Osijek
OMILJENO OKUPLJALIŠTE

Gradski dnevni boravak već tri godine okuplja umirovljenike
Objavljeno 22. kolovoza, 2017.
Vole doći pročitati novine, popiti kavu, biti u društvu, a najviše kartati belot - kaže Harangozo

Gradski dnevni boravak za umirovljenike u Županijskoj 11 u petak (25. kolovoza), obilježava treću godinu postojanja. Za to vrijeme postao je omiljeno okupljalište osječkih aktivnih umirovljenika željnih društva, zabave, rekreacije, ali i učenja. U tom prostoru, u samom središtu grada, redovito se održavaju kreativne radionice, plesnjaci, turniri u belotu, šahu i pikadu za žene...

I zabavno i poučno

Dnevni je boravak otvoren svakim danom od 9 do 12 te od od 17 do 20 sati. Prostor koristi oko 150 članova Udruge Aktivni umirovljenici Osijek, ali nije rijetkost da u aktivnostima sudjeluju i ostali zainteresirani umirovljenici.

- Imamo članove koji redovito svakoga dana dolaze i ujutro i poslijepodne, a jedna od njih je i naša najstarija članica koja ima 94 godine. Vole doći pročitati novine, popiti kavu, pogledati TV, biti u društvu, a najviše od svega kartati belot. Svakoga četvrtka od 17 do 20 sati imamo različite radionice u kojima najčešće sudjeluju umirovljenice, a svake srijede u 9.30 sati organiziramo besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi. Uskoro ćemo ugraditi viseću kuglanu – priča Ištvan Harangozo, voditelj Gradskog dnevnog boravka.

Ističe i izvrsnu suradnju s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek gdje se za umirovljenike organizira informatičko opismenjavanje.

- I u našem dnevnom boravku imamo informatičku prostoriju sa sedam računala, ali nam je mreža jako spora – ističe Harangozo.

Postalo je pretijesno

Tijekom ljeta, kaže, posjećenost je nešto slabija zbog velikih vrućina, ali kako su temperature sada ugodnije, tako sve više umirovljenika dolazi u dnevni boravak.

- Ima jako mnogo samaca umirovljenika koji ujutro dolaze u dnevni boravak provesti vrijeme do ručka, a prednost je ta što je prostor smješten u središtu grada. Planiramo za nekoliko takvih članova od jeseni organizirati i ručak u dnevnom boravku. Dio bi platili sami, a ostatak bi podmirila Udruga – objašnjava Harangozo.

Kata Nađ, domaćica u Gradskom dnevnom boravku, brine o čistoći prostorija i pripremi napitaka za umirovljenike te organizira plesnjake, omiljene među članovima. Često ih razveseli i domaćim kolačima.

- Druženje je neprocjenjivo, svi mi volimo društvo i da nismo sami – kaže domaćica Kata.

Umirovljenik Ante Jović također svakoga dana voli doći u dnevni boravak. Najviše mu od svega znači, kaže, druženje, ali volio bi i da nekada svi zajedno otputuju izvan Osijeka.

- Želja mi je da poput umirovljenika u drugim europskim zemljama putujemo nekamo – ističe Jović.

Jedan od najvećih problema koji tišti umirovljenike je, kažu, prilično skučen prostor boravka.

- Prošle smo godine dobili terasu, ali i ona je mala za plesnjake, jer na nju stane samo tridesetak ljudi. Prostor, nažalost, više ne možemo proširiti – objašnjava Harangozo, dodavši kako bi najbolje rješenje bilo preseliti se na drugu lokaciju.

Jasenka PEJAKOVIĆ

94

godine ima najstarija članica udruge Aktivni umirovljenici Osijek

U PETAK PLESNJAK NA TERASI

U povodom trećeg rođendana, u petak, 25. kolovoza, u okviru Osječke ljetne noći, Udruga Aktivni umirovljenici Osijek na terasi dnevnog boravka priređuje zabavu uz glazbu i ples, s početkom u 18.30 sati.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike