Mozaik
KUD CRKVARI

Na čak dvije smotre folklora
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.

Već četvrti put Kulturno-umjetničko društvo Crkvari iz Crkvara, malog prigradskog naselja Orahovice, predstavljalo je svoj grad i županiju na plavom Jadranu i to na dvije smotre folklora u nekoliko dana. Ekspedicija je krenula put Dalmacije 7. kolovoza i već poslije izlaska iz Svetog Roka, na prvi pogled na more srca su zaigrala, zaorila se tamburica iz autobusa. Nek' se zna da Slavonija stiže. Uz sve čari mora, plaže, sunca, pa čak i trenutaka odmora, pjesma i ples su ponajviše obilježili ovo putovanje, a najsretniji su bili domaći i velik broj turista iz svih zemalja Europe. Ovo putovanje dio je manifestacije koju organizira KUD “Sveti Roko” iz Svetog Filipa i Jakova pod nazivom “Lito folklora”, u sklopu kojeg kroz cijelo ljeto nastupaju društva iz svih krajeva Hrvatske te nekolicina iz Mađarske. Kada smo s koferima ušli u dvorište stare škole koja je prenamijenjena u spavaonice za ovakve prigode, na pozdrav su nam mahnuli kolege iz Gundinaca, društvo koje je prije nas pjevalo i plesalo po “Jakovu”. Prvi nastup bio je mimohod ulicama Svetog Filipa i Jakova uz pravi pravcati slavonski bećarac i prezentaciju nekoliko slavonskih kola na samoj rivi pod palmama. A onda je u dvorištu spomenute škole uslijedio 1,5 satni nastup s nekoliko plesnih koreografija te tradicionalnih pjesama Slavonije, točnije crkvaračkog kraja koje su sjajno izveli članovi muške pjevačke skupine KUD-a Crkvari. Zapjevalo se tako “Oj dorati moje zlato suvo”, “Na livadi na starom bunaru”, “Mladi kosac”, potom sjajna skladba doajena tamburaške glazbe u Slavoniji Duška Topića, “Neće Jela ni da čuje”, i, šećer na kraju, set slavonskog bećarca. Oduševljeno je bilo prepuno dvorište stare škole, pljeskali su Poljaci, Mađari, Nijemci, Slovenci, Česi, Talijani, Bosanci…, i veliki broj domaćeg stanovništva, a našlo se tu i Orahovčana koji eto, ljetuju na ovom potezu i čuli su da dolaze njihovi. Posebno zanimljiv bio je jedan detalj nakon nastupa kada je članovima društva prišao Jozef iz Poljske sa suprugom tražeći CD društva i bilo što drugo, jer se oduševio tamburaškom glazbom:

Odličan ples

- Prelijepa glazba, odličan ples, uživao sam. Nadam se da ću moći doći do nekakvog zvučnog materijala da pokažem ovu ljepotu svojim prijateljima i rodbini u Poljskoj – rekao je u mješavini poljskog i engleskog Jozef. Nakon više nego uspješnog nastupa, odmah idući dan KUD Crkvari uputio se u Nadin, malo mjestašce nadomak Benkovca, gdje je nastup društva bilo središnji u sklopu smotre folklora “Pjesma stara iz Ravnih Kotara”. Pljeskali su Nadinjani društvima iz okolnih mjesta, Hercegovcima iz Čapljine, ali najveće oduševljenje 200-injak nazočnih nastalo je kada su došli Slavonci. Tambura jednostavno osvaja, predstavila se muška pjevačka skupina te folklorni dio društva s prepoznatljivom koreografijom “Presjekača-Slavonska kraljica”, a nakon gromoglasnog pljeska i traženja “još”od strane publike, zaplesalo se Martinjsko kolo te veselo slavonsko kukunješće. Domaćini iz Nadina perfektni, sjajni domaćini velikog srca jednostavno nisu znali kako zahvaliti, počastili nas jelom i pićem, svojim domaćim dalmatinskim vinom, a onda su svi sudionici zajedno zaplesali tradicionalno dalmatinsko kolo. Malo je sve rashladila poznata nadinska bura, domaći su se znali obući, a “nas iz Filip Jakova” je malo jače propirilo, no nema veze, rodilo se jedno novo, sjajno prijateljstvo:

Bogatstvo kulturne baštine

- Bilo je ovo još jedno odlično ljeto, pokazali smo svu raskoš i bogatstvo kulturne baštine Slavonije i našeg kraja, dokazali da tamburica živi u svačijem srcu gdje god se pojavi, a tada je i naše srce najveće. Hvala svim domaćinima, našem Ivi Eškinji iz Filip Jakova, dragim Nadinjanima i mogu reći da jedva čekamo novi susret u Slavoniji ili Dalmaciji, nije važno, a svoj dolazak u Filip Jakov zakazujemo i za iduće ljeto – riječi su počasnog predsjednika KUD-a Crkvari, osnivača i legende ovoga društva Stanka Jovića. Kako kažu naši stari, sve što je lijepo kratko traje, tako se ova vesela ekspedicija oprostila od Filip Jakova, a ostat će zapamćen jedan bećarac s rive: Dalmacijo, more najmilije, nosimo ti pozdrav Slavonije!

Vladimir GRGURIĆ
Najčitanije iz rubrike