Ekonomija
FARM SHOW OSIJEK OD 25. DO 27. KOLOVOZA

Najsuvremeniji poljoprivredni strojevi u Zračnoj luci Čepin
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.
Na izložbenom prostoru od 8,5 tisuća četvornih metara poljoprivrednu mehanizaciju izložit će 30-ak izlagača

Sportska zračna luka Osijek - Čepin ugostit će od 25. do 27. kolovoza četvrti zaredom Farm Show, sajam poljoprivredne mehanizacije, koji će okupiti 29 izlagatelja.

Tijekom tri dana, kako je u ime organizatora sajma pojasnio Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj, zainteresiranim posjetiteljima bit će predstavljena najsuvremenija oprema i strojevi iz cijelog svijeta, a vrijednost izložaka iznosi nekoliko milijuna eura.

- Na izložbenom prostoru od 8,5 tisuća kvadratnih metara poljoprivrednu mehanizaciju izložit će 29 izlagača. Svake godine gledamo kako bismo unaprijedili naš sajam. Predstavljamo ovdje praktički sve što postoji u sferi poljoprivredne mehanizacije. Naglasak je na prezentaciji rada strojeva u polju gdje će svi zainteresirani moći isprobati više konkurentskih strojeva i izabrati najbolji za svoje potrebe. Ovo je jedinstvena prilika da se na jednom mjestu mogu pogledati ovi strojevi. Sajam smo pokrenuli prije četiri godine zato što smo mi iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme bili nezadovoljni stanjem na hrvatskom tržištu. Isto tako, mislili smo da je Osijek, kao središte poljoprivredne proizvodnje u Slavoniji, zaslužio da ima ovakvu priredbu. Ovo je profesionalni sajam za profesionalne korisnike, poput obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave poljoprivredom i žive od nje te njima želimo posvetiti dužnu pozornost i vrijeme - rekao je Aračić.

Na novinarsko pitanje kako ide prodaja poljoprivredne mehanizacije nakon više godina krize, Aračić je odgovorio kako se stanje ove godine vidljivo popravilo. Spomenuo je i kako je ove godine krenula realizacija projekata poduprtih novcem iz fondova Europske unije iz programa ruralnog razvoja, poput mjera 4.1.1. (restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, nap.a.), i 4.1.2 (zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, nap.a.). Zbog toga je u većem broju krenula isporuka strojeva i trgovci poljoprivrednom mehanizacijom mogu biti zadovoljni. Velika većina poljoprivredne mehanizacije koja se nekada proizvodila i u Osijeku (OLT) danas dolazi iz inozemstva. Aračić kaže kako je u ovome poslu sve više multinacionalnih tvrtki, a nisu rijetka spajanja više tvrtki, okrupnjavanja i preuzimanja manjih. Osim domaćih poljoprivrednih proizvođača ovaj sajam posjećuju i gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije. Održavanje sajma pozdravio je i zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota. - Mi smo ratarski kraj i za nas je jako važna ova manifestacija. Sajam Farm Show koji se uspio do sada održati već tri puta, učinio je veliki pothvat. Nije jednostavno u današnjem vremenu napraviti nešto što traje godinama, zato organizatorima sajma svaka pohvala. Ušavši u svoju četvrtu godinu sajam Farm Show pokazao je da je opstao i uspio zaživjeti u potpunosti. Ono što se nadamo da će u idućim godinama sajam prerasti u ključnu manifestaciju ne samo lokalne, nego i regionalne važnosti, a izvrsno bi bilo kada bi se dio te proizvodnje mogao realizirati kod nas - istaknuo je Piližota.

Draško CELING
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike