Osijek
U TVRĐI ODRŽAN 2. RELI OLDTIMERA

Gradom se provozale bube, tristaći, spačeki...
Objavljeno 14. kolovoza, 2017.

Mlađim generacijama “čudna” povorka našla se u subotu na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi, a koja je oduševila sve ljubitelje starih automobila. Riječ je o 2. reliju oldtimera u organizaciji Oldtimer kluba Osijek, a koji je okupio 30-ak automobila, motora pa i bicikala od kojih nerijetko imaju i punih pola stoljeća! Parkirali su se tako ondje tristaći, bube, porschei, mercedesi i brojna druga raritetna vozila koja su, unatoč godini proizvodnje, u voznom stanju i uredno registrirana.

- Kaže se da svaka luda ima svoje veselje pa tako i mi pa svake godine okupljamo “oldtimeraše”. Netko voli mlade žene, a mi stare automobile - našalio se Marko Mađar, predsjednik Oldtimera kluba Osijek, koji u svojoj kolekciji također ima nekoliko raritetnih primjeraka, poput Mercedesa iz 1967., spačeka iz 1974., dva motora iz daleke 1952. i 1956. godine pa čak i bicikl s drvenim kotačima! Mađar kaže kako je sve u voznom stanju, no na ulici se ih se sve rjeđe može vidjeti kako zbog očuvanja, tako i zbog godina proizvodnje.

Svoj rođendan ove godine obilježio je i Fiat 1300 u vlasništvu jedine žene u članstvu, 70-godišnje Margite Bolješić iz Darde. S ponosom kaže da je automobil u originalnom izdanju, osim vanjskih guma i prešao je tek 73.000 kilometara. I danas vozi Fiata, dakako novijeg, no ističe da je tristać, poznat i kao miletrećento garažiran i kao takav u odličnom stanju te da ga uskoro namjerava prodati. Ne bilo kome, već isključivo ljubitelju oldtimera, a kakvih, sudeći prema društvu koje se okupilo u Tvrđi, a koje osim iz Osijeka dolazi i iz Slavonije te susjedne Srbije, Bosne i Hercegovine pa i Slovenije, ne nedostaje.

Svoju promociju ovaj reli završava u Orahovici, a prije toga nakratko su stali u Petrijevcima, Koškoj i Feričancima.

Marija MIHELIĆ
I zamjenik župana oduševljen

- Ovo je pravo vraćanje u povijest i tu možemo vidjeti modele koji su bili standardni na našim cestama - oduševljen je bio zamjenik župana Goran Ivanović, dodajući da je ovo odlična promocija kakvu svakako treba podržati. Ivanović je istaknuo da je ovo rijetko viđena manifestacija za koju treba znati mnogo više od uskog kruga ljubitelja starih vozila.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana