Novosti
SUBVENCIJE PODUZETNICIMA U 2016.

Vukovar je treći u RH po izdvajanju za poduzetnike, u prvih 10 gradova i Valpovo
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.

Gradovi Valpovo i Vukovar, općine Ernestinovo i Antunovac te Brodsko-posavka županija jedini su od slavonskih jedinica lokalne uprave koji su se našli u gornjem dijelu top-lista gradova, općina i županija po visini proračunskih sredstava koje su u prošloj, 2016., godini izdvajali za poticanje poduzetništva. Pokazuje tako netom objavljena analiza portala gradonačelnik hr.

U velikoj mandatnoj analizi izdvajanja gradova za poduzetnike koju je taj portal objavio uoči lokalnih izbora pokazalo se da su za poticaje poduzetnicima u razdoblju od 2013. do 2015. najviše izdvajali mali i srednji gradovi, te da je samo pet gradova za tu svrhu iz proračuna izdvojilo više od dva posto sredstava. Nakon što je Ministarstvo financija izašlo sa službenim podatcima o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu, ponovno su istražili kakva je situacija sa subvencijama poduzetnicima bila u prošloj godini te ustanovili da se, gledajući općenito, ona i popravila. Više od dva posto proračuna za subvencije poduzetnicima u prošloj je godini izdvojilo dvostruko više gradova – njih deset, a najviše je izdvojila Pula, jedini veliki grad u top deset onih koji su najviše pomogli svojim poduzetnicima te jedini grad u Hrvatskoj s izdvajanjem većim od tri posto. Pula je prva i kada se gleda per capita kriterij, za poticaje poduzetnicima izdvojila je 154 kune po stanovniku, 30 kuna više od drugoplasiranog Buzeta.

Radna mjesta ključna

Na toj prvoj listi Valpovo zauzima šesto mjesto, prošle godine za subvencije poduzetnicima izdvojilo je 562 tisuće kuna, odnosno to je 2,39 posto njegova ukupnog proračuna.

- Razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta jedna je od ključnih točaka na kojima ćemo raditi u svom mandatu paralelno s ustrojstvom gradske uprave, Valpovačkog poduzetničkog centra te daljnjeg razvoja Lokalne razvojne agencije, što čini ključ razvoja našega grada - kaže Matko Šutalo, gradonačelnik Valpova. Vezano za objavljene podatke, Šutalo kaže da su tom statistikom obuhvaćene gradske tvrtke u koje Valpovo ulaže svoja sredstva (LRA, Valpovački poduzetnički centar i Hrvatski radio Valpovština). Same poduzetnike Grad je u pravilu sufinancirao na taj način da je tvrtke oslobađao plaćanja komunalnog doprinosa, no kriterije kojima su bili vođeni gradski oci u prošlom mandatu aktualni gradonačelnik nije htio komentirati.

- Želim istaknuti da ću zajedno sa svojim vijećnicima inzistirati na samofinanciranju gradskih tvrtki, što znači da moraju biti isplative i samoodržive, a ne na teret Grada, zatim na razvijanju poduzetničke infrastrukture te transparentnom ciljanom subvencioniranju gospodarstva u našem gradu i prigradskim naseljima - jasan je gradonačelnik Šutalo.

Vukovar je na osmom mjestu po udjelu proračunskih izdvajanja (2,24 posto), ali je sa 119 kuna treći na listi subvencije u odnosu na broj stanovnika. No, u vukovarkoj gradskoj upravi nisu za sada željeli posebno za naš list komentirati ove podatke, gradonačelnik Ivan Penava odlučio se, vjerojatno početkom idućeg tjedna, za sazivanje tematske konferencije za novinare.

Što se županija tiče, na prvom je mjestu Splitsko-dalmatinska županija s izdvojenih 3,57 posto proračuna za poticaje poduzetnicima, slijede Sisačko-moslavačka (3,08), Krapinsko-zagorska (3,06), Zagrebačka (2,90). Peta na toj listi je Brodsko-posavska (2,59 posto).

Općine rekorderi

Kada se gleda izdvajanje općina za subvencije poduzetnicima, priređivači ove analiza ukazuju na izrazito velike udjele u proračunu u prvih deset općina. Dok imamo tek jedan grad i tri županije s izdvajanjem većim od tri posto, općina je čak 14, od čega je pet premašilo čak brojku od deset posto, a rekorder – Općina Dubravica, čak i 20 posto. Izdvojili su, naime, čak 22,33 posto za subvencije poduzetnicima u 2016. godini.

Općina Ernestinovo je s 5,38 posto zauzela osmo mjesto, jedno mjesto niže je Općina Antunovac koja je za subvencije ovog tipa izdvojila 4,72 posto svog proračuna. Njihove subvencije obrtnicima, trgovačkim društvima, kreditnim i ostalim financijskim institucijama izvan javnog sektora za 2016. godinu iznosile su 609 tisuća kuna.

- Prošle godine krenulo se u proširenje Gospodarske zone na novih šest hektara, pa smo potencijalnim investitorima, kupcima zemljišta, ponudili sniženje cijene zemljišta u ovisnosti namjeravaju li se baviti proizvodnom djelatnošću, jesu li izvozno orijentirani i, naravno, kane li zaposliti mještane općine Antunovac. Također prema postojećim poduzetnicima naše općine išli smo s mjerom smanjenja komunalnog doprinosa - izreferirao je Davor Tubanjski, načelnik općine Antunovac.

Kako bi se poduzetnici brže i lakše razvili, županije, gradovi i općine uglavnom nude potpore za novoosnovane tvrtke, sufinanciraju nabavu nove opreme i uvođenje inovacija u proizvodnju, ulaganje u standarde kvalitete, kao i potpore za pripremu kandidiranja EU projekata i nastupa na domaćim i međunarodnim sajmovima.

Dario KUŠTRO
OSIJEK UTROSTRUČIO SUBVENCIJE

I Grad Osijek, iako se nije svrstao među vodeće, nastoji s jedne strane zadržati pozitivnu i poboljšati poticajnu poduzetničku klimu, a s druge strane poduzetnicima olakšati poslovanje. Primjer je slikovit - u 2015. godini Grad Osijek je za poticanje poduzetništva u svom proračunu izdvojio 150 tisuća kuna, prošle dvostruko više, a ove godine iznos subvencija povisit će se na pola milijuna kuna.

PULA - NIJE SLUČAJNO ŠTO SMO PRVI

Gradonačelnik Pule Boris Miletić za portal gradonačelnik.hr kaže kako nije slučajno to što je Pula danas prvi grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika i prvi grad kad je riječ o davanjima za poduzetnike, već je to rezultat kontinuiranog, dugogodišnjeg rada i ulaganja Grada u razvoj poduzetništva. “Pula je danas među najpoželjnijim gradovima za život i poslovanje u Hrvatskoj, nalazimo se među 100 najodrživijih destinacija svijeta, iz godine u godinu rušimo rekorde noćenja i posjećenosti, a pritom je Istra jedina regija s pozitivnim migracijskim saldom. Sve navedeno, uz povećanu poduzetničku aktivnost kojoj svjedočimo, najbolji su pokazatelji da smo na dobrom putu koji dugoročno svim našim stanovnicima donosi još bolju kvalitetu života u Puli”, zaključio je Miletić.

Matko Šutalo

gradonačelnik Valpova

Valpovo doista ima ogroman potencijal koji moramo iskoristiti na dobrobit građana Valpova i prigradskih naselja te naše županije i regije

ulaganje

RAZVOJ NEĆE DOĆI SAM OD SEBE

Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren