Svijet
BIJESNI ZBOG KOSOVA

Vučić povukao sve diplomate iz Skoplja
Objavljeno 22. kolovoza, 2017.

Srbijanski državni vrh u ponedjeljak je hitno povlačenje srbijanskog diplomatskog osoblja iz Skoplja objasnio ugrožavanjem interesa Srbije, bez daljnih objašnjenja, a prema srbijanskim medijima povod je takvom postupku prijedlog makedonske vlade o podršci učlanjenju Kosova u UNESCO.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da su djelatnici veleposlanstva u Makedoniji povučeni na konzultacije nakon dokaza obavještajnih agencija “o veoma ofenzivnom djelovanju protiv tijela i institucija Srbije”.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak da će službeni Beograd poduzeti mjere zaštite vlastitih interesa u Makedoniji, nakon što je “nedvosmisleno” utvrđeno pojačano djelovanje prema Republici Srbiji u koje je umiješan i “strani faktor”. On je najavio da će se dio osoblja veleposlanstva nakon konzultacija u Beogradu već sljedećeg tjedna vratiti u Skoplje, a veleposlanica će biti vraćena poslije.

“Poduzet ćemo mjere da se pripremimo za rad u jednom takvom okruženju”, istaknuo je Dačić, naglasivši da Srbija želi dobre odnose s Makedonijom.

Ruski portal Sputnjik na srpskom jeziku objavio je da je razlog povlačenja diplomata Srbije iz Skoplja prijedlog makedonske vlade da podrži učlanjenje Kosova u UNESCO.

“Vlada Makedonije pripremila je prijedlog za podršku učlanjenja lažne države Kosovo u UNESCO i to je jedan od razloga što je ministarstvo vanjskih poslova Srbije povuklo osoblje veleposlanstva iz Skoplja na hitne konzultacije u Beograd”, navodi Sputnjik pozivajući se na neimenovane “dobro obaviještene izvore”.

Istodobno, beogradski mediji prenose priopćenje makedonske vlade da će se pri odlučivanju o članstvu Kosova u UNESCO-u uzeti u obzir stajališta većine zemalja Europske unije, uz poruku da “Republika Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama” i “vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, neutralnosti i nemiješanja u sporne stvari drugih država”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je da se u povodu povlačenja osoblja veleposlanstva iz Makedonije konzultirala s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomacije Ivicom Dačićem, naglasivši da “nije riječ o maloj stvari”.

Demokratska stranka (DS) pozvala je Vučića da objavi prave razloge povlačenja osoblja, uz ocjenu da je time Srbija sebi “pucala u nogu”. Dužnosnik DS-a Aleksandar Crkvenjakov izjavio je i da “Dačićevi radikalni potezi koje diktira Vučić nisu način vođenja vanjske politike”, dodavši da ti potezi “ne donose nikakve pozitivne efekte, nego samo štetu svim građanima” Srbije.

Kakav god da je problem sa susjednom državom - morate ga rješavati, a osnovna funkcija diplomacije je da i u složenim slučajevima posluži kao kanal komunikacije dviju država, naveo je Crkvenjakov. “Ako povučete diplomatsko osoblje i zatvorite taj kanal, to je neodgovorno”, rekao je on. Zapitao je i kako onda vlada Srbije misli “predočiti i raspraviti problem”, koji još uvijek ima “tajanstvenu dimenziju”. “Mobilnim telefonom? Ili, uobičajeno, preko tabloida...” naveo je Crkvenjakov.Hina

Veleposlanstvo osigurava policija

Beogradski mediji prenose informacije skopske TV Telme da je veleposlanstvo Srbije, pozivajući se na Ženevsku konvenciju, tražilo od makedonskih vlasti da pojačaju sigurnosne mjere u cijeloj zgradi veleposlanstva u glavnom gradu Makedonije. “U skladu s relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, institucije Republike Makedonije poduzimaju mjere za zaštitu sigurnosti i integriteta Ambasade Srbije u Skopju”, priopćio je makedonski MVP.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike