Regija
PLANINARIMA EUROPSKI NOVAC

Obnova Geološke staze
Objavljeno 14. kolovoza, 2017.

NAŠICE

Da su u Planinarskom društvu Krndija shvatili da moraju sami krenuti u razvoj turističke ponude i promociji, govori činjenica da im je ovih dana iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju stiglo pozitivno rješenje o prihvatljivosti Projekta obnove Našičke geološke staze (NGS). Za realizaciju projekta iz fondova EU-a odobreno im je 615.454 kuna. Projekt je pripremala Našička razvojna agencija NARA, a prijavljen je prošle godine na natječa. Planiraju urediti i postaviti informativno-edukacijske ploče s QR-kodovima, klupe, geološki stup i ploču u središtu Našica. Kroz projekt će planinari postaviti i karte s planinarskim stazama te urediti prilaze nadstrešnicama i vidikovcima.

- Krndija, kao jedna od najstarijih planina ovog dijela Europe, ali i našički kraj u konačnici će dobiti turistički potencijal privlačenja brojnih planinara, izletnika i zaljubljenika u prirodu koji će moći uživati u prirodnim, kulturnim i geološkim fenomenima Krndije – rekao je Hrvoje Tržić, predsjednik Planinarskog društva.

Našička geološka staza ustanovljena je 2002., u godini obilježavanja 80. obljetnice organiziranog planinarstva u Našicama, i 40. godišnjice djelovanja PD Krndija. Vodi kroz sjeveroistočne predjele Krndije i većim dijelom slijedi markiranu trasu Našičkog planinarskog puta. Prolazi područjem koje sačinjavaju metamorfne stijene starosti oko 570 milijuna godina te sedimentne i vulkanske stijene. Na stazi se nalazi 12 odabranih, stručno obrađenih i obilježenih geoloških lokaliteta (točaka).

Staza ima poučni karakter i utemeljena je s namjerom da približi dio geološke baštine, omogući znanja o Krndiji, vrhovima njenih stijena te starosti i načinu postanka. Staza nije važna samo planinarima, nego i geolozima, biolozima, geografima, šumarima i ekolozima. Duga je 15 kilometara i proteže se od sela Seone do Gradca Našičkog. Može se prohodati za sedam do osam sati, uz kraće odmore i zadržavanja na geološkim točkama.

Staza obiluje bogatim fosilnim sadržajem i redovito se nalaze ostaci školjaka, morskih ježinaca, puževa i koralja. Osim ovih nalaza, u naslagama vapnenca i lapora nađen je i dio zuba morskog psa, ali i ostaci nosoroga. Ovi nalazi pronađeni su na kopu Bukova glava, tijekom iskopa sirovine za proizvodnju cementa u Našicecementu koji se nalazi na području kojim prolazi geološka staza.

Obilazak staze upozorava na povijesne zanimljivosti Krndije kao što je postojanje antičke rimske ceste, srednjovjekovnog grada iz 14. stoljeća, nekadašnje i sadašnje kamenolome, napušteni rudnik ugljena, te poznata i nepoznata grobišta vojnika i civila iz Drugog svjetskog rata. S.Fridl

Geološka staza ustanovljena je 2002., u godini obilježavanja 80. obljetnice planinarstva u Našicama

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike