Osijek
PUTNICI U GPP-U ŽALE SE DA VOZAČI PREBRZO VOZE

Marković: Dopuštena je brzina 50 km/h, vozači ne smiju juriti
Objavljeno 14. kolovoza, 2017.

Poznata igra “pokvareni telefon” ovih dana doista se zbila među putnicima GPP-a. Naime, sugrađanka V. V. (podaci poznati redakciji) na društvenoj je mreži iskazala nezadovoljstvo zbog prebrze vožnje vozača autobusa i tramvaja, uz napomenu da je čula kako je putnica zbog takvog načina vožnje čak teško povrijedila glavu. Naglasila je i da se neki dan vozila do Portanove i vožnju ocijenila poput one na trkama te je, kako tvrdi, stariji čovjek gotovo ispao iz autobusa. Ona se, pak, kako kaže, iz Portanove kući odlučila ići pješice, jer je procijenila da joj je to sigurnije.

Ovaj slučaj pokazao je koliko je potrebno tolerancije između putnika i vozača. Boris Marković, zamjenik šefa prometa GPP-a, tako kaže da se događaj s putnicom doista dogodio 31. srpnja, no ne zbog vožnje, nego zbog činjenice da je zapela za sjedalo, pala i udarila glavom o zadnji rub stube.

- Došla je Hitna pomoć i policija i utvrđeno je da je vozač vozio ispod 40 km/h, a osim toga, gospođa je izišla iz autobusa i potom se ponovno vratila, vozač je krenuo i ona se nije držala. Radilo se o tome da je to bio dan kad smo zbog zastoja tramvaja uveli autobuse pa je gospođa sišla na Mačkamami, i onda opet brzo ušla kad je čula da autobus vozi i dalje, a kad je ušla vozač je krenuo, zapela je i pala - kaže Marković.

Kad je u pitanju brzina, vozači imaju dovoljno vremena do stajališta gdje se autobus, odnosno tramvaj okreće i ne bi smjeli voziti brže od 50 km/h. Posebice opravdanje, dodaje Marković, nema vozač do Portanove, jer on do tamo treba 15-ak minuta, koliko mu i ostane za odmor do povratka.

- Ljeti vozači imaju i više vremena za vožnju budući da je zbog godišnjih odmora promet slabiji no inače, a nema ni učenika. Dogodi se pak da je vozilo u kvaru pa vozač kasni, no to su rijetke situacije i nipošto ne opravdavaju vožnju koja je iznad dopuštene brzine - zaključio je, dodajući da i sa strane GPP-a ima propusta, no to su pojedinačni slučajevi.

- Putnici su različiti i nekome nešto odgovara. U svakom slučaju vozači se moraju držati pravilnika vožnje, a putnike molimo za razumijevanje - kaže Marković. M. Mihelić

Sad im je vruće, sad im je hladno

I dok se neki putnici žale da su vozači brzi, drugima ne odgovara prespora vožnja. Da ima i različitih mišljenja putnika, pokazuje i primjer autobusa na relaciji Bijelo Brdo - Josipovac.

- Autobus je bio u kvaru, a zamjenski nije imao klimu, zbog čega smo dobili prigovor. Kad smo vratili ispravan autobus vozač je uključio klimu, no onda je stigao prigovor da je prehladno. Trudimo se da sve bude maksimalno korektno, no ne možemo svima udovoljiti - poručuje Marković.

Nedavno je putnica pala i razbila glavu. Razlog ipak nije brzina, nego se nije držala i zapela je

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike