Ekonomija
VISOKE TEMPERATURE I MALI PROMET

Burzu uznemirili odnosi SAD-a i Sjeverne Koreje
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

Prošlog tjedna ljetne su vrućine nastavile topiti promete na domaćem tržištu kapitala. Ukupni redovni promet iznosio je 21,6 milijuna kuna. Dionicama je ostvareno 20,9 i obveznicama 0,7 milijuna kuna prometa.

Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 4,2 milijuna kuna. To je prosječno za 0,4 milijuna kuna, ili 8,7 posto, manje po trgovinskom danu u odnosu prema prethodnom tjednu. Prvi trgovinski dan u prošlom tjednu donio je nešto veći obujam trgovanja i pad cijena dionica. Indeks Crobex spustio se u ponedjeljak na 1887 bodova (pad za 0,3 posto). Utorak je donio blagi oporavak dionica uz solidnih 6,9 milijuna kuna dnevnog prometa zahvaljujući vrijednosnicama HT, kojima je protrgovano za 2,5 milijuna kuna i Arena Hospitaly Group s protrgovanih 1,3 milijuna kuna. Crobex je povećan u utorak na 1890 bodova (rast za 0,2 posto). U srijedu je nastavljen rast dionica na Zagrebačkoj burzi i Crobex je povećan na 1892 boda. Četvrtak je donio blagu korekciju dionica, zbog čega je Crobex spušten na 1886 bodova. Bila je to reakcija na zbivanja s američkih burzi u srijedu poslijepodne, kada su pale cijene dionica zbog izrečenih oštrih riječi između predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje, čime se povećao politički rizik.

Američki su ulagači zbog povećanog rizika odlučili smanjiti svoju izloženost u dionicama i usmjeriti sredstva u manje rizične investicijske instrumente: zlato, švicarski franak i japanski jen. Vrijednost Crobex dohvatila je u petak 1891 bod. To je za jedan bod, ili 0,1 posto, manje nego na početku tjedna.

Od 22 dionice u sastavu indeksa Crobex 13 vrijednosnica zabilježilo je rast, a devet pad cijene. Najveću promjenu zabilježila je dionica Viadukt porastom cijene za 33,3 posto s 30 na 40 kn. Budući da je nad tvrtkom Viadukt otvoren stečajni postupak, trgovanje tom dionicom u rukama je špekulanata i praćeno je malim prometom. Znatan rast ostvarila je dionica Uljanik plovidba, koja je zabilježila porast cijene za 9,6 posto, sa 129,362 kn na 142 kn. Tjednim porastom cijene na 475 kn (rast za 3,2 posto) pozornost je privukla dionica Kraš.

Na strani tjednih gubitnika najteže je pogođena dionica Đuro Đaković grupa, padom za 8,7 posto, nakon što je objavljena cijena nove emisije vrijednosnica dokapitalizacije od 20 kn. Na udaru su se našle i dionice Zagrebačka burza (pad za 6,5 posto) te Atlantic grupa (pad za 3,7 posto), Zagrebačka banka-ZABA (pad za 3,3 posto), Luka Ploče (pad za 2,9 posto) i Ericsson Nikola Tesla (pad za 2,0 posto). Tjedni promet veći od 1,5 milijuna kuna ostvarile su četiri dionice: HT (4,2 milijuna kuna), Arena Hospitality Group (2,2 milijuna kuna), Valamar Riviera Poreč (2,1 milijuna kuna) i Adris grupa (1,6 milijuna kuna).

Dionicama HT-a pojačano se trgovalo na početku tjedna. U ponedjeljak je tom dionicom ostvareno 0,9 milijuna kuna te u utorak 2,5 milijuna kuna dnevnog prometa. Nakon toga se trgovanje dionicama HT počelo topiti. Cijena dionice dohvatila je u petak 180,53 kn. To je 1,53 kn, ili 0,9 posto, više nego na početku tjedna.

Dionice Arena Hospitality Group bile su u fokusu ulagača na početku tjedna, a nakon toga se iz dana u dan smanjivao obujam trgovanja. Cijena dionica Arena Hospitaly Group dohvatila je u petak 489 kn, ostvarivši tjedni rast od 1,5 posto. Dionicama Valamar Riviera Poreč skromnije se trgovalo, a cijena je u petak dohvatila 43,98 kn. To je za 0,04 kn, ili 0,1 posto, više nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvaren je tjedni promet u visini milijun kuna. Cijena dionice je u petak snižena na 453 kn (tjedni pad za 0,7 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 0,6 milijuna kuna tjednog prometa, a cijena je snižena na 542,97 kn (tjedni pad za 1,1 posto).

Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, narasla je u petak na 110,46 indeksnih bodova (rast za 0,34 posto).

Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ
Investitore zanima model prodaje 25 posto dionica HEP-a

Investicijska javnost pokazala je posebno zanimanje za navodnu namjeru Vlade RH da proda 25 posto dionica Hrvatske elektroprivrede-HEP kroz javnu ponudu-IPO (Initial Public Offering). Ulagače posebno zanima model provedbe javne ponude dionica HEP. Prema nekim špekulacijama u model javne ponude dionica bit će uključeni građani, veliki ulagači i zaposlenici HEP-a. Vlada tom dokapitalizacijom planira prikupiti oko pet milijardi kuna, što bi bilo reinvestirano u samu tvrtku.

INVESTITORI, MALI PROMETI NA BURZI I GODIŠNJI ODMORI TRAŽE OD MALIH ULAGAČA POSEBAN OPREZ PRI TRGOVANJU NA BURZI.

Možda ste propustili...

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike