Mozaik
5. ANTIČKE FILMSKE VEČERI

Vinkovački sport na velikom platnu
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.
Filmske večeri uvod su u Festival dokumentarnog filma (DORF) čiji vinkovački dio programa započinje u četvrtak

U organizaciji Udruge ljubitelja filma “Rare” i Gradskog muzeja Vinkovci u Lapidariju vinkovačkog Gradskog muzeja održavaju se od 21. do 23. kolovoza pete jubilarne Antičke filmske večeri, a prva večer bila je posvećena šahovskom velemajstoru Bobbyju Fischeru.

U znaku nogometa

- Ove godine imamo projekcije filmova, filmske radionice, kao i naš popularni filmski kviz u filmsko-glazbenom smjeru, a na početku ovogodišnjih Antičkih večeri imali smo predavanje Gradskog muzeja Vinkovci o dosadašnjim istraživanjima. Posebno sam ponosan što je ove godine sve podvučeno tematski, tako da smo se ove godine odlučili za povijest vinkovačkog sporta. Vratili smo se u povijest, tako smo prve večeri imali šah gdje smo se prisjetili boravaka Bobbyja Fischera u Vinkovcima i svega onog vezanog uz šahovskog velemajstora, a posjetitelji su mogli pogledati dokumentarni film “Bobby Fischer protiv svijeta”. Druga večer bila je u znaku nogometa i bila je posvećena utakmici Dinamo - Čelik i razgovoru s autorom filma Darkom Stojanovićem - rekao je Toni Šarić, predsjednik Udruge ljubitelja filma “Rare” Vinkovci.

Filmsku radionice vodi Filip Meštrović, a na njima se uče osnove filma za početnike, kao i za one koji nešto znaju pa mogu dopuniti svoje znanje. Prva je održana u utorak, a druga je danas u 19 sati u prostoru Lapidarija vinkovačkog Gradskog muzeja.

Sam cilj Antičkih filmskih večeri, kako su istaknuli organizatori, prije svega je promocija vinkovačke baštine, odnosno bogate povijesno-kulturne baštine koju svakako Vinkovci imaju.

- Vinkovci imaju puno toga što se može pokazati mlađim generacijama, kao i gostima koji dolaze u Vinkovce, gdje bi se priča razvila u nekom turističkom smjeru, a Gradski muzej Vinkovci profilirao bi se kao institucija sa svojim sadržajima koji mogu biti zanimljivi svima koji dođu u Vinkovce - rekao je Šarić.

Grad Vinkovci uvijek je podržavao ovakve manifestacije, a prigodne riječi na otvorenju uputio je dr. sc. Mario Banožić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam grada Vinkovaca.

Vinkovački sport

- Grad Vinkovci podržava Udrugu ljubitelja filma “Rare” i tijekom deset godina održavanja DORF-a i pet godina Antičkih filmskih večeri. Suradnja Gradskog muzeja Vinkovci i Udruge uvijek je imala zdravu podlogu za budućnost. Toni Šarić više nije u Vinkovcima, zbog čega izražavam veliko žaljenje, ali vidimo da Vinkovci nisu otišli iz njega i da još uvijek misli na one projekte koje je započeo s Gradom Vinkovcima, kao i s Gradskim muzejom. Očekujem da će i ove godine Antičke filmske večeri biti jako dobro posjećene jer imaju dosta dobar program i ove godine. Volio bih izraziti veliko zadovoljstvo što su se dotaknuli tema vezanih uz vinkovački sport. Prve večeri bila je priča o Fischeru, šahovskom velemajstoru koji je ostavio traga u svijetu i boravio u Vinkovcima. Mislim da je ovo vrijeme da se oko Fischera ozbiljno popriča i podigne spomen-obilježje koje bi Vinkovce pozicioniralo na međunarodnu šahovsku kartu, kao i na ostale poznate ličnosti koje zaslužuju ovakvo spomen-obilježje - rekao je Banožić.

Treću večer (srijeda, 23. kolovoza) na rasporedu je filmska radionica u 18 sati, potom u 19.30 filmski kviz, te na kraju dokumentarni film “Dan oslobođenja”.

Mario KOKAJ
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike