Novosti
DESTRUKCIJA DRUŠTAVA

Europa bez instrumenata za migrantski problem, Hrvatska i bez koncepcije
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.

Vezani članci

MIGRANTI ZATEČENI KOD OTOKA

Lovci tražili veprove, a našli Afganistance

Događaji tijekom ovog vikenda, vezani uz problem migranata u našoj zemlji, samo su još jednom potvrdili kao je riječ o nedovršenoj priči čiji završetak Hrvatska iščekuje nekako nezainteresirano da i sama sudjeluje u kreiranju općeg europskog stava spram tog problema. Napad migranta na ženu u Zagrebu i migranti koji tumaraju slavonskim šumama nekako su postali kategorije na koje smo naviknuli i sve se više svode na - nešto normalno. Što nikako ne bi trebao biti slučaj, unatoč tome što Turska (zasad) nije ostvarila svoje prijetnje i pustila rijeku migranata prema srednjoj i zapadnoj Europi.

I u Europskoj uniji najveći uglavnom sada gledaju vlastite interese. Podsjetimo, Njemačka je pak najavila kako će nastaviti vraćati tražitelje azila u Grčku, iako su tamo prihvatni centri prepuni, uz velike zaostatke u rješavanju zahtjeva za azilom. Kako je poznato, u konvenciji EU-a iz Dublina kaže se kako se zahtjev za azilom mora razmotriti u prvoj zemlji EU-a u koju je migrant ušao, što je problem koji bi se uskoro mogao naći i pred našom vladom. Najveći broj ih je u Europu ove godine stigao morskim putem, u Italiju, iako se ta ruta u posljednje vrijeme malo utišala pa je nedavno objavljeno i kako je ovog ljeta tim putem u Europu stiglo daleko manje migranata nego što je bio slučaj prošloga ljeta.

Nema strategije

Demograf Stjepan Šterc smatra kako zapravo Europa tu konkretno rješenje nema, što objektivno postaje velik problem suvremene Europe.

- To pomalo između ostaloga utječe i na destrukciju europskih društava. To su veliki brojevi koji se ne mogu tako lako kontrolirati, što se vidi i u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama. Ta problematika još uvijek nije postavljena kao strateška na razini EU-a, bez obzira na Frontex i tome slično. Hrvatska cijelu tu situaciju sasvim sigurno ne smije mirno promatrati, s obzirom na to da smo mala apsolutna populacija, da je RH u predziđu Schengena i da zemlje koje žele vratiti migrante to mogu učiniti u zemlju koja ih je u EU prva popisala, a to može biti Hrvatska. A mi još uvijek nemamo nikakvu razrađenu strategiju što napraviti tim mogućim povratkom migranata iz drugih europskih zemalja u Schengenskom režimu - ističe Šterc.

Na primjedbu kako su se ti ljudi dosad u iznimno velikoj većini izjašnjavali kao posve nezainteresirani ostati u Hrvatskoj, tako da mi tu vrstu pritiska dosad nismo osjećali, Šterc naglašava kako “oni za sada ne žele ostati ovdje.” No, dodaje, u situaciji nekakve prisile oni će bilo gdje tražiti, kako se to kaže, slobodan prostor pod suncem.

- A imam osjećaj da se ovdje ništa ne događa. Mi jednostavno još uvijek cjelokupan proces migracija, i naših prema van, i drugih migracija prema Hrvatskoj, tretiramo kao nekakav nebitan proces koji se, eto, događa usput i na koji ne treba reagirati. Osim toga, mi smo okruženi zemljama koje će vrlo vjerojatno i same u mogućoj krizi opet usmjeravati migrante prema Hrvatskoj - ističe Šterc, dodajući i kako posljednji incident koji se dogodio u Zagrebu pokazuje da migranti jesu “tu negdje” i posljedica je tog našeg nedefiniranog odnosa prema svemu tome. A nejasno mu je i to kako možemo zadržavati migrante u glavnom gradu, pa je jedan od ključnih azila u hotelu, praktički u Zagrebu. Umjesto da ih usmjeravamo u neke druge, manje nastanjene prostore, gdje bi, kaže, počeli funkcionirati vezano za određene djelatnosti koje tamo postoje i za koje eventulano nedostaje radnika.

Status quo

- Čak nema ni koncepta koji bi pokazao postoje li u toj imigrantskoj strukturi radnici koji nama možda nedostaju, pojedini djelatnici, primjerice u građevinarstvu ili turizmu. Ta “status quo” situacija posljedica je koncepcije političke stabilizacije gdje se sve nastoji definirati na nekakvoj političkoj, stabilnoj razini, neovisno o pojedinim granskim krizama oko tog političkog sustava. Oni su se posložili, a sve što se događa oko toga ispada nebitno - zaključuje Stjepan Šterc.

Igor BOŠNJAK
Može li Hrvatska samo čekati?

Otvoreno je pitanje ima li Europska unija ikakvo rješenje za pat-situaciju u kojoj se po migrantskom pitanju našla s Mađarskom i Poljskom i kojima se zasad tek prijeti sankcijama. A i Česi su dosad isticali kako bi birali koje migrante mogu primiti, gdje žele izbjeći muslimane. I Slovaci su se o tome očitovali slično. Može li onda Hrvatska, kao i dosad, samo čekati da vidi što će se dogoditi bez upuštanja u raspravu što ako počne povrat svih onih koji su najprije u Europskoj uniji registrirani upravo kod nas.

Stjepan Šterc

demograf

Sve razumne zemlje štite svoj nacionalni interes

- Zamislite tu situaciju gdje netko iz te europske birokratske političke strukture kaže nekoj zemlji da mora primiti migrante. Čekajte malo. Pa nemaju sve zemlje isti broj stanovnika, ne utječe isti broj migranata jednako na zemlje koje imaju 65 ili 4 milijuna stanovnika. Stoga je reakcija Poljske i Mađarske očekivana. Na koncu, sve razumne zemlje danas štite svoje nacionalne interese. Nedavno sam, primjerice, pisao tekst o tome što bi recimo Island napravio u nekakvoj situaciji da su mu ugroženi i prostorni i društveni nacionalni interesi. Pa prije svega bi štitili te interese, a nitko za njih ne može reći da su nekakva primitivna zemlja, bez zaštite ljudskih prava i visoke razine demokracije. No, unatoč tim univerzalnim europskim vrijednostima, oni naravno štite svoj nacionalni interes - zaključuje Šterc.

migranti

NE PRIMJEĆUJEMO IH, ALI SU “TU NEGDJE”

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost