Regija
BOLESNA SAMOHRANA MAJKA TREBA POMOĆ

Staru kuću moraju prilagoditi nastalom Tihaninu invaliditetu
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

PODRAVSKI PODGAJCI

Otkada je na društvenim mrežama objavljena priča o nesretnoj 26-godišnjoj samohranoj majci Tihani Šorman iz Podravskih Podgajaca i njezinoj sudbini, pozornost javnosti za ovu priču ne jenjava.

Klinička smrt

Naime, kako je na Facebooku objavio obiteljski prijatelj Ivan Janković i apelirao za pomoć, Tihana Šorman je samohrana majka trogodišnjeg dječaka Dine čiji je otac poginuo u prometnoj nesreći 2016. godine. Nedugo zatim, 19. ožujka ove godine u jutarnjim satima pri odlasku na posao u KBC Osijek, gdje je radila kao medicinska sestra, Tihana je teško stradala pri slijetanju svog vozila na mokrom kolniku udarivši u drvo te je pri tome teško ozlijedila glavu. Iz smrskanog automobila koji je udario u drvo devet vatrogasaca izvlačilo ju je čak sat i pol vremena, a nakon iznimno teške operacije, Tihani je život spašen praktički iz kliničke smrti.

No, nažalost, liječničke prognoze o njezinu oporavku od samog početka bile su loše, jer joj je preostalo samo 10 posto aktivnog mozga. Osim toga, trenutačno zdravstveno stanje Tihane zahtijeva punu skrb i brigu s obzirom na to da se nalazi u stanju traumatske kome te nije kontaktna, ne može samostalno gutati te se hrani preko ugrađenog pega u želudac, pluća joj se moraju čistiti od sluzi preko ugrađene kanile, samostalno ne može držati uspravno glavu, ima ugrađen kateter i pelene...

S obzirom na Tihanino stanje i skorašnji otpust iz bolnice, majka će biti prisiljena dati otkaz kako bi se mogla potpuno posvetiti skrbi o Tihani i njezinu trogodišnjem sinu. Obiteljsku kuću roditelji moraju u vrlo kratkom roku adaptirati i prostor preurediti kako bi se mogli skrbiti i brinuti o nepokretnoj kćerki čije stanje zahtijeva posebne uvjete boravka.

Troškovi smještaja i prehrane

Pomoć je doduše počela stizati, no to sve nije još ni blizu potrebnog iznosa pomoći obitelji koja živi od samo 2100 kuna svojih i oko 3000 kuna Tihaninih mjesečnih prihoda s obzirom na to da su Tihanini roditelji Anita i Tihomir već mjesecima na bolovanju i svakodnevno iz Podravskih Podgajaca putuju u posjet bolesnoj kćerki u čiji oporavak čvrsto vjeruju, ali i kroz razne oblike njege i sami sudjeluju.

- Dosad smo samo na gorivo proteklih mjeseci zbog svakodnevnih odlazaka u Osijek potrošili između 16 i 17 tisuća kuna, no to nije ni blizu troškovima preuređenja kuće za Tihanine potrebe koji nas tek očekuju, ali od čega mi nećemo nikako odustati. Novu nam je nadu dala vijest da će Tihana 29. kolovoza ipak biti upućena na rehabilitaciju u Krapinske toplice gdje će provesti minimalno tri tjedna, a ako se budu primijetila poboljšanja u njezinu stanju, taj se boravak može produžiti do čak šest mjeseci. Cijelo to vrijeme s njom će biti majka Anita, koja će od fizioterapeuta učiti kako se brinuti za Tihanu, ali i za koju za to vrijeme sami moramo osigurati troškove smještaja i prehrane - priča nam Tihanin otac Tihomir koji će se za to vrijeme u Podgajcima brinuti za unuka Dinu i svoju 70-godišnju majku te pripremati kuću za Tihanin povratak koji će cijela njezina obitelj, uključujući i brata i sestru, očekivati s puno nade i potpuno mu se posvetiti.

Lidija ANIČIĆ
Ako želite pomoći:

l “S obzirom na visoke troškove prilagođavanja prostora nepokretnom ležećem bolesniku molimo dobre ljude i firme da nam pomognu u okviru svojih mogućnosti u prenamjeni i opremanju prostora i unaprijed hvala svim ljudima koji su nam u mogućnosti pomoći”, napisao je na objavu na svom profilu obiteljski prijatelj Janković priloživši račun za uplatu pomoći ovoj obitelji:

HR5823400093213856632. Račun je otvoren u PBZ banci.

Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike