Sport
ŽNK OSIJEK

Optimizam se ipak vraća na Mačkamamu
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

Subotnjom utakmicom protiv mađarskog prvaka MTK-a nogometašice Osijeka zaključile su pripremno razdoblje, koje su počele još 10. srpnja. Uobičajeno rani start sezonskih aktivnosti posljedica je stalnih uspjeha popularnih “zečica”, kojima je ovogodišnje osvajanje titule prvaka Hrvatske i pobjednica državnog kupa bila jedanaesta dvostruka kruna u nizu. Pokal za Kup na “Mačkamamu” je stigao već 19. put, a onaj za najbolju ekipu Lijepe Naše 21. put. Zbog te državne dominacije Osječanke su stalne sudionice Lige europskih prvakinja, čijoj će sedmoj kvalifikacijskopj skupini biti domaćini sljedećeg tjedna u Gradskom vrtu. Stoga pripremni naglasak već na početku sezone donosi te međunarodne obveze, jer nakon njih “zečice”, praktički, rutinski skupljaju pokale za najbolju državnu ekipu.

Na međunarodnom planu nisu na toj razini, a i uvod u sezonu nije ponudio razlog optimizmu da će preko najboljih ekipa Islanda, Farskih Otoka i Makedonije domoći se 32 najuspješnija sastava u ovogodišnjem izdanju elitnoga kontinentalnog natjecanja, što im je u dva navrata uspjelo. Primarno je igrački kadar kvalitetom slabiji jer su Maja Joščak, Martina Šalek, Suzana Žigante, Izabela Lojna i Dragica Cepernić ozlijeđene te, osim možda Lojne, neće biti u kombinaciji za utakmice sljedećeg tjedna. Istodobno predsjednik Bojan Bodražić nije uspio nikoga u kontekstu pojačanja dovesti na “Mačkamamu”, iako je uložio nemale napore, tako da će u odnosu prema protekloj sezoni ekipa biti tek osvježena povratnicama Matejom Bulut i Lorenom Balić iz slavonskobrodske Viktorije. Na te kadrovske probleme čelo je trenerskom tandemu Dejanu Bergeru i Branku Perkoviću naborao startni pripremni poraz od subotičkog Spartaka (0:5), i to ne zbog njegove visine, nego nemoći iskazane protiv prvakinja Srbije. Nije trenerima ostalo drugo nego raditi, a pomaci su se vidjeli u sljedećim nastupima identičnog međunarodnog predznaka. U Ljubljani je pobijeđen prvak Slovenije Olimpija (3:0), zatim su u Subotici “zečice” pružile odličan otpor Spartaku i nezasluženo izgubile (1:2), a u subotu dominantnom igrom svladale najbolju ekipu Mađarske, iz tamošnje prijestolnice Budimpešte.

- Nakon startnih brojnih kadrovskih problema i s tim u svezi prililčno neuvjerljivog otvaranja u međunarodnim pripremnim utakmicama izgubio se optimizam na “Mačkamami” da bismo tekuće sezone mogli načiniti iskorak i plasirati se u 1/16 finala Lige europskih prvakinja. Defetizma, međutim, nije bilo, nego se nastavilo raditi prema zamišljenom programu, koji je posve ispunjen i zbog odlične atmosfere u svlačionici, koja se potom prenijela i na teren. Stigla su zatim tri ohrabrujuća međunarodna izdanja, u kojima je veći broj mlađih igračica iskazao znatan napredak te ćemo s tom spoznajom krenuti u europske izazove sljedećeg tjedna u Gradskom vrtu. Teško je prognozirati rezultat, ali vjerujemo da će naše igračice dati maksimum i domoći se kojeg UEFA-ina boda prijeko potrebnog za budući rejting i klupski status. Ovaj će tjedan biti rekuperirajući, u kojem se nadamo priključenju Lojne, uz čiji bismo doprinos bili konkurentniji protivnik u relativno nepoznatom natjecateljkom okruženju - pripremno je razdoblje zaključio Perković, koji je i snimao sljedeće protivnice “zečica”: islandski Stjarnan, Klaksvik iz Farskih Otoka i makedonski SC Istatov, protiv kojih će igrati obrnutim redoslijedom.

Dražen LEKŠAN
OSIJEK3 (1)
MTK1 (0)

OSIJEK - Igralište “Mačkamama”. Vrijeme: kišovito. Teren: sklizak. Gledatelja: 50. Sudac: Dalibor Conjar (Osijek). Strijelci: 1:0 Maltašić (15), 2:0 Balić (47), 3:0 Bojčić (49), 3:1 Csanyi (86)

OSIJEK: Pirić (od 87. Tolić), Bulut (od 60. Jakovac), Nevrkla, Baban, Balić, Bojčić (od 72. Pernar), Andrlić, Čavić (od 46. Kunštek), Radeljić, Maltašić, Culek. Trener: Dejan Berger

MTK: Varga, Papp (od 55. A. Nagy), Toth, Demeter, Pinczi (od 66. D. Szabo), L. Nagy, Csanyi, Hummel-Smuczer (od 46. Faradi-Szabo), Palkovics (od 46. Vasas), Z. Szabo (od 46. Ujvari), Kos (od 46. Olah). Trener: Gyorgy Szabados

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike