Mozaik
OTVOREN VUKOVAR FILM FESTIVAL

11. put Vukovar oživljava kao velika filmska pozornica
Objavljeno 22. kolovoza, 2017.

Crveni tepih i upaljene baklje – označilo je to sinoć u Hrvatskom domu Vukovar početak Vukovar film festivala – Festivala podunavskih zemalja u njegovu sada već 11. izdanju. Taj kulturni događaj ljeta u srcu Slavonije, koji traje do 26. kolovoza, očekivano je privukao velik broj uzvanika, kao i vukovarske publike željne filmskih ostvarenja, jer riječ je o najboljem iz Berlina i Cannesa!

Tradicija je to da se u hrvatskom gradu na Dunavu i Vuki prikazuju najbolji i nagrađivani filmovi s važnih europskih i svjetskih festivala. Publika u Vukovaru, ali i u susjednim gradovima, poput Osijeka, Valpova i Belog Manastira, imat će priliku, u šest festivalskih dana, pogledati ukupno 80 filmova, od čega 70 dugometražnih i 10 kratkih. Ovogodišnji VFF otvoren je sinoć mađarskim filmom „Tijelo i duša“ redateljice Ildiko Enyedi, a bila je to velika premijera pred Vukovarcima jer je to film koji je pobijedio na ovogodišnjem, 67. Filmskom festivalu u Berlinu, i tako osvojio Zlatnog medvjeda, uz još dvije nagrade. I redateljica je bila vukovarskim gostom.

Međutim, na meniju filmova iz konkurencije koji se bore za nagrade redom su premijerne poslastice, kao što su naslovi „Iz ništavila“ Fatiha Akina i „Jupiterov mjesec“ Kornela Mundrucza ili „Wilde Maus“ Josefa Hadera i „Ana ljubavi moja“ Calina Petera Netzera, a hrvatski predstavnik bit će hvaljeni film „Mrtve ribe“ Kristijana Milića. Valja reći i da se filmovi u Vukovaru prikazuju na sedam lokacija, među kojima je i perivoj grofovskog dvorca Eltz, brod Bajadera dok plovi Dunavom...

– Teško je nadilaziti sam sebe, no uspjeli smo ove godine nadići visoki domet 10. VFF-a, i ponosni smo, ali to nije nešto što padne samo s neba. Mi filmografiju podunavskih zemalja pratimo i osiguravamo filmove po dvije godine unaprijed, dakle, studiozno radimo zajedno s Gradom Vukovarom kao suorganizatorom, i to se, mislim, i vidi – kazao je Igor Rakonić, iz tvrtke Discovery, organizatora VFF-a.

Spomnuo je i „sve jači“ žiri, u kojem je ove godine, među ostalima, i poznati i cijenjeni glumac Emir Hadžihafizbegović.

– Vukovar ovih dana, zahvaljujući VFF-u, postaje središte filmske umjetnosti u Hrvatskoj, velik je to i turistički događaj za naš grad, i vjerujem da će svi uživati u filmskim projekcijama i osjećati se ugodno u Vukovaru – kazao je uoči otvorenja vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček.

Sanja BUTIGAN
PREPOZNATLJIV FESTIVAL

VFF je otvorila pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo rekavši kako će publika i ove godine gledati filmove sa svjetskih festivala, dok je Vukovar film festival postao prepoznatljiv i u europskim okvirima. Dodala je da je VFF ne samo važan kulturni događaj koji „oživljava Vukovar kao veliku filmsku pozornicu“ nego i pokretač razvoja krajnjeg hrvatskog istoka.

Najčitanije iz rubrike