Regija
CIJELO SELO PONOSNO NA SREĆKA KAJIĆA

Svjetskog prvaka iz geografije dočekao šampanjac i tambure
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.
Hrvatska je na 14. Svjetskoj geografskoj olimpijadi u Beogradu osvojila medalje - zlato i srebro

ĐELETOVCI - Zaslužna je ljubav prema geografiji, od malena, kaže tako Srećko Kajić, 18-godišnjak koji je u svoje rodno selo Đeletovce donio svjetsko zlato!

Reda uspjehe

Naime, Hrvatska je na 14. Svjetskoj geografskoj olimpijadi – International Geography Olympiad (iGeo) u Beogradu osvojila dvije medalje, zlato i srebro! Uspjeh je to veći jer su hrvatski predstavnici pobijedili u konkurenciji od 500-tinjak srednjoškolaca iz 41 zemlje svijeta.

Tako se samozatajni Srećko u Đeletovce neki dan, s olimpijade, vratio sa zlatom oko vrata, a s njim su u tom selu na slavonskom istoku nakratko zastali i ostali mladi školarci iz hrvatskog tima – Mihovil Penavić koji je završio 3. razred Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu i osvojio srebro u Beogradu, kao i Leo Radalj, učenik 3. Gimnazije u Splitu, i Nikola Bišćan, učenik Srednje škole u Donjem Miholjcu. Naime, u tom malom, ali ponosnom selu s kojih petstotinjak duša svom su zlatnom Srećku i njegovim kolegama iz reprezentacije Hrvatske priredili veseli doček! Okupilo se i staro i mlado; obitelj, prijatelji, susjedi... Bili su tamburaši iz seoskog KUD-a “Grančica”, čiji je i Srećko Kajić član, a našla se za slavljenike i boca šampanjca! Mladu četvorku dočekla je pjesma i pljesak.

– Nisam očekivao, bio sam uistinu iznenađen, no bilo je to jako lijepo, ljudi su me oduševili time što su učinili – kazuje nam Srećko. Iza tog su se mladića, međutim, već naredali uspjesi, bio je trostruki, tri godine zaredom, državni prvak iz geografije, a briljirao je, kažu, dakako ne bez ponosa u njegovoj Gimnaziji u Vinkovcima, i na državnoj maturi. K tome, bit će Srećko od jeseni i redoviti student preddiplomskog istraživačkog studija geografije na zagrebačkom PMF-u.

Spreman za fakultet

– Od malena sam zavolio geografiju i nastavio sam učiti taj predmet s ljubavlju i kroz osnovnu i kroz srednju školu – otkriva nam Srećko koji se nada da je sada pak “spreman za nove izazove” na fakultetu.

– Unatoč tome što je imao prije izboren izravan upis na željeni fakultet, sada već bivši učenik vinkovačke Gimnazije uspio je dobiti petice iz tri predmeta, a među njima i engleski jezik više razine riješiti bez pogreške. I to je još jedan primjer bogatstva Slavonije – pametni i vrijedni mladi ljudi. Nadamo se da će nakon završenog fakulteta Srećko svoje znanje nastaviti primjenjivati u Slavoniji, a ne izvan granica Lijepe Naše, naveli su, s ponosom, iz vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića. Inače, mentori hrvatskoj reprezentaciji na iGeo u Beogradu bili su dr. znanosti Ivan Šulc i doc. dr. Ivan Čanjevac, a upravo profesori, dodat će Srećko, imaju veliku ulogu zbog svog zalaganja za učenike koji su, pred olimpijadu, ljeto proveli u učenju. Valja reći i da je Svjetska geografska olimpijada međunarodno natjecanje iz geografije koje okuplja najbolje učenike svijeta između 16 i 19 godina. Prethodne dvije olimpijade održane su u Tveru pokraj Moskve i u Pekingu, a nakon ove završene u Beogradu, iduće dvije održat će se u Quebecku i Hong Kongu.

– Proslavili smo, nas četvorica predstavnika RH, zajedno u Đeletovcima, a onda su oni dalje nastavili kući – kaže Srećko, dodajući da se otvorio darovani šampanjac, dok su čestitke stizale sa svih strana. Priznat će i da na olimpijadi nije bilo lako, da je pred natjecateljima bio širok spektar pitanja, pa i testiranja praktičnog znanja, ali – uspio je! I u svoje Đeletovce stigao sa zlatnom medaljom. Ponosni na svog jedinca su i roditelji Nada i Pero.

Sanja BUTIGAN
ŽELI RADITI KAO ZNANSTVENIK

Srećko na upit što želi u budućnosti kaže da bi, nakon završetka visokog obrazovanja, volio ostati raditi na fakultetu ili pak u znanstvenoj ustanovi kojoj je domena dakako, geografija. “Svi smo ponosni, i zato smo Srećku u selu i priredili doček”, reći će nam njegov kolega iz KUD-a Đurica Manojlović, dodajući da je sve prošlo vrlo veselo, uz pjesmu, čestitke i želje za novim uspjesima.

konkurencija

Bilo je 500 natjecatelja iz 41 zemlje svijeta

Možda ste propustili...

U STRUKOVNOJ ŠKOLI, STRUKA UPOZORAVA:

Pronašle zmiju u učionici, rano ljeto poremetilo i njih

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike