Kultura
DOBITNICI NAGRADE GRADA VINKOVACA

Vitalni stogodišnjak optimistično ulazi u novu kazališnu sezonu
Objavljeno 21. kolovoza, 2017.
Rečić: Nagrada je u jednu ruku čast, ali nas i obvezuje da budemo još bolji i opravdamo to priznanje.

Gradsko kazalište “Joza Ivakić” ove godine slavi 100 godina kazališnog života u Vinkovcima, 85. godišnjicu smrti Joze Ivakića i deset godina profesionalnog rada. Uz to, dobitnici su Zlatne plakete Grb Grada Vinkovaca za 2017. za izuzetna ostvarenja na području kulture.

- Ponosni smo dobitnici Nagrade Grada Vinkovaca u povodu Dana grada, jer je to u jednu ruku čast, ali nas i obvezuje da budemo još bolji i opravdamo to priznanje – kaže Zdenko Rečić, ravnatelj kazališta, koje je kao početnu godinu odabralo 1917., jer je te godine Diletantsko kazalište u Vinkovcima izvelo tri jednočinke: “Prosci”, “Srijemski zvuci” i “Začarani ormar”.

- U našoj arhivi imamo plakat i ulaznicu s te predstave, što nam je bilo polazište za računanje početka kazališnog života u Vinkovcima. Iako su se predstave odigravale i prije, za 1917. imamo materijalni dokaz. Naše dosadašnje premijerne predstave u znaku su stote obljetnice, no središnja će proslava biti 10. studenoga - premijera predstave “Vrzino kolo”, koju je napisao Joza Ivakić, a režirat će je Vjekoslav Janković. Svečano će biti i otvorena izložba na kojoj će se predstaviti naši vinkovački slikari i kipari, a koji su svoje radove poklonili kazalištu. Najljepše će biti puštanje 100 lampiona ispred našeg kazališta, a očekujem da ćemo i prigodnu ploču za obljetnicu postaviti na naše kazalište. Moram spomenuti da “Vrzino kolo” radimo u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem Pečuh – pojašnjava Rečić.

Uskoro kreće i 16. kazališna sezona, u koju ulaze s mnogo optimizma i novim projektom Vinkovci grad terakote, u sklopu kojega planiraju ispred kazališta izložiti skulpture, također u sklopu proslave 100 godina kazališta u Vinkovcima.

- Obljetnički program kreće 2. rujna predstavom za djecu “U potrazi za dijamantnom suzom”, Gradskog kazališta Požega, dan poslije na rasporedu je predstava za odrasle ”U babinom gnijezdu”, a 10. rujna komedija “Pluća”, koprodukcija Teatara EXIT i Gradskog kazališta Sisak, u kojoj igraju Jadranka Đokić i Amar Bukvić. Komedija “Dnevnik fejkbuk idiota”, u produkciji Gradskog kazališta Scena Gorica stiže nam 23. rujna, a 29. rujna “Sarmica ” kazališne grupe Lectirum. U listopadu je premijera Shakespeareova “Machbeta” u koprodukciji s Umjetničkom akademijom iz Osijeka, studeni je rezerviran za “Vrzino kolo”, dok u prosincu imamo božićno-novogodišnju bajku. U drugom dijelu kazališne sezone, odnosno u 2018., planiramo postaviti “Staklenu menažeriju”, “Veneru u krznu” i “Crvenkapicu” - rekao je Rečić.

Kazalište je u slavljeničkoj godini imalo mnogo uspješnica, prije svega predstavu “Tri treća tromjesečja” te “U babinom gnijezdu”, nastavljena je suradnja s modnom kreatoricom Mirnom Levaković Lombarović, koja je i ove godine organizirala lutkarsko-likovne radionice, a radovi će biti predstavljeni na izložbi 2. rujna, u 10 sati.

Ono što ih svakako veseli, prema riječima Zdenka Rečića, nastavak je suradnje s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića iz Osijeka i premijera “Ružnog pačeta”, a u novoj kazališnoj sezoni ponovno planiraju matineju za djecu, svake prve subote u mjesecu. Kazalište iz Vinkovaca tijekom godine ostvari brojna gostovanja, puneći dvorane gdje god igraju – zadovoljno zaključuje ravnatelj Rečić.

Autor: Mario KOKAJ

Zdenko Rečić

ravnatelj

- Najljepše će biti puštanje 100 lampiona ispred našeg kazališta, a očekujem da ćemo i prigodnu ploču za tu obljetnicu postaviti na kazalište.

2. rujna

KREĆE OBLJETNIČKI KAZALIŠNI PROGRAM

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike