leonard Pon

prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu Osijek

NE ZAHTIJEVAMO OTISNUTE VERZIJE

- U skladu s pravilnicima o završnim i diplomskim radovima fakulteta, mi ne zahtijevamo otisnute verzije takvih radova. Studenti su dužni dostaviti otisnutu verziju rada u najobičnijem uvezu samo ako to izričito traže nastavnici iz ispitnog povjerenstva za potrebe uvida prilikom obrane diplomskog rada. Povjerenstvo često ima određene zahtjeve za izmjenama nakon obrane rada, zbog toga je i praktičnije i u skladu sa suvremenim dobom da se rad dostavlja u elektroničkom obliku – poručio je Pon.

LEKTORIRANJE I PREVOĐENJE

Studenti Medicinskog fakulteta u Osijeku prije obrane završnog i diplomskog rada moraju priložiti četiri primjerka u mekom uvezu, jedan primjerak u tvrdom uvezu i elektroničku inačicu na CD-u. Radovi mora lektorirati lektor za hrvatski jezik, a sažetak na engleskom lektor za engleski jezik.

- Tiskane su se verzije predavale zbog obveze dostave u arhiv, lokalne knjižnice i NSK. Upoznati smo s obvezom pohrane u digitalne repozitorije i na tome inzistiramo - poručio je Branko Dmitrović, prodekan za nastavu i studente, no odgovor na upit o obvezi lektoriranja rada i prevođenja sažetka nismo dobili.

Studenti Građevinskog fakulteta Osijek dužni su predati sve završne i diplomske radove u tri uvezana primjerka i primjerak u elektroničkom obliku. Dekan Damir Varevac objasnio je da fakultet za sada nema u planu mijenjati pravilnik na način da se traži samo elektronička verzija rada.

- Diplomski su radovi tehničkih struka specifični, posebice u građevinarstvu, gdje gotovo svaki rad sadrži nacrte velikih dimenzija papira, što je vrlo nepregledno gledati na zaslonu računala – poručio je prof. dr. sc. Varevac, i istaknuo da će fakultet, kada dođe do dovoljnog napretka BIM tehnologije koja se koristi u projektiranju, moći prijeći na elektroničke verzije.

Studenti Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, kako doznajemo, prije diplomskog ispita dužni su dostaviti jedan primjerak diplomskog rada u tvrdom uvezu zajedno s elektorničkom verzijom na CD-u, iako tako ne stoji u Pravilniku o završnim i diplomskim ispitima toga fakulteta.

- Navedeni primjerci trajno se pohranjuju u knjižnici fakulteta kako bi bili dostupni svim korisnicima knjižnice i u tiskanom i u elektorničkom obliku - objasnila je Mirela Planinić, prodekanica za nastavu na PTF-u. Međutim, u Pravilniku jasno piše da su studenti dužni predati dva primjerka završnog rada uvezana u meki (spiralni), ili tvrdi uvez te čak četiri primjerka diplomskog rada u tvrdom uvezu?!

Na Odjelu za kulturologiju studenti predaju jedan tvrdoukoričeni primjerak diplomskog rada i njegovu elektroničku inačicu.

- Odjel je zadržao oba načina predaje zbog toga što neki korisnici, uglavnom studenti, preferiraju čitati materijal u tiskanom obliku. Već se razmišljalo o ukidanju predaje tiskane verzije rada i to će vjerojatno biti učinjeno u budućnosti – objašnjava Željko Pavić, zamjenik pročelnice Odjela za kulturologiju. Dodaje kako se od studenata ne traži potvrda o lekturiranju rada, jer tijekom studija njihovi slušaju i polažu nekoliko kolegija vezanih uz jezičnu kulturu i hrvatski standardni jezik, a ako rad ne zadovoljava kriterije, od mentora se očekuje zahtjev da rad bude lektoriran.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike