Novosti
TERORIZAM KAO SVAKODNEVICA

Kombijima i kamionima teroristi opet siju paniku
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.
U Barceloni je poginulo najmanje 14 ljudi, a ozlijeđeno ih je više od stotinu

Vezani članci

PREPORUKA MINISTRICE

Odgađaju se ekskurzije u Španjolsku do daljnjeg

U terorističkom napadu u Barceloni u četvrtak oko 17.30 sati poginulo je najmanje 14 ljudi, a ozlijeđeno ih je oko 100 te se strahuje da će konačni broj mrtvih biti i veći, epilog je još jednog napada na tlu Europe. Bijeli iznajmljeni kombi vozio je po središnjoj promenadi turističkog dijela grada, a zatim se zabio u masu ljudi. Vozač kombija, navodno 17-godišnji Moussa Oukabir, i dalje je u bijegu. “Ljudi su počeli trčati i nismo znali što se događa. Zatim su i policajci počeli trčati za ljudima. Bili smo izgubljeni, trčali smo s tri bebe i sakrili se u obližnjem kafiću”, rekla je jedna od svjedokinja.

Tijekom noći, oko 1 sat poslije ponoći, na ulicama katalonskog turističkog gradića Cambrilsa drugi teroristi također su kombijem došli na šetalište i ozlijedili sedam osoba, a potom je uslijedila pucnjava u kojoj je pet terorista ubijeno. Iako su prve informacije govorile da su teroristi na sebi nosili eksplozivne pojaseve, kasnije su mediji javili kako su stručnjaci utvrdili da su pojasevi bili lažni.

ISIL odgovoran

U priopćenju preko svoje agencije AMAQ, Islamska država preuzela je odgovornost za napade. “Autori napada su vojnici Islamske države te su izvršili operaciju kao odgovor na poziv da ciljevi budu zemlje koalicije”, ističu.

Policija je najprije objavila fotografiju 28-godišnjeg Drissa Oukabira, navodeći da je povezan s terorističkim napadom u Barceloni. Već u 22 sata u četvrtak objavljeno je kako se on predao, tvrdeći da mu je brat ukrao dokumente koji su navodno pronađeni u kombiju. Potvrđeno je i da su uhićene dvije osobe povezane s terorističkim napadom, jedna je Marokanac, a druga iz španjolske enklave Mellile na sjeveru Afrike. Novine La Vanguardia pišu da su jednog od potencijalnih napadača policajci ubili u predgrađu. Katalonska policija na Twitteru je pak objavila da je vozač bijelog Ford Focusa pregazio dvojicu policajaca na kontrolnoj točki u Barceloni, u Diagonal ulici, u blizini Las Ramblasa. Napadači su potom izišli iz Forda i počeli pucati po policiji prije nego što su pobjegli.

Jeftino i lako

Stručnjak za terorizam Dario Kuntić kaže da je to nastavak terorističke kampanje kojoj svjedočimo posljednjih godina. I ovakav način napada, kombijem, nastavlja se na napad kamionom u Njemačkoj ili automobilom u Engleskoj.

- To je iznimno jeftin i lako dostupan oblik terorizma te ga može počiniti svatko tko dijeli ideje s radikalnim islamistima. S obzirom na to da se teritorij Islamske države smanjuje, da je ona pod intenzivnim pritiskom koalicije koja se protiv nje bori, želi pokazati da je i dalje prisutna, moćna i sposobna djelovati protiv onih koje smatra neprijateljima. Ovaj napad ide u prilog tome. Napade i dalje možemo očekivati, u manjem ili većem obujmu. Cilj Islamske države ili džihadista s kojima dijeli ideologiju i ciljeve je izazvati što veći broj žrtava. I najveći problem jest pobijediti ideologiju”, kaže Kuntić, dodajući kako ovo u svakom slučaju jest europska realnost i svakodnevica. On smatra da će tajne službe morati puno više raditi, umrežavati se i surađivati s kolegama iz drugih zemalja, ali i s migrantskim zajednicama u Europi.

- To je oblik asimetričnog rata koji je užasno teško detektirati, iako su tajne službe razbile puno ćelija i osujetile puno napada. CIA je upozoravala da se očekuju napadi u Španjolskoj, no unatoč tome i pojačanom nadzoru očito se ovo nije moglo spriječiti - zaključuje Kuntić.

