Osijek
RODITELJI SE VIŠE NE MORAJU SNALAZITI

Produženi boravak i asistenti od prvog dana školske godine!
Objavljeno 22. kolovoza, 2017.
- To je nešto što je trebalo biti normalno i prethodnih godina, no, nažalost, nisam to uspijevao riješiti - otvoren je Vrkić

Dva tjedna do početka nove školske godine gradonačelnik Ivan Vrkić donosi dvije dobre vijesti za roditelje učenika osnovnih škola. Produženi boravak, kao i rad asistenata u nastavi - već od prvog dana školske godine, odnosno od 4. rujna. Osim toga, roditelje će razveseliti vijest da je produženi boravak za njihove mališane, za koji su do sada izdvajali 50 kuna mjesečno, ove godine prvi put besplatan. Ipak, i dalje će sami podmirivati prehranu za svoje dijete, što iznosi oko 20 kuna po školskom danu.

- Prethodnih se godina pokazalo da je gorući problem to što se s početkom školske godine nije odmah kretalo i u produženi boravak. Roditelji su se petnaestak dana od početka nastave morali snalaziti gdje će zbrinuti svoju djecu nakon završetka nastave jer su sami na radnom mjestu – objašnjava gradonačelnik Vrkić, kojeg je, ističe, duže vrijeme mučilo to pitanje.

- To je nešto što je trebalo biti normalno i prethodnih godina, no, nažalost, nisam to uspijevao riješiti dok nisam rezolutno odlučio da se od ove godine s tim mora krenuti od prvog dana nastave u školama. Ne smatram to nikakvom svojom zaslugom, ali sam začuđen da to moja birokracija do sada nije znala i nije htjela riješiti – kritičan je gradonačelnik Vrkić.

Produženi boravak u osječkim osnovnim školama organiziran je radi proširenja odgojno-obrazovnog djelovanja te zbrinjavanja djece do povratka roditelja s posla. Lani je produženi boravak osiguravalo ukupno 17 škola, a ove se godine tome priključuje i OŠ Tenja.

- Produženi je boravak u pravilu namijenjen učenicima prvih i drugih razreda u grupama od oko petnaesetero djece, ali tu su i miješane grupe trećih razreda. Do sada su sve škole imale produženi boravak za svoje mališane, osim OŠ Višnjevac i OŠ Tenja, koja se od ove godine priključuje projektu – poručio je Davor Brust, voditelj Odsjeka za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mladež Grada Osijeka.

Brust ističe kako je za asistente u nastavi projektom “Osigurajmo im jednakost” za iduće četiri godine osigurano oko 11 milijuna kuna, od čega je oko devet milijuna kuna nepovratnih sredstava financirano iz Europskog socijalnog fonda, a preostali dio podmiruje Grad Osijek.

Od jeseni će u osječkim školama u okviru toga projekta raditi 61 asistent sa 64-ero djece s teškoćama. Osim toga, Grad Osijek, među prvima u Hrvatskoj, još od 2008. godine provodi projekt “Pomoćnici u nastavi djeci s ADHD-om”, u koji će se, objasnio je Brust, i ove godine uključiti bar još toliko asistenata u nastavi.

Jasenka PEJAKOVIĆ

18

osnovnih škola ove će školske godine organizirati produženi boravak

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike