Ekonomija
PRVA POLOVINA 2017.

RBI ostvario dobit u visini 587 mil. eura
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

U prvoj polovini 2017. godine Raiffeisen Bank International AG (RBI) ostvario je konsolidiranu dobit u visini 587 milijuna eura. “Vrlo smo zadovoljni svojim polugodišnjim rezultatom. Ovo su plodovi našega programa transformacije. Ali nismo se opustili, nego intenzivno radimo na prilagodbi RBI-ja digitalnome dobu”, izjavio je Johann Strobl, predsjednik Uprave i CEO RBI-ja.

U prvih šest mjeseci 2017. u odnosu na prvu polovinu 2016. godine netoprihod od kamata povećao se za 1 posto, odnosno 21 milijun eura, na 1588 milijuna eura. To se uglavnom može pripisati valutnome povećanju netoprihoda od kamata u Rusiji, dok su na drugim tržištima zbog trajno niskih kamatnih stopa zabilježena blaga sniženja. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, opći (administrativni) troškovi poslovanja povećali su se za 32 milijuna eura na 1573 milijuna eura, uglavnom zbog jednokratnih valutnih učinaka. Omjer troškova i prihoda poboljšao se za 1,8 postotnih bodova te iznosi 60,6 posto uglavnom zbog višega prihoda od poslovanja. “Dobro poslujemo u svim segmentima. Osobito sam zadovoljan solidnim pridonosima dobiti u Mađarskoj i Ukrajini. Već su vidljivi i prvi uspjesi programa svođenja poslovanja na pravu mjeru u Poljskoj. Održivo snažan gospodarski razvoj u srednjoj i istočnoj Europi (SIE) pridonio je znatno boljemu kretanju naših troškova rizika nego što se očekivalo. Osim toga, plodove daje i strategija selektivne prodaje naših nenaplativih kredita“, dodaje Strobl.

Nakon stabiliziranja iznosa kredita banka predviđa nastavak rasta, uz prosječno godišnje postotno povećanje po niskim jednoznamenkastim stopama. RBI očekuje da će rezervacije za potencijalne gubitke u 2017. godini biti znatno niže od razine iz prethodne godine (758 milijuna), uz pomoć visoke razine naplate i dobitaka od prodaje nenaplativih kredita. E.S.

Možda ste propustili...