Daniel Bučan, hrvatski arabist i bivši veleposlanik u Egiptu, kaže kako svakim danom postaje sve očitije da je opasnost od terorističkih napada postala nešto što se može percipirati kao moguća svakodnevna opasnost. “Tako je već i zbog osnovne značajke terorizma - teško je predvidiv i na 'raspolaganju’ ima najrazličitije metode. Osim toga, opća politička klima u svijetu - na koju bitno utječu zbivanja u ključnim geostrateškim točkama današnjega svijeta - takva je da je terorizam postao jedna od njezinih sastavnica. Ako bismo se htjeli metaforički izraziti, mogli bismo reći da je terorizam - slično sve učestalijim klimatskim ekscesima, kakve su snažne i sve učestalije razorne oluje koje kao posljedica ekološke nesavjesnosti obilježavaju globalnu klimu - praktički postao sastavnica međunarodnih odnosa”, rekao nam je.

Bučan kaže da sam karakter terorizma i njegovih metoda - općenita predvidivost s obzirom na stanje geostrateških odnosa, a s druge strane nepredvidivost konkretnog čina i njegova trenutka - bitno otežava pronalaženje efikasne metode prevencije. Stoga se, nažalost, može očekivati ponavljanje ovakvih tragedija. “U 'računicu’ predviđanja možda treba uzeti u obzir i to da je tzv. Islamska država pretrpjela ozbiljne udarce i na putu je da izgubi teritorijalnu dimenziju, što ju - bar na kratki rok - čini to opasnijom, poput ranjene zvijeri. Ali, kako nam je iskustvo pokazalo, Islamska država nije jedini mogući izvor terorizma; izvorišta su se i do njezine pojave mijenjala i bila brojna, pa nije nevjerojatno da se i poslije njezina konačnog uništenja pojave nova 'ognjišta’ islamističkog terorizma. Terorizam ne zahtijeva moć kakvu posjeduju njegovi glavni neprijatelji, već se oslanja na fanatizam, koji se može 'uzgojiti’ i na humusu nemoći”, zaključuje Bučan.

Igor BOŠNJAK
Žrtve iz 34 zemalja

Još nije poznato ima li Hrvata među stradalima u terorističkom napadu u Barceloni. Mediji ističu kako je trogodišnja djevojčica najmlađa žrtva napada u Barceloni, među ozlijeđenima je i šestogodišnjakinja, a radi se o dosta teškim ozljedama. Španjolski dužnosnici izvijestili su kako su među 14 mrtvih i stotinu ozlijeđenih državljani 34 različite zemlje. Prema posljednjim informacijama, među poginulima nalaze se tri Nijemca te jedan Belgijac. Mađu žrtvama u Barceloni bilo je najmanje 26 Francuza (11 teško ozlijeđenih), a uz već spomenute stradali su i Nizozemci, Argentinci, Venecuelanci, Australci, Mađari, Grci, Makedonci, Talijani... Na europskim burzama nakon napada svi su najvažniji indeksi pretrpjeli gubitke, a najviše su pale cijene dionica putničkih i turističkih kompanija.

Uhićene četiri osobe

Španjolske snage sigurnosti nastavljaju u petak s velikom antiterorističkom akcijom u Kataloniji i dosad su uhitile četiri osobe u dobi od 21 do 34 godine, od kojih tri Marokanca, bez prijašnjeg dosjea i povezanosti s terorizmom. Glavni cilj operacije je pronalaženje vozača kombija koji je u četvrtak popodne pregazio prolaznike na ulici La Rambla u središtu Barcelone. "Dosad smo uhitili četiri osobe u dobi od 21, 27, 28 i 34 godine. Trojica su Marokanci, a jedna osoba je španjolski državljanin iz Melille (španjolska enklava na sjeveru Afrike", izjavio šef katalonske policije Josep Lluis Trapero. Istaknuo je kako nitko od njih nema dosje vezan za terorizam, iako su neki od njih bili zabilježeni zbog drugih prekršaja.

Teroristički napad i u Finskoj?

Nekoliko osoba izbodeno je u Finskoj u gradu Turku, objavila je u petak policija dodajući da je pucala na napadača kojeg je nakon toga uhitila. Policija je u poruci na Twitteru pozvala ljude da ne dolaze u središte grada. Prema navodima lista Turun Sanomat, najmanje je jedna osoba ubijena u napadu. Finska policija objavila je da je pojačala sigurnosne mjere u zračnoj luci u Helsinkiju i na željezničkim stanicama nakon napada u Turkuu.

Jedan poginuo u napadu u Njemačkoj

Jedna osoba je poginula, jedna je ozlijeđena u napadu nožem u njemačkom gradu Wuppertal-Elberfeldu u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, priopćila je policija. Policija još uvijek traga za jednim ili više osumnjičenih koji su povezani s tim napadom. Za sada nema informacija o mogućem motivu napada, javlja ABC News.