Kultura
S PONOSOM DIO SVJETSKE PRIČE THE BEST IN HERITAGE

Ružica Marić: Ušli smo u sve turističke adresare u Europi kao destinacija u Hrvatskoj, što bismo sami teško uspjeli
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.

VUKOVAR - Gradski muzej Vukovar s ponosom je dio priče The Best in Heritage 2017, godišnjeg pregleda nagrađivanih muzejskih, baštinskih i konzervatorskih projekata, a koji se organizira u partnerstvu s Fondom Europa Nostra i pod pokroviteljstvom Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM). Konferencijski program sadrži prezentacije najboljih praksi iz cijelog svijeta i održava se svake godine u Dubrovniku krajem rujna.

Vukovarski muzej kao dobitnik Silletto nagrade Europskog muzejskog foruma u 2016. (EMYA 2016) predstavljat će Hrvatsku na tom važnom događaju, među više od 40 laureata, uključujući predstavnike iz Kine, SAD-a, Japana, Indije, Australije, Novog Zelanda, Kanade, Rusije i Europe!

The Best in Heritage 2017 – Najbolje u baštini 2017. održava se u gradu UNESCO-ove svjetske baštine, Dobrovniku, od 28. do 30. rujna, uz podršku Ministarstva kulture.

– Skup je to impresivnih muzeja svijeta, priča u kojoj vukovarski muzej ima čast biti hrvatskim predstavnikom, a i riječ je o vrlo posjećenoj priredbi na koju dolaze ne samo nagrađeni nego i drugi muzealci iz Hrvatske i svijeta vidjeti što je presjek najboljih muzeja. To govori da smo u samom vrhu europske muzeologije – reći će ravnateljica vukovarskog muzeja, te ustanove sada svjetskog glasa, Ružica Marić.

Burna prošlost

Inače, nakon dugogodišnje obnove u agresiji 1991. teško razorenog grofovskog dvorca Eltz iz 18. st., novi stalni postav otvoren je koncem siječnja 2014., a godišnje ga obiđe oko 60.000 posjetitelja, među kojima su i školarci iz cijele Hrvatske, koji u Vukovaru, na terenskom satu povijesti uče o Domovinskom ratu, ali i kulturnoj baštini hrvatskog istoka.

Na više od 3500 kvadrata, na tri etaže reprezentativnog grofovskog zdanja, kroz dvorane i hodnike, stalni muzejski postav plijeni pozornost suvremenom, multimedijalnom interpretacijom bogate građe što vodi kroz burnu vukovarsku prošlost sve do Domovinskog rata, progonstva i povratka Vukovaraca u svoj razoreni grad.

– Izloženo je oko 2000 restauriranih predmeta – kaže ravnateljica Marić, dodajući da su autori koncepcije postava vukovarski muzealci i suradnici iz drugih muzeja, dok likovni izričaj potpisuje dizajnerica Nikolina Jelavić, dizajnerica i stalnog postava Muzeja Sinjske alke, koji je ove godine iz RH bio nominiran za istu nagradu EMYA.

– Vukovar, dvorac Eltz i naš muzej stjecište su važnih zbivanja u Hrvatskoj, poput nedavne Sinjske alke u Vukovaru, pa Susreta hrvatske katoličke mladeži, a potom i moskovskog kraljevskog baleta; to se događa jednom... a to je i omogućeno djelovanjem muzeja i oblikovanjem muzejskog prostora koji daje mogućnost velikih kulturnih događanja, uz sve one već tradicionalne muzejske programe – ističe ravnateljica. Naglasila je i kako je ove godine Gradski muzej Vukovar s Muzejom vučedolske kulture i Muzejom grada Iloka bio temelj, uz sve druge turističke atrakcije Slavonije, Baranje i Srijema, za proglašenje destinacije Vukovar – Vučedol – Ilok pobjednikom nacionalnog izbora za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2016./2017., na temu kulturnog turizma.

To je čudo!

– To je, na koncu, uistinu čudo. Krećemo u promidžbu svih tih naših vrijednosti jer, s nagradom EDEN, ušli smo u sve turističke adresare u Europi kao destinacija u Hrvatskoj, što bismo mi sami teško uspjeli – dodaje Ružica Marić.

To znači i promociju preko službene web-stranice Europske komisije (www.edenineurope.eu). No vukovarski je muzej ušao i u mrežu europskih muzeja preko aplikacije Oroundo, multimedijskog vodiča kroz stalni postav. Preko aplikacije se vide i svi drugi muzeji Europe koji su u toj mreži.

– Praktično je, a aplikacija nama omogućava dodavanje novih sadržaja i stalnu promociju našeg postava – objašnjava ravnateljica, spominjujući kao “dobru priču” i zajedničku ulaznicu za dva vukovarska muzeja svjetskog glasa – Gradski muzej Vukovar i također višestruko nagrađivani, jedinstven u svijetu Muzej vučedolske kulture – tzv. Vuseum pass.

– Treba nam i malo vremena da to zaživi, a i dodatna promidžba svega što naši muzeji u Vukovaru imaju ponuditi – zaključila je Ružica Marić, ravnateljica muzeja u Eltzovu dvorcu koji će i koncem ljeta prirediti zanimljive sadržaje, od projekcija Vukovar film festivala u perivoju dvorca, preko izložbe u suradnji s francuskim i talijanskim institutom u Zagrebu, a potom tradicionalno pred vukovarsku publiku stiže Festival komorne glazbe i – brojna druga iznenađenja...

Sanja BUTIGAN

Vuseum pass

ZAJEDNIČKA ULAZNICA ZA DVA VUKOVARSKA MUZEJA

3500

četvornih metara, na tri etaže reprezentativnog grofovskog zdanja, kroz dvorane i hodnike, stalni muzejski postav plijeni pozornost

60.000

posjetitelja godišnje ga obiđe, među kojima su i školarci iz cijele Hrvatske

Ružica Marić

ravnateljica

Skup je to impresivnih muzeja svijeta, priča u kojoj vukovarski muzej ima čast biti hrvatskim predstavnikom.

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike