Regija
NAŠIČKI PLANINARI HRVOJE TRŽIĆ I FRANJO MATASIĆ NISU USPJELI

Planinare iz “pete brzine” izbacile bolne pete
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

NAŠICE

Predsjednik i dopredsjednik Planinarskog društva Krndija Našice, Hrvoje Tržić i Franji Matasić, prije tjedan dana započeli su avanturistički pothvat: odlučili su u sedam dana obići Slavonski planinarski put (SPP) dug 320 kilometara koji se proteže Krndijom, Papukom, Psunjom, Požeškom gorom i Dilj gorom. Putovanje su počeli u Londžici, mjestu kod Našica odakle je davne 1957. godine krenuo Slavonski planinarski put koji ove godine slavi 60 godina i ujedno je najstarija i najduža planinarska kružna obilaznica u Hrvatskoj. Na žalost, našički dvojac nije uspio ostvariti svoj cilj i svoje putovanje završili su nakon tri dana, dolaskom u selo Španovica. Uspjeli su pregaziti cijelu Krndiju i Papuk, oko 120 kilometara, gotovo polovinu puta. Bili su pred Psunjem, ali su morali odustati zbog bolnih peta Hrvoja Tržića.

- Problemi s bolnim petama zbog, očito neadvekatnih gojzerica postali su neizdržljivi, pa je tempo kojim sam hodao postao spor i nastavak bi bio mučenje. Volja i želje su postojale, srce je vuklo, kondicija nije bila problem, ali nije išlo. Tužni pomalo jesmo, ali nismo razočarani. Prošli smo gotovo polovinu puta najteže i najduže planinarske obilaznice u Hrvatskoj. Ovo je bilo novo iskustvo i škola za ubuduće - rekao je predsjednik PD-a Krndija Hrvoje Tržić. Dodao je da ova avantura sigurno nije završena i imat će svoj nastavak, jer je cijeli život jedna velika avantura i samo se treba usuditi. Kaže da su o ovom pothvatu razmišljali još prošle godine, no odlučili su se to učiniti 2017. kada PD Krndija obilježava 55 godina postojanja, a Našice 95 godina planinarstva.

Tržić i Matasić, iako nisu završili do kraja svoje putovanje, ostvarili su jedinstveni doživljaj koji je sjedinio ljepote brdskih predjela vijenca pet slavonskih gora, a uživali su od samog starta iz Londžice. Na etapi prvog dana bile su brojne kontrolne točke te lokaliteti Ivina vrela, Bedmegrad, Lončarski vis, Kapovac, Petrov vrh, Pijeskove, kamenolom Jovac, Češljakovački vis i Planinarski dom Jankovac.

- Bio je to dan za pamćenje. Dobrano umorni nakon 45 kilometara pješačenja i penjanja, prespavali smo u domu Jankovac. Ujutro, umjesto do Petrova vrha kod Daruvara, odlučili smo ići do Novog Zvečeva. Nakon strmog i napornog uspona do Ivačke glave, izlazimo u šumu okruženu čarobnim vidicima na najviši vrh Brezovo polje na Psunju te prolazimo Ljutoč. Uslijedio je uspon na Crni vrh, a u daljini smo ugledali kamenu piramidu Vrani kamen. Dan smo završili u Daruvaru – kaže Tržić. Premda su, priznaje Tržić, razmišljali o odustajanju, ipak su treći dan iz Daruvara krenuli prema manastiru Pakra, monumentalnom pravoslavnom zdanju.

- Lutali smo pola sata po kupinjaku i trnju. Bol je sve jača, a makadam pogoršava stanje, kao i uspon do Velikog Javornika. U dogovoru s Franjom donosimo konačnu odluku da odustajemo. Spustili smo se prema napuštenom selu Španovica, gdje smo ručali i javili svojima da se vraćamo kući – rekao je Tržić. Napominje da su odustali trenutačno, ali ne zauvijek.S.Fridl

Možda ste propustili...

U VPŽ-U CAP PROGRAM PROVODI U TRI ŠKOLE I JEDNOJ UDRUZI

Prava i interes djece najvažniji

U OPĆOJ ŽUPANIJSKOJ BOLNICI NAŠICE JOŠ JEDNA AMBULANTA

Pacijente čeka i ambulanta za pretrage štitnjače

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U BARANJU DOLAZI SVE VIŠE GOSTIJU

U šest mjeseci 20 posto
više noćenja nego lani

2

KAKO POMOĆI KADA ISPADNU IZ GNIJEZDA

Mladunce ptica ne nosite kući

3

ŠRD LINJAK IZ TOPOLJA ORGANIZIRA 20. SOMIJADU

Topoljski dunavac čeka ribiče