Regija
JOŠ JE POD GARANCIJOM

Staza se počela raspadati
mjesec dana nakon gradnje
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.
Pješačko-biciklistička staza Kuševac - Đakovo već se obnavlja

ĐAKOVO/KUŠEVAC - Kada je krajem ožujka ove godine počela gradnja pješačko-biciklističke staze Kuševac - Đakovo, u što su Hrvatske ceste uložile gotovo 1,8 milijuna kuna, a koja je povezala spomenuto prigradsko naselje s Đakovom, nitko nije bio sretniji od Kuševčana. Iako se tada govorilo da bi radovi mogli potrajati, ta staza dužine nešto manje od 1000 metara dovršena je u relativno kratkom roku, pa su već u lipnju njome šetale doslovce sve generacije Kuševčana, a đakovački rekreativci koristili ju vozeći se biciklima. Znali su se šaliti oni koji su se na njoj susretali da je prometnija od đakovačkog korza. No sreća nije dugo trajala. Naime, omiljeno šetalište počelo se osipati, asfalt se na znatnom dijelu, gotovo trećini staze, počeo odvajati od rubnika i na njemu su se stvarale pukotine. Brojni građani upozorili su nas na ovu pojavu, pitajući se kako je moglo doći do ovakvih propusta.

Pojašnjenje smo potražili kod izvođača radova, osječke tvrtke Osijek-Koteks d.d., te kod investitora, Hrvatskih cesta. S obje adrese dobili smo jednak odgovor.

“Prilikom tehničkog pregleda, održanog 18. srpnja 2017. godine, utvrđena su slijeganja rubnjaka s desne strane staze na potezu od cca 300 četvornih metara. Za navedeno se nakon utvrđenja odmah izdao nalog izvođaču radova za sanaciju. Sanacija je u tijeku te će biti dovršena za tjedan dana. Bitno je napomenuti kako se sanacija ne izvodi na trošak investitora jer su radovi pod garancijom.

Hrvatske ceste su investitor radova na predmetnom projektu u vrijednosti od 1.799.845,73 kuna (bez PDV-a), dok je projektnu dokumentaciju naručio i financirao Grad Đakovo”, navodi se u odgovoru na naš upit koji potpisuje Tamara Pajić iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta.

Ponovivši detalje vezane uz datum tehničkog pregleda i uzrok oštećenja, odnosno slijeganje rubnjaka s desne strane staze, Mirna Kučanda Đekić, prof., asistentica Uprave Osijek-Koteksa, također je potvrdila kako bi radovi na sanaciji trebali biti dovršeni za tjedan dana.

Podsjetimo da smo u našim novinama o potrebi gradnje staze pisali više puta jer se ona danas proteže uz državnu cestu D7 kojom se odvija gust promet, čime je iznimno opasna za pješake koji su njome prelazili relativno kratak put između prigradskog naselja i grada. Još u kolovozu 2013. godine ondašnji gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, o čemu smo tada pisali, najavljivao je gradnju staze dužine 971 i širine tri metra. Te godine u veljači Vinković je rekao kako je lokacijska dozvola ishođena u prosincu prethodne godine, a da je Grad Đakovo za gradnju staze osigurao 450 tisuća kuna. Gradnja je trebala početi te jeseni. Počela je ipak skoro četiri godine poslije.

Maja MUŠKIĆ

Sanacija pješačko- -biciklističke staze trebala bi biti dovršena za tjedan dana

MANDARIĆ: BRZALO SE PRED IZBORE

Gradonačelnik grada Đakova Marin Mandarić i sam je, kaže, upoznat s oštećenjima na novosagrađenoj pješačko-biciklističkoj stazi.

- Vidim da radnici saniraju oštećenja, vjerujem da će ovaj put radovi biti bolje izvedeni. Iako je ovdje riječ o investiciji Hrvatskih cesta, projektnu dokumentaciju inicirao je Grad Đakovo. Razloge ovome što se dogodilo možda trebamo tražiti u činjenici da se s radovima brzalo pred izbore - rekao je gradonačelnik Mandarić.

Možda ste propustili...

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana