Autoglas
SMART ELECTRIC DRIVE

Budućnost je već počela
Objavljeno 22. kolovoza, 2017.
Novi model Smarta savršena je kombinacija za gradsku vožnju. “Potegne” do 130 km/h

Užitak vožnje s četvrtom generacijom električnog pogona dostupan je ne samo na modelima Smart Fortwo Coupé i Smart Fortwo kabriolet nego i prvi put na modelu s četiri sjedala Smart Forfour. U budućnosti će Smart biti jedini proizvođač automobila na svijetu koji u svom proizvodnom programu nudi modele s motorima s unutarnjim izgaranjem i potpuno električnim pogonom. Osim toga, Smart Fortwo kabriolet jedini je električni kabriolet na tržištu.

Litij-ionska baterija od 17,6 kWh napaja elektromotor od 60 kW i 160 Nm, a baterija napunjena do kraja dovoljna je za prelazak otprilike 160 kilometara sukladno novom europskom ciklusu vožnje, pa je savršen za gradsku upotrebu. Maksimalna brzina elektronički je ograničena na 130 km/h u cijelom proizvodnom programu. Zahvaljujući snažnim karakteristikama elektromotora, automobil treba samo jedan fiksni omjer brzina. Nema potrebe za mijenjanjem brzina, što je velika prednost u gustom gradskom prometu.

Daljinska klima

Osim osnovnog načina rada mjenjača, vozač može odabrati način rada ECO. On je namijenjen posebno učinkovitom stilu vožnje. Osim toga, ograničena je maksimalna brzina, krivulja papučica gasa prilagođena je, a maksimalna razina obnavljanja unaprijed je odabrana. U načinu rada bez gasa ili prilikom kočenja, kinetička se energija vozila pretvara u električnu. Radarsko obnavljanje, koje je aktivno u osnovnom načinu rada mjenjača, ima funkciju predviđanja. Radarski senzor prati stanje u prometu i odabire se razina obnavljanja koja odgovara trenutačnoj situaciji.

Za uštedu energije i veći doseg, električni smart ima i daljinski klima-uređaj. To omogućuje da se, primjerice, željena temperatura u unutrašnjosti postigne dok se vozilo još puni na utičnici.

Svi su modeli opremljeni novim, snažnim ugrađenim punjačem u osnovnoj opremi. U SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu vrijeme punjenja iznosi 2,5 sati, što je upola manje u odnosu na prethodnika. Zahvaljujući aplikaciji „smart control”, postupak punjenja sada se može praktički nadzirati s udaljene lokacije, a pritom se može i upravljati brojnim funkcijama, primjerice inteligentnim punjenjem.

Na jesen će biti dostupan posebno snažan brzi punjač od 22 kW kao dodatna opcija. On će omogućiti znatno brže punjenje električnog pogona, kraće od 45 minuta do popunjenosti baterije od 80 %, uz uvjet lokalne dostupnosti trofaznog punjenja.

Bolja oprema

Modeli smart electric drive bolje su opremljeni od svoje braće s klasičnim pogonom jer na ploči s instrumentima imaju dodatni instrument s mjeračem struje i za prikaz statusa baterije (u osnovnoj opremi) ili se mogu na zahtjev dodatno opremiti paketom opreme za zimu s grijanim kolom upravljača za maksimalnu temperaturnu udobnost (dodatna oprema). Upadljive dizajnerske značajke kao što su „električno” zelena boja poseban model smartelectric drive greenflash čine još upadljivijim i posebno istaknutim pri plasiranju na tržište.

Modeli Smart Fortwo Electric Drive serijski se proizvode u tvornici Hambach u Francuskoj, dok Forfour Electric Drive silazi s trake u tvornici u Novom Mestu u Sloveniji.

Cijene za električni Fortwo kreću od 148.324 kune, Cabrio stoji od 176.495 kuna naviše, za električni Forfour treba izbrojiti od 154.000 kuna naviše.

Mato PAVLIČEVIĆ
Kontrola preko aplikacije

Zahvaljujući aplikaciji „smart control” brojne se informacije o električnom pogonu mogu dohvatiti preko pametnog telefona, tableta ili osobnog računala, a funkcijama kao što su aktivacija klima-uređaja prije ulaska u vozilo ili inteligentno punjenje može se upravljati daljinski. Novi model ima više opcija od prethodnika. Primjerice, dva programibilna vremena polaska znače da se inteligentno punjenje i postavke daljinskog klima-uređaja ne moraju uvijek iznova postavljati za česte relacije.

Brojne opcije individualizacije

Paket dodatne opreme za model s električnim pogonom (dostupan kao opcija) vozilu daje upadljiv i izražajan izgled sa sigurnosnom ćelijom tridion i maskama vanjskih retrovizora u ekskluzivnoj električno zelenoj boji. A udovoljava se i svim željama kada su u pitanju boja i dodatna opreme, jer je program izrade po mjeri smart BRABUS dostupan i za modele Smart Fortwo Electric Drive.