Svijet
NEMIRI U CHARLOTTESVILLEU

Kaos u Americi, troje mrtvih, 19 ozlijeđenih
Objavljeno 13. kolovoza, 2017.

U nemirima zbog skupa ekstremnih desničara u američkoj saveznoj državi Virginia tri su osobe poginule a 19 ih je ozlijeđeno.

Jedna sudionica kontramitinga stradala je kada se automobil zaletio u masu, a dva su policajca poginula kada se srušio njihov helikopter tijekom nadgledanja skupa. Vozač automobila je uhićen i optužen za ubojstvo, ozljeđivanje i bijeg.

Vlasti Virginije su prije skupa proglasile izvanredno stanje kako bi prema zakonu mogle rasporediti dodatne snage sigurnosti. Desničari, među kojima su bili predstavnici skupina bliskih staroj rasističkoj organizaciji Ku-Klux-Klan i neonacistima, okupili su se u znak protesta zbog uklanjanja spomenika generalu Leeju iz gradskog parka u Charlottesvilleu. Robert Edward Lee (1807. - 1870.) bio je zapovjednik snaga Konfederacije u Američkom građanskom ratu. Smatra se jednim od najznačajnijih vojnih zapovjednika u povijesti SAD-a.

Oni koji su za uklanjanje spomenika tvrde da ti spomenici podsjećaju na mračna poglavlja američke povijesti, u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma.

Lokalni su mediji prije skupa upozoravali da je moguće nasilje, jer je u toj saveznoj državi zakonom dopušteno posjedovanje i nošenje oružja na javnom mjestu.

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions osudio je u subotu rasnu nesnošljivost i mržnju. “Nasilje u Charlottesvilleu, gdje je jedna žena ubijena, pogađa u samo središte američkog pravosuđa i pravde”, rekao je Sessions.

Televizijska mreža CNN objavila je da je osumnjičenik, James Alex Fields (20), koji je došao iz Ohia, optužen za ubojstvo, nanošenje ozljeda i kazneno djelo napuštanja mjesta nesreće. Nasilje je osudio i američki predsjednik Donald Trump te pozvao Amerikance da nadiđu mržnju i nesnošljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede.

“Najstrože osuđujemo ovaj neviđeni izljev mržnje, nesnošljivosti i nasilja s mnogo strana”, rekao je Trump na svom golf-terenu u New Jerseyu te na svom Twitter profilu poručio: “Svi se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja znači. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno.” E.S.

Eduard SOUDIL/H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike