Svijet
UN POZIVA NA DJELOVANJE

Od kolere u Jemenu boluje 500.000 ljudi
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.

U Jemenu više od milijun pothranjene djece mlađe od pet godina živi na područjima kojima hara kolera, upozorila je međunarodna humanitarna organizacija Save the Children. Prema posljednjim pokazateljima, epidemija smrtonosne kolere, koja je počela u travnju 2015., na području Jemena zarazila je više od oko pola milijuna ljudi, a ubila ih oko 2000. Organizacija Save the Children objavila je podatak da se 44 posto novih slučajeva zaraze kolerom u Jemenu odnosi na djecu mlađu od 15 godina. Također, 32 posto smrtnih ishoda od kolere otpada upravo na tu populaciju u zemlji u kojoj su razorni građanski rat i gospodarski kolaps milijune stanovnika doveli na rub gladi.

Koalicija arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom umiješala se u građanski rat u Jemenu 2015. godine podržavši vladine snage u borbi protiv pripadnika šijitske manjine - Hutija. U sukobu je do sada ubijeno najmanje 10.000 ljudi, a humanitarna je kriza na vrhuncu.

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je zaraćene strane u Jemenu, Somaliji, Južnom Sudanu i sjevernoistočnom dijelu Nigerije da omoguće pristup humanitarnoj pomoći te je pozvalo zemlje da doniraju više novca kako bi se spriječila glad koja prijeti 20 milijuna ljudi. Vijeće sigurnosti UN-a, tijelo koje ima 15 članova, u izjavi je izrazilo duboku zabrinutost da trajni sukobi i nasilje imaju razarajuće humanitarne posljedice i sprječavaju učinkovit humanitarni odgovor te su stoga glavni uzrok gladi u te četiri zemlje. Ujedinjeni narodi apelirali su u veljači na potrebu prikupljanja 4,9 milijardi dolara za borbu protiv, kako je nazivaju, najveće humanitarne krize otkad je to tijelo formirano, prije više od 70 godina, no UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric rekao je da je prikupljen samo 51 posto tog iznosa. “Ova četiri konteksta veoma su različita, no jedno im je zajedničko - svi su pod utjecajem sukoba koji su izazvali ljudi, a pristup humanitarnoj pomoći onemogućen je zbog sukoba koji su u tijeku”, rekao je novinarima zamjenik švedskog veleposlanika pri UN-u Carl Skau. E.S./H

Možda ste propustili...

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike