Regija
VALPOVAČKI IZVIĐAČI

Proslavili 110 godina
skautizma u svijetu
i 105 u Hrvatskoj
Objavljeno 13. kolovoza, 2017.

VALPOVO

Izviđač je uvijek pripravan – pa čak i kad temperatura na termometru skoči do gotovo 40 Celzijevih stupnjeva, pa su tako svečano i ležerno, kako to samo oni znaju, valpovački izviđači proslavili 110 godina skautizma u svijetu i gotovo 105 godina izviđaštva u Hrvatskoj, doznajemo od Sunčice Nižetić, iz valpovačkog izviđačkog odreda.

- Uz goste, Gorana Ivanovića – Laca, kao predstavnika Županije, Anu Brajnović, kao predstavnicu Grada Valpova, drugih izviđačkih udruga i medija na svečanosti smo ugostili i mnogo nekadašnjih članova ovoga odreda, roditelja, rođaka i prijatelja, a posebno nas raduje što smo se unatoč visokim temperaturama i godišnjim odmorima okupili u toliko velikom broju - poručuje Nižetić.

Da IDEC (Izviđački dječji eko centar) zablista u punom sjaju pobrinule su se 1. družina planinki i izviđača i “Karašica”, 5. družina pčelica i poletaraca “Petar Pan” te klub brđana “Walpo”. Kako bi naglasili značaj valpovačkog Odreda u velikoj svjetskoj obitelji skauta, za ovu priliku i kao podsjetnik budućim generacijama izviđača, postavljen je veliki smjerokaz najznačajnijih i najudaljenijih putovanja i akcija. Ploče na smjerokazu su prema azimutu usmjerene prema mjestima u kojima se pojedina akcija održavala te je na svakoj upisan naziv mjesta, akcije i kilometarska udaljenost od Valpova. Uz otkrivanje ploča prisjetili su se i nekih anegdota vezanih uz putovanja, kao što su nezaboravna putovanja u Čile, Tajland, Nizozemsku, Englesku, Austriju, Francusku, ali jednako dragi su i kampovi duž jadranske obale, kao i druženja na izviđačkim susretima i smotrama u susjednim zemljama.

Osim sjećanja na putovanja, skauti su s gostima podijelili i ugođaj izviđačkog kampa uz pjesmu te prikaz izviđačkih igara, ali i ozbiljnijih izviđačkih vještina. Podsjetili su se još jednom što im znači, što predstavlja i za što sve može poslužiti najznačajniji simbol skauta u cijelom svijetu – izviđačka marama koji svi s ponosom nose.L.Aničić

Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike