Osijek
GLASOVI REPORTERI NA GRADILIŠTIMA U TVRĐI

Sve se praši iz Stare pekare, građevincima nije vruće među debelim zidovima
Objavljeno 19. kolovoza, 2017.
Radi se na četirima lokacijama, na jednoj od njih gradi privatni investitor

Kolovoz je uvelike radni u Tvrđi, čiji je sjeveroistočni dio veliko gradilište. Na trima lokacijama, zračne udaljenosti ne veće od stotinu metara, radi se na četirima projektima. U trima je riječ o projektima od interesa za grad Osijek, četvrti je privatna investicija. Tvrđa će, naime, iduće godine dobiti prvi hotel u svojoj novijoj povijesti. No pođimo redom.

Početkom je lipnja Grad Osijek predstavio projekt “Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog”. Dva su to zasebna građevinska projekta kojima će taj do sada najzapušteniji i najneiskorišteniji prostor Tvrđe biti priveden novoj namjeni. Od toga je dana počelo teći 30 mjeseci, koliki je rok izabranom izvođaču - tvrtki Monte Mont - da obavi građevinske radove prema zamisli arhitekata.

S navedenog je trga do sada uklonjeno raslinje i demontirano sve ono što je smetalo izvođenju radova, a napravljen je i iskop za potrebe arheoloških ispitivanja. Radnike zatječemo na pripremi za montažu dizalice potrebne za radove na krovištu Stare pekare.

- No, dok vladaju ove vrućine, djelatnike smo nastojali skloniti sa sunca i uglavnom se radilo u hladovini starog objekta Pekare - iskrena je Senka Alić Banjan, voditeljica gradilišta. I doista, iznutra se sve praši i buči - u prizemlju 80 metara duge i 15 metra široke zgrade skida se sve do “gole” cigle.

- Otvorili smo zgradu gdje god smo mogli kako bi se što bolje prozračila - kaže nam naša domaćica. Zastajemo ispred dijela gdje su krušne peći, kaže nam, još namjerno nisu zavirili u njihovu unutrašnjost. Penjemo se do potrokovlja, prostori su to budućeg hostela i informacijskoga turističkog centra. Jasno je da će osnova obnove biti borba protiv vlage i kukaca koji su se nastanili u drvenoj građi. No zgrada, izvorno građena krajem 18. stoljeća, i dalje je u dobrom stanju, što i nije čudo, jer vanjski su zidovi debljine i do 1,8 metara.

Zgrada će, prema konzervatorskim obvezama, zadržati prvobitni izgled, jedini će moderan detalj biti novo dizalo koje će s dvorišne strane zamijeniti postojeće, dotrajalo.

- Naposljetku, mogu još otkriti kako će pročelje biti u bijeloj boji - kaže Senka Alić Banjan.

A pogled kroz okno u potkrovlju ponudio nam je i prizor radova na konačnom uređenju sjevernih bedema - od prostora vodotornja preko Vodenih vrata do bastiona sv. Karla. Nakon završetka ove etape, predviđenog za kraj rujna, jedini će sačuvani stari ulaz u Tvrđu poprimiti izvorni oblik.

Dario KUŠTRO
GRADI SE BOUTIQUE HOTEL,PRVI U NOVIJOJ POVIJESTI TVRĐE

Kuća u Franjevačkoj na kućnom broju 7 preobražava se u hotel, prvi u modernoj Tvrđi. Investitor Damir Batinić otkriva kako će to biti boutique hotel s ukupno 15 soba, koji će iduće godine u ovo doba biti spreman primiti prve goste.

“Još se nismo odlučili za ime hotela”, kaže nam Batinić dok nam pokazuje grube konture budućeg hotelskog interijera.

novi sjaj

TRG V. LISINSKOG BIO JE JEDAN OD NAJZAPUŠTENIJIH

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike