Kultura
PROŠLOGODIŠNJI LAUREAT NOVALIS FESTIVALA

Brekalo: Suradnjom vrhunskih instrumentalista i skladatelja najbolje se razvijaju ideje!
Objavljeno 22. kolovoza, 2017.

Za sve one koji još nisu imali priliku čuti moju skladbu “identificationstagnation”, koja je pobijedila na 10. međunarodnom natjecanju Pre-Art ansambla, pozivam vas sve na koncert u Zagrebu na Novalis music+art festival - riječi su to mladog skladatelja i glazbenika Matka Brekala koje je objavio na svom Facebook profilu početkom kolovoza.

Ovih dana mladi glazbenik užurbano pomaže u organizaciji 3. izdanja festivala na kojem je prošle godine pobijedio - Novalis music+art festivala, jedne od rijetkih platformi u Hrvatskoj za predstavljanje suvremene avantgardne glazbe i umjetnosti. Festival je raditi započeo 2014. kao idejni projekt sadašnjeg direktora, hrvatskog skladatelja Davora Branimira Vinczea, doktoranda na prestižnom američkom sveučilištu Stanford.

- Na prošlogodišnjem Novalis festivalu praizvedena je moja skladba Jingle za solo flautu, na kojoj sam radio s fantastičnom solisticom Chromoson ansambla, Carolin Ralser, što mi je mnogo pomoglo i iz čega sam jako mnogo naučio - pojašnjava Matko, ne krijući zadovoljstvo sudjelovanjem na festivalu jer je, kaže, ovakav oblik suradnje vrhunskih instrumentalista i skladatelja najbolji način za razvoj ideja i poboljšanje realizacije.

- Mislim da je Novalis festival izvrsna obrazovno-umjetnička platforma, koja će tijekom godina dobiti na važnosti na međunarodnoj razini - uvjeren je Matko Brekalo.

Na festivalu se mladim glazbenicima nude masterclassovi iz kompozicije, a gostujući kompozitori su Vito Žuraj (Slo), Martin Schüttler (Ger), Marko Ciciliani (Cro, Ger), Davor Branimir Vincze (Cro, USA).

Inovacija i instrukcija

Festival nudi vrhunsku umjetnost u obliku koncerata, instalacija i radionica umjetnika iz cijelog svijeta, a glavne su mu premise inovacija, instrukcija i interdisciplinarnost. Inovacija se ponajprije odnosi na nove medije, tehnike izvođenja, neobične instrumente i slično, ali znači i odstupanje od tradicionalnih klasičnih koncertnih rituala. Većina naših koncerata organizirana je na neuobičajenim mjestima (na otvorenom, na brodu, u kinu, napuštenim prostorima...). Instrukcija se odnosi na edukativni dio festivala, u sklopu kojeg gostujući umjetnici drže radionice za buduće generacije glazbenika/umjetnika.

- Želja je organizatora stvoriti međunarodnu razmjenu znanja između gostujućih umjetnika i studenata, tj. aktivnih sudionika našeg festivala. Ultimativni je cilj postići interdisciplinarnost između izvođača i publike. Kroz brojne okrugle stolove, prezentacije i pretkoncertne razgovore približiti gostujuće umjetnici predstavljaju se i upoznavaju s publikom, kojoj se predstavlja i individualni stil umjetnika te sama vrsta i smjer umjetnosti. Novalis vidimo kao mjesto susreta, na kojem profesionalci iz različitih grana umjetnosti izmjenjuju znanja, dok javnost svjedoči novim idejama koje se rađaju iz tih susreta - napominje Matko Brekalo.

U ovogodišnjem izdanju festivala, koji će se održati od 27. do 31. kolovoza u Zagrebu i Zadru, predstavit će se eminentni europski ansambli, skladatelji i umjetnici.

Koncert pobjednika

Prvoga dana koncert je Pre-art solista iz Švicarske, koji su ove godine u suradnji s Novalis festivalom organizirali natječaj iz kompozicije za mlade skladatelje, te će se djela nagrađenih praizvesti upravo na ovom festivalu. Pobjednik ovog natječaja prošle je godine bio Matko Brekalo, drugu nagradu osvojio je turski skladatelj Mithatcan Öcal, dok je treća nagrada otišla u Ukrajinu skladateljici Anni Arkushyni. Koncert će se, uz čitanje poezije i videoprojekcije, održati u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Festival se 28. kolovoza nastavlja u Zadru na egzotičnoj lokaciji Muzeja antičkog stakla, gdje će se ponoviti koncert Pre-art ansambla. Nakon švicarskih solista u istom će se prostoru predstaviti austrijski Schallfeld ansambl, s djelima baziranim na novim medijima, (videoprojekcija, elektronička pomagala, sintetizirani zvuk i sl.), od kojih se ističe praizvedba mutlimedijalnog djela hrvatskog skladatelja Marka Ciciliania.

Idući dan u novouređenom prostoru Kneževe palače u Zadru nastupit će Trio Catch, njemački instrumentalni trio specijaliziran za suvremenu glazbu, koji će praizvesti skladbu mlade hrvatske skladateljice Sare Glojnarić.

Koncert Schallfeld ansambla ponovit će se 30. kolovoza u MM centru u Zagrebu, a koncert Tria Catch 31. kolovoza u dvorani Hrvatskog društva skladatelja u Zagrebu, što će ujedno označiti sami kraj ovogodišnjeg izdanja Novalis festivala.

Narcisa VEKIĆ

masterclassovi

IZ KOMPOZICIJE NUDE SE MLADIM GLAZBENICIMA

10-AK MLADIH SKLADATELJA IZ CIJELOG SVIJETA

Novalis festival ove je godine odlučio mladim glazbenicima zainteresiranim za suvremenu glazbu (najviše skladateljima i instrumentalistima) ponuditi besplatne tečajeve i individualne susrete i razgovore s ansamblima i gostujućim skladateljima (Marko Ciciliani, Martin Schüttler, Marton Illes i Vito Žuraj). Na festivalu aktivno sudjeluje 10-ak mladih skladatelja iz cijelog svijeta. Za iduću godinu, kažu organizatori, još će se više posvetiti obrazovnom aspektu. Cilj ovog projekta bit će raspisivanje natječaja za mlade skladatelje, od kojih će se izabrati 10 najuspješnijih. Imat će zadatak skladati novo djelo koje će biti praizvedeno na festivalu. Polaznici Novalis akademije imat će priliku raditi na svojim novim djelima s velikim skladateljskim imenima i vrhunskim ansamblima.

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike