Regija
VUKOVAR

25 godina od posljednje velike razmjene logoraša u Nemetinu
Objavljeno 14. kolovoza, 2017.

VUKOVAR

U Hrvatskom domu Vukovaru obilježen je danas Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata, i ujedno, 25 godina od posljednje velike razmjene hrvatskih logoraša iz srpskih koncentracijskih logora u Nemetinu 1992. godine. Tada je, na dan 14. kolovoza, na slobodni teritorij Republike Hrvatske pušteno 714 logoraša, hrvatskih branitelja i civila od kojih je najveći broj bio iz Vukovara i okolice.
Na svečanoj akademiji tom je prigodom ratni zapovjednik obrane Vukovara '91. Branko Borković – Mladi Jastreb kazao da trebaju biti obilježena mjesta gdje su stradali logoraši, hrvatski branitelji i civili, te da „to treba biti i jedan od preduvjeta pristupu Srbije Europskoj uniji“. Prema pak, riječima predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijela Rehaka, Hrvatska danas priznaje nešto više od 7.600 logoraša što je, naveo je, znatno manje od stvarnog broja. –Prema našim evidencijama, zatočeno je bilo oko 30.000 osoba. Međutim, status logoraša imaju samo oni koje su popisali predstavnici Međunarodnog Crvenoga križa i koji su bili zatočeni duže od 72 sata. Tako imamo situaciju da niti oni hrvatski branitelji i civili koji su zatočeni i ubijeni na Ovčari nemaju status logoraša – ustvrdio je Rehak, dodavši i kako je od trenutka zatočenja pa do razmjene ubijeno 3.000 hrvatskih branitelja i civila, od čega njih 300-tinjak u logorima. Rehak je podsjetio i na podatak da su hrvatski građani tijekom velikosrpske agresije bili zatočeni u 70-tak srpskih logora na okupiranim dijelovima Hrvatske i u Srbiji, kao i da komisije UN-a imaju popis više od 440 logora na prostoru bivše Jugoslavije. Ukazao je i na problem ostvarivanja prava logoraša poput odštete, kažnjavanja krivaca.... –Sve to je mrtvo slovo na papiru – izjavio je Rehak rekavši da logoraši to ne mogu sami, dok „hrvatske državne institucije nemaju interesa“, a u Srbiji ni danas ne žele priznati da su „odvodili hrvatske građane, zatvarali ih i batinali“.
Na svečanoj akademiji u Hrvatskom domu Vukovar bio je, meeđu ostalim uzvanicima, i
predsjednik tadašnje hrvatske Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić kao jedan od najzaslužnijih za razmjenu „svi za sve“. Uručena mu je Plaketa HDLSKL-a. Nakon skupa u Vukovaru, bivši logoraši posjetili su mjesto razmjene kod Nemetina.S.Butigan

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike