Osijek
UŽAS NA VIJENCU JAKOVA GOTOVCA

Ljutiti stanari dječje igralište pogrdno nazivaju Parkić-narkić
Objavljeno 21. kolovoza, 2017.
Od ranog jutra delinkventi sjede po klupama, urlaju i razbijaju... - žale se stanari

Postavljanjem igrala za djecu, pješčanika i uređenjem travnatih površina na Vijencu Jakova Gotovca taj je prostor, i više nego očigledno, (bio) predviđen za igru djece. No, njih je ondje najmanje, i to iz vrlo bizarnog razloga. Naime, prema svjedočenjima stanara koji su se obratili Glasovoj redakciji, već oko 8 sati ujutro okupira ga mladež čiji izgled, kako kažu, “ne može asocirati ni na što drugo nego na uzimanje droge, “osvježivača”, alkoholnih pića i tko zna čega još”. Zbog takvog stanja koje se, ističu, ne mijenja već duže vrijeme, nekad omiljeno mjesto za dječju igru sad je dobio pogrdan naziv – Parkić-narkić.

- Iako ih se vrlo često može vidjeti već u 8 sati, najčešće dolaze u poslijepodnevnim satima kad bi se tu voljela okupljati djeca. Sjede po klupama, urlaju, razbijaju, katkad se i potuku, a poludjela sam kad sam vidjela da pretrčavaju pješčanik za djecu. Zvala sam policiju i rekla im da će biti pravih problema kad se netko od djece nabode na neku odbačenu iglu, a oni su mi odgovorili da su već upoznati s tim problemom jer i ostali stanari zovu, ispričala je majka dječaka koji bi se rado poigrao ispred svoje zgrade, no već se mjesecima, kaže njegova majka, igra na drugom mjestu.

Da nije riječ SAMO o mladeži koja se ondje našla nakon noćnog provoda, potvrdila je naša sugovornica, rekavši da joj prijateljica, koja radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi, rekla kako je prepoznala pacijente koji kod nje dolaze po terapiju.

- Rekla mi je da ih je prepoznala jer su na odvikavanju i dolaze k njoj redovito. Ovo je sramota da u centru grada ne možemo izići sa svojom djecom na igralište ispred vlastitih zgrada. Policija je s tim upoznata, no i nakon što ih zapiše, ništa se ne promijeni, svjedoči majka.

Isto je posvjedočio i 38-godišnji stanovnik na Vijencu čija kći, kaže, već se duže vrijeme umjesto na Vijencu igra u Drvengradu. Nije problem otići dalje, kaže, no smatra da bi nadležni trebali povesti računa o ovoj vrlo ružnoj slici, i to u samom centru grada. Ako se kojim slučajem nađu na Vijencu u kasnim večernjim satima, kaže naš sugovornik, žene i djeca trčeći ulaze u zgradu kako bi izbjegli bilo kakav neugodan susret ili konflikt s već dovoljno konfliktnim mladim osobama.

- Ovaj dio grada valjda smatraju dovoljno izoliranim pa se ovdje skupljaju. Osim toga, navodno je u blizini prodavaonica tih “osvježivača”. Nadam se da će nam policija u buduće više biti na usluzi i rastjerati ih odavde, poručuje.

Marija MIHELIĆ

Ivica Završki

GČ Gornji grad

POLICIJA I KOMUNALCI TREBAJU ZAJEDNO RIJEŠITI OVAJ PROBLEM

I Ivica Završki iz GČ Gornji Grad upoznat je s problemom na Vijencu Jakova Gotovca i kaže kako zna da su stanari slučajeve neprimjerenog ponašanja prijavljivali policiji, no za sada bez većeg uspjeha.

- Nekada je problem bila “pijana promenada”, a sad je to Vijenac Jakova Gotovca. Osijek u svakom pogledu postaje periferija, a socijalna se struktura promijenila nagore. Okupljališta na kojima se mladež ponaša necivilizirano premjestila su se u središte Osijeka, gdje ih najmanje možete očekivati. Dok policija i komunalne službe ne budu zajednički funkcionirale i djelovale, neće biti pomoći, a isto tako dok ne budu puno češće izlazili na teren, zaključuje Završki.

igralište

POPRAVKOM IGRALA VALJA GA VRATITI PRAVOJ SVRSI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike