Osijek
PO UDŽBENIKE U ANTIKVARIJATE

Roditelji: Prošli smo upola jeftinije i još ćemo moći iste udžbenike nagodinu prodati
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.
Rabljeni su udžbenici od 40 do 60 posto jeftiniji od onih u knjižarama

Nova je školska godina sve bliže, što itekako dobro znaju roditelji učenika koji u ovo vrijeme nabavljaju udžbenike, radne bilježnice, školski pribor i ostalu opremu za svoje školarce. Mnogi od njih iz godine u godinu u potragu za cjenovno pristupačnim školskim knjigama i radnim bilježnicama odlaze u antikvarijate, gdje će proći od 40 do 60 posto jeftinije nego u knjižarama.

S obzirom na to da udžbenike za osnovce u Osijeku osigurava Grad, u osječkim se antikvarijatima Ezop i Libar umnogome češće kupuju i prodaju materijali za srednje škole od onih za osnovne.

Dobro očuvani

U antikvarijatu Libar prodaju rabljene udžbenike za srednje strukovne škole te gimnazije po bar 40 posto nižim cijenama od onih u knjižarama. Ondje smo zatekli roditelje učenice 2. razreda Trgovačke i komercijalne škole “Davor Milas”, koji su za svoju kćerku i ove godine došli kupiti udžbenike koji joj je nedostaju.

- Sviđa nam se takav pristup, jer sve što kupimo, ovdje iduće godine možemo i prodati, stvarno se isplati. Svi naši prijatelji i znanci isto tako rade, jer na ovaj način prolazimo puno jeftinije, a udžbenici su dobro očuvani. Osam smo udžbenika ovdje platili 497 kuna, dok bi nas u u knjižari stajali dvostruko skuplje – kaže Željko Krznarić iz Višnjevca.

Monika Lušo, djelatnica u antikvarijatu Libar, objasnila je da u kolovozu podjednako dobro idu i prodaja i otkup. Ističe kako roditelji kući odlaze zadovoljni, jer znaju da su dobro prošli.

Ima i radnih bilježnica

- Kako se bliži početak nastave u školama, gužve su sve veće. Sve više roditelja dolazi po jedan, dva udžbenika, ali još ima i dosta onih koji traže čitave komplete. Većina njih donosi stare udžbenike kod nas na otkup i onda kupuje druge pa tako još više uštedi. Kada otkupljujemo udžbenike, pazimo da su u dobrom stanju i da nisu ispisani, kako bismo ih opet mogli prodati – objasnila je Lušo.

Kako se u Ezopu najveći broj kompleta udžbenika otkupi već krajem lipnja i u srpnju, u kolovozu prodaja ide znatno bolje od otkupa, jer do tada već imaju popunjenu ponudu. U tom je antikvarijatu cijena udžbenika za srednje škole formirana prema cijeni novih udžbenika, a kreće se najčešće od 35 do 60 kuna. Udžbenici prve klase jeftiniji su za 40 posto od onih u knjižarama, dok su oni lošijeg izgleda razmjerno jeftiniji. Kada je riječ o udžbenicima za osnovne škole, oni su jeftiniji do 60 posto. Njihove se cijene kreću od 15 do 30 kuna, a radnih bilježnica od pet do 15 kuna, ovisno o očuvanosti.

- Roditelji su često dosta nepovjerljivi kada kupuju rabljene radne bilježnice. Međutim, kada ih donesemo, vide da su u zbilja dobrom stanju. Njih ćemo otkupiti jedino ako su neupotrebljavane ili vrlo malo upotrebljavane – objasnila je djelatnica u Ezopu.

Jasenka PEJAKOVIĆ
CIJENE U KNJIŽARAMA

Cijene kompleta udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole iznose od 566 do 623 kune. Najskuplji je udžbenički komplet onaj za prvi razred gimnazije, koji stoji do 1985 kuna, a od drugog do završnog razreda gimnazije on iznosi od 1733 do 1766 kuna.

OTKUP: CIJENA OVISI O OČUVANOSTI

Kad je riječ o otkupu, cijene ponajprije ovise o očuvanosti udžbenika. Udžbenici za osnovnu školu otkupljuju se po cijeni od 10 do 20 kuna, no ako su novi i nekorišteni, onda je cijena nešto viša. Otkupna se cijena gimnazijskih i ostalih srednjoškolskih udžbenika kreće od 15 do 50 kuna po komadu. Ako roditelji žele dobiti što više novca za otkup, u Ezopu preporučuju da udžbenike donesu što ranije, jer su od 1. rujna niže otkupne cijene, a neke naslove uopće više ne otkupljuju.

nastava

ŠKOLSKA GODINA POČINJE 4. RUJNA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike