Mozaik
CIKLUS HRVATSKOG FILMA U VOJVODINI

Dokumentarac “Gospa od Utočišta” napunio dvorane
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.

U povodu svetkovine Velike Gospe, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, organiziran je ciklus hrvatskog filma u Vojvodini koji je privukao pozornost velikog broja gledatelja. Prikazan je dokumentarni film Gospa od Utočišta redatelja Srđana Segarića, nastao u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i na inicijativu producenta Antuna Ivankovića.

– Bunjevački Hrvati tradicionalno su hodočastili u Gospino svetište u Aljmašu pa je film izazvao posebnu pozornost. Osim najavljenih projekcija u prostoru subotičkog Hrvatskog kulturnog centra “Bunjevačko kolo”, gdje je dokumentarac pogledalo 300-tinjak gledatelja, i u Tavankutu u prostoru Etnosalaša Balažević, gdje je bilo oko 150 gledatelja, film je bio prikazan i u Đurđinu, u autentičnom prostoru na salašu Vlatka Vojnića Purčara, što govori o velikom zanimanju za takvu vrstu programa u okviru međunarodne suradnje – kazao je producent Ivanković, zadovoljan odazivom i emotivnim reakcijama publike.

– Nadamo se da će naše programe podržavati i dalje oni koji vole reći kako hrvatski film ima uspjeha, ali smatramo da je to, osim Cannesa i Berlina, važno raditi i u ovako malim sredinama u kojima živi hrvatska nacionalna manjina i kojima su prilike za gledanje i promoviranje ovakve vrste programa deficitarne – istaknuli su pak voditelj ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini, redatelj Branko Ištvančić i producent Ivanković.

Iako je ove godine dobivena najmanja potpora od HAVC-a u odnosu na niz dosadašnjih godina u kojima su promovirani hrvatski film i kultura, Ištvančić ističe: “Nadamo se da će ovi uspjesi biti dovoljna zadovoljština kako se treba boriti, ponositi i promovirati vrijednosti hrvatskog filma i u onim trenutcima kada vas omalovažavaju i podcjenjuju.”

Ivanković je zaključio kako su se projekcije filma “Gospa od Utočišta” pretvorile – u pravo misionarenje.

– Gospa Aljmaška je Gospa od Utjeha i uvijek je s nama. Filmom širimo slike i priču o tom tako važnom svetištu za bunjevačke Hrvate i njihova tradicionalna hodočašća u Bili Aljmaš – rekli su Ištvančić i Ivanković.S.Butigan

Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike